Biedna minimálna mzda u nás? Tieto krajiny sú na tom horšie!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Minimálna mesačná mzda na Slovensku vo výške 405 eur je v Európe siedma najnižšia. Vyplýva to z analýzy audítorskej a poradenskej spoločnosti KPMG. Nižšiu minimálnu mzdu ako na Slovensku v prepočte na eurá majú zamestnanci v Bulharsku (214 eur), v Rumunsku (277 eur), v Litve (350 eur), v Maďarsku (355 eur), v Českej republike (363 eur) a v Lotyšsku (370 eur). V Luxembursku pritom minimálna mzda dosahuje 1 923 eur.

Zatiaľ čo Luxembursko má podľa analýzy najvyššiu minimálnu mzdu, ktorá sa vzťahuje na všetkých pracovníkov, niektoré krajiny majú národnú minimálnu mzdu rozdielnu pre robotnícke profesie a vysoko kvalifikovaných pracovníkov. Najvyššie stanovenú minimálnu mzdu pre vysoko kvalifikovaných pracovníkov má Francúzsko, a to až 4 444 eur mesačne. Krajiny, ktoré nemajú určenú minimálnu mzdu vládou, ju stanovujú na základe kolektívnych zmlúv. Minimálna mzda sa tu môže líšiť v závislosti od odvetvia, pozície, či druhu práce a veku. Týmto spôsobom zavedenú minimálnu mzdu majú v Rakúsku, na Cypre, v Dánsku, Fínsku, Grécku, Taliansku, Nórsku a Švajčiarsku. Švédsko je jediný štát, ktorý nemá zakotvenú žiadnu právnu požiadavku na minimálnu mzdu pre občanov EÚ. 

Pri porovnaní medziročného zvýšenia minimálnej mzdy z roku 2015 na rok 2016 v krajinách V4 obsadilo Slovensko druhé miesto za Českou republikou. V Českej republike sa minimálna mzda zvyšovala o 7,6 % na 9 900 CZK, v Maďarsku o 5,7 % na 111 000 HUF a v Poľsku o 5,7 % na 1 850 PLN. Na Slovensku sa minimálna mzda zvýšila o 25 eur na 405 eur, čo je percentuálne navýšenie o 6,6 %. 


Prečítajte si tiež: Ako si vypýtať plat na pohovore? Bez týchto rád sa nezaobídete!​


Podľa analýzy KPMG má v súčasnosti 22 z 31 skúmaných krajín Európy minimálnu mzdu stanovenú vládou. Z analýzy vyplynulo, že v 13 skúmaných štátoch sa minimálna mzda zvyčajne mení na ročnej báze. V Holandsku a vo Francúzsku je to dvakrát ročne, v januári a júli. V ostatných krajinách nie je toto pravidlo presne stanovené. Na Slovensku sa minimálna mzda mení na ročnej báze, rovnako ako u susedov z Rakúska, Maďarska a Poľska. Minimálna mzda v Českej republike sa mení nepravidelne.

Viac o téme: Výška Na Mzda Mzdy Minimálna Slovensku Minimálka Minimálnej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy