Firmy zavádzajú nové technológie: Niektorým pozíciám tak hrozí zánik

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zavádzanie nových technológií do budúcnosti ovplyvní pracovný trh v Európskej únii (EÚ). Členské štáty musia zaviesť také právne predpisy, aby z nových technológií neprofitovali len veľké nadnárodné spoločnosti, ale aj samotní občania a zamestnanci. Presvedčený je o tom predseda Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Georges Dassis.

V rámci schôdze predsedníctva EHSV sa dnes v Bratislave uskutočnila odborná konferencia. Jej cieľom bolo nadviazať vzťahy medzi EHSV a slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Dassis skonštatoval, že dopad nových technológií na pracovný trh má viacero tvárí. "Tým, že máme nové technológie, tak sa zvyšuje aj produktivita práce. Preto si musíme položiť otázku, kto má z tohto zvýšenia profit. Keď sa pozrieme na nové technológie tak často vidíme, že sú do praxe zavádzané bez pravidiel a legislatívnych ustanovení. Mohlo by to znamenať, že nie je dostatočné pokrytie sociálneho zabezpečenia pracovníkov," poznamenal.


Prečítajte si tiež: Pracovať iba 4 dni v týždni: Dožijeme sa toho na Slovensku?​


Preto je podľa neho zo strany členských štátov potrebná v tejto oblasti regulácia. "Je jasné, že v budúcnosti zavádzanie nových technológií zmení formu zamestnanosti a pracovného trhu. Budú profesie, ktoré vzniknú vďaka novým technológiám a budú profesie, ktoré kvôli nim zaniknú. Môže to spôsobiť, že obsah práce a zamestnanosť sa zníži. Preto je dôležité nové prerozdelenie obsahu práce aj z hľadiska zamestnanosti," povedal Dassis s tým, že dôležité je napríklad znížiť pracovný čas v únii.

Taktiež je podľa neho potrebné mať spoločný daňový systém v rámci celej EÚ. "Nové technológie by nemali prinášať profit len nadnárodným spoločnostiam, ale aj malým a stredným podnikom, lebo tie nemajú dosť peňazí na to, aby mohli získať nové technológie. Európska komisia musí podporovať malé a stredné podniky," dodal Dassis.

Viac o téme: Technológie Práca Zamestnanie Zánik Nové Firmy Pozície Stratiť Prácu Zaniknú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy