Máte rizikovú prácu? Možno pôjdete do dôchodku skôr!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zamestnanci, ktorí vykonávajú pre zdravie rizikovejšie práce, by podľa šéfa odborového zväzu Kovo Emila Machynu mali ísť do dôchodku skôr. Upozornil na to, že od budúceho roka sa bude odchod do dôchodku v terajších 62 rokoch predlžovať podľa toho, ako sa bude zvyšovať stredná dĺžka života. "Ľudia, ktorí fyzicky nezvládnu pracovať trebárs v 67 rokoch, by mohli ísť do dôchodku skôr,“ povedal Machyna na stredajšej tlačovej besede. Bol by rád, keby sa takéto zmeny prijali ešte do konca tohto roka.

 

Riešenie vidí predseda OZ Kovo aj v tom, že by zamestnávatelia a zamestnanci viac prispievali do tretieho piliera, teda do systému doplnkového dôchodkového sporenia. Malo by podľa neho ísť o zamestnancov, ktorí pracujú v tretej a štvrtej kategórii rizikovejších prác, či zamestnancov, pracujúcich v nepretržitých prevádzkach. "Ak by si nasporili určitú sumu, mohli by z nej zaplatiť tú časť dôchodku, odkedy by mohli ísť skôr do dôchodku a išli by do dôchodku skôr bez krátenia príjmu,“ povedal Machyna. Vyššie príspevky do tretieho piliera by sa pritom podľa neho mali dať odpočítať z daní. 


Prečítajte si tiež: V Turci vzniknú nové miesta: Kto má šancu nájsť si prácu?​


Odborový predák nesúhlasí s tým, že vláda chce znížiť sadzbu dane z príjmov pre firmy z 22 % na 21 %. Machyna upozornil na to, že zamestnanci na Slovensku platia do štátneho rozpočtu viac daní ako zamestnávatelia. Tvrdí, že celkové daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku nie je vysoké.

Viac o téme: Odchod Práca Dôchodok Do Riziková Dôchodku Skorší
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy