Quiet quitting: Fenomén dnešnej doby alebo postrach zamestnávateľov?

Počuli ste už o pojme quiet quitting? Nejde o výpoveď, aj keď by sa tak mohlo zdať. Pravda je ukrytá niekde inde. Zamestnancom môže priniesť zjavné výhody, no pre zamestnávateľov môže ísť skôr o záťaž. Viete, v čom tento fenomén spočíva?

V preklade by sa dalo povedať, že ide o tichý odchod, no nejde o žiadne skončenie pracovného pomeru. S prácou ako takou to ale súvisí, pretože ide o trend posledných rokov a mladej generácie, ktorá chce takouto formou práce predísť vyhoreniu. 

V čom quiet quitting spočíva?

Zjednodušene by sa dalo povedať, že v práci odvediete len toľko práce, koľko si vaša pozícia vyžaduje a za čo dostanete zaplatené. Nič viac, nič menej. Nebudete ostávať v práci po skončení pracovnej doby, nebudete odpovedať na e-maily po večeroch a nevezmete nedokončené úlohy aj za svojich kolegov. Za väčšinu z týchto vecí totiž nedostanete žiadny príplatok a neraz sa akoby automaticky očakávajú a vyžadujú. 

Tento trend sa rozšíril predovšetkým medzi ľuďmi z generácie Z a spopularizoval ho 24-ročný inžinier z New Yorku prostredníctvom svojho videa na TikToku. Podľa jeho slov práca nie je vaším životom, neurčuje vašu hodnotu ako človeka a tomu by ste mali prispôsobiť svoje konanie. 

Quiet quitting ako ochrana duševného zdravia?

Quiet quitting do istej miery chráni ľudí pred stresom alebo vyhorením, ktoré nie je v poslednej dobe ničím neobvyklým. Vysoké pracovné tempo či veľké nároky zo strany vedenia môžu viesť aj k ohrozeniu nielen fyzického, ale predovšetkým duševného zdravia. Vďaka tomuto trendu si ľudia zachovajú rovnováhu medzi osobným a pracovným životom, čo môže pozitívne vplývať na ich šťastie a pocit pohody. 

Ovplyvní tento fenomén ponuky práce?

Na jednej strane je takýto prístup k práci logický, pretože nikto nechce robiť zadarmo, no na druhej strane môže ovplyvniť situáciu na trhu práce. Máloktorý zamestnávateľ to prizná, ale určite nejeden očakáva od svojich zamestnancov, že urobia aj niečo navyše. Stačí, že chcú zanechať dobrý dojem, pomôcť kolegovi alebo tým len vypĺňajú svoj voľný čas. 

Na Slovensku sa o tomto trende zatiaľ hovorí málo, no určitým spôsobom môže ovplyvniť zamestnancov, ale najmä zamestnávateľov. Tí si budú musieť dávať väčší pozor na to, aby bola všetka práca hotová a možno na to budú potrebovať aj nejakú posilu. Môže to ale spôsobiť aj negatívny dopad v podobe výpovedí a straty pracovných miest pre ľudí, ktorí sa rozhodnú ísť takýmto smerom. Aj keď to vyznieva chladne a vypočítavo, veľa šéfov si po svojom boku radšej ponechá ľudí, ktorí sú ochotní urobiť aj viac, než sa od nich očakáva. Nech už je to za akúkoľvek cenu. 

 


 

  • Autor: © Zoznam/ak
  • Zdroj: Foto: Pexels, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy