Slovenskí dôchodcovia si prilepšujú k penzii: Koľkí z nich ešte pracujú?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V auguste tohto roka pracovalo na Slovensku takmer 134,6 tisíca poberateľov starobného dôchodku. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Takmer 61,7 tisíca starobných dôchodcov pracovalo ako zamestnanec a 53,3 tisíca penzistov si privyrábalo na dohodu. V pozícii samostatne zárobkovo činnej osoby pracovalo ďalších 11,4 tisíca dôchodcov.

"Zvyšok tvoria dobrovoľne poistené osoby a tí, ktorí pracovali napríklad ako zamestnanec a súčasne aj na dohodu, alebo boli zamestnancami a zároveň aj samostatne zárobkovo činnými osobami," uviedol hovorca SP. Podľa neho ide o každoročný mierny nárast počtu pracujúcich dôchodcov v letných mesiacoch, keďže napríklad v marci tohto roka popri dôchodku pracovalo takmer 130 tisíc starobných dôchodcov. 


Prečítajte si tiež: Dôchodky pôjdu budúci rok hore: O akú sumu sa zvýšia?


Zákon o sociálnom poistení umožňuje starobným dôchodcom pracovať a zároveň poberať dôchodok. Inak je to v prípade predčasných starobných dôchodcov, ktorým zákon súbeh práce a poberania dôchodku v zásade neumožňuje. Ak pracujú, Sociálna poisťovňa im na tento čas pozastaví výplatu predčasného starobného dôchodku a uvoľní im ju na základe písomnej žiadosti až po tom, ako prestanú pracovať (ukončia dôchodkové poistenie). Výnimkou sú predčasní starobní dôchodcovia ako samostatne zárobkovo činné osoby s nízkym hrubým príjmom. Ak mali za rok 2015 hrubý príjem do sumy 5 148 eur, tak im od 1. júla tohto roka nevznikla povinnosť platiť dôchodkové a nemocenské poistenie, a preto môžu naďalej poberať predčasný starobný dôchodok a mať príjem z podnikania.

Viac o téme: Práca Dôchodok Penzia Pracovať Seniori Dôchodku Popri
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy