Skončila vám rodičovská? Nezabudnite si splniť túto povinnosť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Sociálna poisťovňa upozorňuje matky, ktoré po ukončení starostlivosti o dieťa začnú vykonávať zárobkovú činnosť, z ktorej im plynie povinné dôchodkové poistenie, že je ich povinnosťou odhlásiť sa z dôchodkového poistenia, ktoré za ne z dôvodu starostlivosti o dieťa platí štát. Ak tak neurobia, má to dopad aj na postupovanie príspevkov do druhého piliera.

Ako povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, v súčasnosti, keď dôchodkové správcovské spoločnosti zasielajú výpisy z osobných dôchodkových účtov o nasporených prostriedkoch, zaznamenáva poisťovňa veľa sťažností práve takéhoto typu. Sporitelia upozorňujú na skutočnosť, že už niekoľko mesiacov im poisťovňa príspevky nepostupuje.

Vo väčšine prípadov ide práve o sporiteľky, ktoré sa po nástupe do zamestnania po rodičovskej dovolenke z dôchodkového poistenia neodhlásili, takže im Sociálna poisťovňa postupovala príspevky za rovnaké obdobie dvakrát, príspevky štátu boli preto postúpené neoprávnene. Po zistení tejto skutočnosti im postupovanie príspevkov do druhého piliera pozastavila, a to až dovtedy, kým im príspevky postúpené navyše nezúčtuje.

Pri ukončení starostlivosti o dieťa je potrebné odhlásiť sa z dôchodkového poistenia do ôsmich dní prostredníctvom tlačiva - Registračný list fyzickej osoby, v záhlaví krížikom označiť odhláška a FO, za ktorú platí štát.

Viac o téme: Poistenie Dovolenka Poisťovňa Sociálna Dôchodkové Rodičovská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy