Ministerstvo financií pripravilo takéto zmeny: Ktoré z nich sa vás dotknú?

Schválenie niekoľkých daňových zákonov z dielne rezortu financií bude mať pozitívne aj negatívne vplyvy na štátny rozpočet. Ako po dnešnom rokovaní vlády skonštatoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ich cieľom je primárne pomôcť živnostníkom, malým aj stredným podnikateľom. Vláda dnes schválila zníženie dane z príjmu právnických osôb na 21 %, zaviesť sa má aj daň z dividend vo výške 7 %, zvýšiť sa majú paušálne výdavky pre živnostníkov. Kažimír vyčíslil, že celkovo by mala mať novela zákona o dani z príjmov, ktorá tieto zmeny obsahuje, negatívny vplyv na štátny rozpočet vo výške 130 miliónov eur.

Zmeny prinesie aj novela zákona o hazardných hrách. Tá by však mala mať naopak pozitívny vplyv, a to na úrovni 18 miliónov eur.

Vláda schválila aj zvýšenie odvodu v regulovaných odvetviach. "Oproti nule je to 160 miliónov eur, ale oproti našim rozpočtovaným limitom je to navyše iba polovica, nejakých 80 miliónov eur. Ak hovorím o dani z príjmov, tak je to negatívny dopad zatiaľ mínus 130 miliónov eur. Takže sú to plusy aj mínusy. Dohodli sme sa na znížení daňového zaťaženia pre niektoré skupiny, čo suma sumárum bude v tom období znamenať asi štvrť miliardy eur ročne, čo znamená vo výhľade celého volebného obdobia asi jednu miliardu eur. To nie je málo peňazí," vyčíslil Kažimír s tým, že vláda pritom musí prihliadať na dosiahnutie cieľa vyrovnaného rozpočtu, ako aj na financovanie priorít.

Zvýšenie odvodu v regulovaných odvetviach sa podľa neho dotýka veľkých firiem. "Hovoríme o veľkých firmách, ktoré síce majú priestor na to, aby kričali, ale majú zase úplne prirodzene osobitné postavenie na trhu a fakturujú každý mesiac za sieťové služby. Následkom sú dobré marže a naozaj vrecia peňazí, ktoré odišli z našej krajiny," myslí si Kažimír.


Prečítajte si tiež: Aké sú dôchodky na Slovensku? Toľkoto poberajú penzisti, invalidi či vdovci​


Pri 8-% odvode v sektore neživotného poistenia, ktorý majú platiť poisťovne, minister financií uviedol, že takýto odvod už existoval celé roky. "Hlavne konkurencia sa postarala o to, že prenos do cien bol minimálny alebo žiadny. Poistný sektor ako celok bol od krízy v roku 2009 nedotknutý. Odmietam výzvy poisťovní o tom, že je to selektívny trest. Pozrite sa na to, čo museli znášať banky od štátov Európskej únie, od Európskej centrálnej banky. Banky museli zniesť oveľa viac a poisťovne vôbec nie. Celé to obdobie si poisťovne nažívali v závetrí," myslí si Kažimír.

Zároveň je presvedčený, že aj ľudí sa treba spýtať, ako sú spokojní s kvalitou služieb poisťovní, či vyrovnávaním poistných udalostí. "Padlo rozhodnutie, že rezort financií začína pracovať na veľmi prísnej legislatíve, ktorá bude regulovať výšku sprostredkovateľských provízií v poisťovníctve, ale aj pri poskytovaní ďalších služieb," avizoval ďalšie zmeny minister.

Peniaze, ktoré štát vyberie na odvode od poisťovní, by mali ísť podľa neho do viacerých oblastí. "Kľúčovým klientom bude napríklad rezort životného prostredia, ktorý má z roka na rok nesystémový spôsob financovania protipovodňových opatrení. Ak na Slovensku máme problém s poisťovaním nehnuteľností v záplavových oblastiach, so zvyšovaním poistného z titulu zvýšeného rizika záplav, tak je našou povinnosťou reagovať na znižovanie tohto riziká," zdôraznil Kažimír.

Celkovo legislatíva podľa neho smeruje k tomu, aby došlo k úľavám pre tých "menších, slabších". "Hovorím o živnostníkoch, ale aj malých a stredných podnikateľoch. To je jasná reakcia, ktorá sa týka napríklad zníženia dane z príjmu právnických osôb na 21 %, ale aj daň z dividend so sadzbou 7 % je výhodnejšia pre malých a stredných, ako je dnes zdravotný odvod na úrovni 14 %," dodal Kažimír.

Viac o téme: Zmeny Rozpočet Dane Ministerstvo Financií Živnostník Odvody Živnostníci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy