Schválené: Dôchodcovia aj tento rok dostanú vianočný príspevok. V akej výške bude?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dôchodcovia, ktorých dôchodok nepresahuje 396,18 eura, by mali aj na konci tohto roka dostať jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok by mali mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 396,18 eura. Vyplýva to z návrhu zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý dnes schválila vláda.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak má opäť dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok dôchodcovia, ktorých dôchodok je do 198,09 eura.

Vianočný príspevok by pritom malo v tomto roku dostať viac ľudí ako vlani. Výška príspevku sa odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Na jeho výplatu má nárok každý penzista, ktorého dôchodok, alebo úhrndôchodkov nepresiahne sumu 529,80 eura. Vlani sa maximálna suma penzie, kedy mal dôchodca nárok na vianočný príspevok, pohybovala na úrovni 514,80 eura.

Nárok na vianočný príspevok bude mať v roku 2016 približne 1,2 milióna dôchodcov. Na jednorazové zvýšenie vianočného príspevku o 12,74 eura by malo mať nárok cca 733.000 dôchodcov.

Vianočný príspevok zaviedla prvá vláda premiéra Fica a prvýkrát ho dostali dôchodcovia v decembri 2006. Vypláca ho Sociálna poisťovňa.


Prečítajte si tiež: Neviete vyžiť z výplaty? Okamžite prestaňte robiť tieto veci!


Viac o téme: Dôchodok Penzia Vianočný Dôchodky Príspevok Dôchodcovia Penziu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy