Boja sa Slováci o prácu? Odpoveď vás možno prekvapí!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Straty zamestnania v najbližšom polroku sa obáva len 8 % Slovákov. Je to najmenej v Európskej únii (EÚ). Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú analytici zostavili na základe výsledkov najnovšieho prieskumu Eurofound.

Podľa analytičky banky Dominiky Ondrovej dôvodom, že Slováci majú najmenšie obavy o stratu zamestnania, je pravdepodobne pozitívne sa vyvíjajúca situácia na trhu práce. "Ak by aj došlo k strate zamestnania, tak každý štvrtý Slovák sa domnieva, že by bolo ľahké nájsť si podobne platenú pracovnú pozíciu. Podobne to vidia aj Česi," doplnila Ondrová s tým, že Európania ako takí sú optimistickejší, nakoľko európsky priemer dosiahol 37 %. "Spomedzi susedných štátov sú pozitívnejšie ako Slováci naladení aj Poliaci a Rakúšania. Až viac ako tretina pracujúcich z Poľska a Rakúska sa neobáva, že by nebolo ľahké nájsť si prácu s podobným platom, aký majú v súčasnosti," priblížila Ondrová.

Prieskum bol zameraný aj na nerovnosti v zastávaní vrcholových postov vo firmách. "Až dve tretiny Slovákov uviedli, že za šéfa majú muža. Rovnako je to aj v Európskej únii a susedných krajinách," skonštatovala Ondrová.


Prečítajte si tiež: Syndróm vyhorenia: Vyrieši ho zmena práce? Toto radia personalisti!​


Slovákom sa však podarilo v prieskume získať aj iné prvenstvo. "Len zhruba dve tretiny pracujúcich našincov uviedli, že majú vždy, alebo väčšinou dostatok času na splnenie pracovných úloh. To je najmenší podiel z celej dvadsaťosmičky krajín. Vo všetkých susedných krajinách prevýšil tento podiel aspoň 70 %," uviedla Ondrová. V Maďarsku si dostatok času na splnenie pracovných povinností pochvaľuje 8 z 10 pracujúcich. Ešte spokojnejší sú Bulhari, kde sa s dostatkom času stotožňuje 90 % pracujúcich.

Prieskum však ukázal aj to, že každý štvrtý Slovák chodí minimálne raz do mesiaca na nočnú. "Slováci spolu s Írmi, Malťanmi a Fínmi patria k tým, ktorí najčastejšie pracujú v noci," dodala Ondrová. 

Viac o téme: Strata Práce O Strach Prácu Zamestnania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy