Ste bez práce? Vláda zvažuje sprísniť podmienky pre nezamestnaných

Vláda zvažuje sprísnenie podmienok evidencie nezamestnaných na úradoch práce. Ako na utorkovej tlačovej besede uviedol premiér Robert Fico, časť evidovaných nezamestnaných totiž opakovane odmieta pracovné ponuky. "Ak ten, kto je nezamestnaný, dostane reálnu ponuku práce a túto ponuku práce bude neustále odmietať, tak potom sa štát bude musieť postaviť k tomuto človeku inak, ako k tomu, kto si reálne prácu hľadá a normálnym spôsobom reaguje na ponuky, ktoré dostáva," povedal predseda vlády. V iných krajinách je podľa Fica miera nezamestnanosti 5 alebo 6 % aj vďaka tomu, že majú podstatne prísnejšie podmienky na to, aby boli ľudia registrovaní v evidencii nezamestnaných.

Detaily k tomu, ako sa podmienky pre evidovaných nezamestnaných majú sprísniť, premiér neuviedol. "Hovoril som s ministrom práce Jánom Richterom o detailoch viackrát, má niekoľko alternatív ako postupovať," uviedol Fico. Podľa neho prichádza od zamestnávateľov čoraz viac signálov o tom, že niektorí nezamestnaní ponuku na prácu odmietajú. "Dokonca prídu na úrad práce a v spolupráci s týmto úradom dajú dohromady skupinu nezamestnaných a ponúkajú im prácu a títo ľudia to odmietajú, dokonca mnohí povedia prečo ja, prečo nie on," zdôraznil predseda vlády. K týmto ľuďom by preto mala vláda podľa Fica pristupovať podstatne prísnejšie, keďže "sfarbujú evidenciu nezamestnaných". 


Prečítajte si tiež: Ste bez práce? Takto by mal vyzerať deň nezamestnaného človeka​


Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci júna tohto roka 9,45 %. Miera nezamestnanosti tak zostala na najnižšej úrovni od januára 2009, kedy predstavovala 9,03 %. Úrady práce evidovali na konci júna 256 615 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu mája tohto roka ide o pokles o 127 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 54 808 osôb.

Viac o téme: Bez Práca Zamestnanie Nezamestnaný Úrad Práce Sprísnenie Evidencia Úrade Zaevidovať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy