Slovensku chýbajú špecialisti, možno začneme prijímať cudzincov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Slovensko by mohlo dať priestor na trhu práce aj ľuďom z tretích krajín. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to pripustil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Vedel by si to predstaviť v niektorých odvetviach, v ktorých je dnes nedostatok kvalifikovaných pracovníkov.

"Tento problém môže postupom času byť ešte vypuklejší a my budeme asi musieť uvažovať aj o istých možnostiach prístupu ľudí, aj z tretích krajín, hlavne v tých chýbajúcich profesiách. Každopádne, by to malo byť regulované, kontrolované, nie úplne otvoriť všetko, ale dať priestor pre tých, ktorí na tom trhu práce momentálne nie sú," uviedol Richter.

Za prvé štyri mesiace tohto roku boli podľa neho požiadavky na 115 pracovných pozícií z tretích krajín. V 96 prípadoch sa im vyhovelo, pričom 90 % z nich tvoria lekári. "Firmy zatiaľ nedeklarujú presnú požiadavku, že chýba toľko IT odborníkov, toľko frézarov, strojárov... Toto zatiaľ žiadny úrad práce neeviduje. Ak to bude evidovať, budem rokovať a budem mať ambíciu hľadať riešenie," poznamenal šéf rezortu práce.

Primárne sa však chce zamerať na zamestnanie Slovákov. "Máme v prvom rade záujem, pokiaľ je taká nezamestnanosť ako teraz, stále tu ešte je štvrť milióna evidovaných nezamestnaných, ktorí sú pripravení nastúpiť, urobiť všetko preto, aby sa čo najviac z nich umiestnilo na trhu práce. Práve preto hovorím o kontrolovanej a regulovanej možnosti príchodu ľudí z tretích krajín pre odvetvia a konkrétne profesie, kde dopyt nevieme z domácich zdrojov pokryť," vysvetlil minister.


Prečítajte si tiež: Stravné lístky alebo peniaze? Možno si budeme môcť vybrať!​


Na Slovensku dnes pracuje podľa Richtera približne 21.000 občanov z iných členských krajín Európskej únie. Opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS) upozornil, že je tu vo firmách zamestnaných veľa Rumunov či Bulharov. "Údajne je množstvo Rumunov napríklad v Hornonitrianskych baniach Prievidza, Nováky. To je zároveň firma, ktorú masívne dotujeme, aby sme zachránili našich zamestnancov. Neviem, či takáto politika vlády je v poriadku," povedal.

Richter reagoval, že je to dôsledok dohody po zatvorení bane v Rumunsku a ide o ucelené rodiny, ktoré tu žijú už roky.

Mihál je presvedčený, že znížiť počet nezamestnaných na Slovensku pomôže najmä zlepšenie podnikateľského prostredia a podpora drobného podnikania. "To je spôsob, ako lacno a jednoducho otvoriť priestor pre iniciatívu ľudí, ktorí majú podnikateľský talent, vedia zamestnať seba, a potom zamestnajú ďalších," zdôraznil.

Viac o téme: Zahraničie Špecialisti Cudzinci Tretie Odborníci Zahraničia Krajiny Cudzincov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy