Správa, ktorá rodičov nepoteší: Otcovská dovolenka nebude, rozhodla vláda

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dvojtýždňová otcovská dovolenka sa na Slovensku nezavedie. Parlament dnes odmietol dve novely zákonov o sociálnom poistení, ktoré predložila opozičná poslankyňa Simona Petrík (nezaradená).

Cieľom jedného návrhu bolo, aby aj otcovia mali väčšie možnosti starať sa o deti. "Otec je v čase po príchode nového člena rodiny nezastupiteľný pri starostlivosti o staršie deti počas pobytu manželky v pôrodnici. Je dokázané, že otcovská dovolenka vedie aj po jej skončení k väčšej angažovanosti otcov na starostlivosti o ich deti," uvádza sa v návrhu.

Zdieľanie rodičovských povinností tiež podľa Petrík zmazáva znevýhodnenie žien na trhu práce. "Dnes už síce otcovia nárok na materskú majú, no nemôžu si ju vziať počas obdobia, keď je na materskej matka dieťaťa. Otec by tak získal nárok na dva týždne plateného voľna navyše počas šestonedelia a rovnako ako matka by získal nárok na 75 % mzdy zo Sociálnej poisťovne," priblížila poslankyňa.


Prečítajte si tiež: Chcete vychovať úspešné dieťa? Týchto 11 rád musí poznať každý rodič


Snemovňa odmietla aj jej druhý návrh, ktorým sa mala zaviesť možnosť rozdeliť čas ošetrovania člena rodiny medzi dvoch ľudí. "Rodičom sa neoplatí rozdeliť si túto povinnosť medzi seba. O choré deti alebo starých rodičov sa preto stará len jeden rodič, čo býva obyčajne matka. Zamestnávatelia sa aj preto bránia zamestnávaniu žien s malými deťmi, obávajú sa častých absencií v zamestnaní, čo ženy pracovne znevýhodňuje," zdôvodnila Petrík. Rozdelenie doby ošetrovania medzi viacerých členov rodiny by podľa nej prinieslo rodinám viac možností zladenia rodinného a pracovného života.

Aj tento návrh však parlament odmietol, v platnosti tak zostáva súčasné ustanovenie, ktoré ukladá možnosť vyplatenia ošetrovného zo Sociálnej poisťovne len jednej osobe.

Viac o téme: Dovolenka Materská Nárok Rodičovská Dovolenku Materskú Otcovská Rodičovskú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy