Najviac nominovaných za posledné roky v najprestížnejšej ankete rozvoja a vzdelávania na Slovensku. Čo rozhodne o víťazoch?

Až 216 nominácií. Organizátori ankety Learning & Development Awards evidujú doposiaľ najviac adeptov na víťaza za uplynulé 3 ročníky. Odborná a nezávislá porota zložená zo skúsených profesionálov, HR špecialistov a trénerov má spomedzi tohto množstva vybrať tie najinovatívnejšie a najefektívnejšie prístupy ku vzdelávaniu. Ocenení budú síce len traja, ale uznanie za profesionálne a kvalitne odvedenú prácu zasluhujú všetci nominovaní.

„Sme šťastní, že toľkí považujú za dôležité oceniť ľudí za ich dobre odvedenú prácu a hrdí, že na Slovensku máme množstvo skvelých odborníkov, ktorých mená sa medzi nomináciami nachádzajú,“ uviedla Zuzana Riglerová, marketingová riaditeľka ankety Learning & Development Awards. Nominácie boli pre veľký záujem predĺžené z pôvodného termínu 31. 9. 2021 do 10. 10. 2021. V ankete však nie je podľa Zuzany množstvo nominácií to, čo sa počíta.  „Záleží na tom, aby sa medzi ne dostal každý, kto sa chce stať súčasťou tejto iniciatívy či každý, kto tam má podľa názoru nominujúcich právoplatné miesto.“

Výber víťazov je náročným procesom

Porota berie svoje poslanie vážne, proces hodnotenia preto pozostáva z viacerých krokov. Od uzavretia nominácií po samotné vyhlásenie výsledkov vo februári 2022 absolvuje niekoľko stretnutí a horlivo diskutuje s ostatnými členmi. S vybranými lektormi absolvuje final hearing – teda ukážku metód a postupov, ktoré používajú v praxi a osobný rozhovor – z ktorého vzídu finalisti. Každý lektor a kouč je jedinečný, preto komisia posudzuje nominácie starostlivo a individuálne. „Zaujala ma primárne snaha prepájať odbornú a laickú verejnosť. Tento koncept prepájania odborníkov, nadšencov a záujmové skupiny na Slovensku nemal po dlhú dobu tak silnú podporu, ako by si zaslúžil. Oceňujem komplexný pohľad na anketu. Jasne definovaný cieľ, pravidlá a hodnotiace kritéria jej dodávajú vysokú odbornosť a profesionalitu,“ vyjadrila sa 1 z porotkýň, Lenka Rákošová, HR Business Partner, PricewaterhouseCoopers. Andrej Popovič, porotca a Group Head of HR, HB Reavis, to vidí nasledovne. „V prvom rade je to záväzok, ale aj česť, byť medzi skvelými ľuďmi, ktorí vo svojom odbore už majú veľa za sebou. Anketu beriem najmä ako platformu na vzájomné obohatenie sa všetkých zúčastnených z rôznych oblastí a prostredí, ktorí sa bežne nestretnú.“

18 porotcov, 18 pohľadov

Tatiana Sýkorová, HR Director Union poisťovne a Union zdravotnej poisťovne, vyzdvihuje dôležitosť firemných rozvojových programov. „Rýchlosť doby, vývoj nových technológií si vyžaduje nielen technické zručnosti, ale aj správne mentálne nastavenie, schopnosť pracovať s množstvom informácií a aj ich spracovávať. Veľa od seba očakávame, veľa od nás očakáva okolie, zamestnávateľ. Zachovať si rovnováhu medzi množstvom, rýchlosťou a relaxom je náročné. Preto považujem rozvojové programy vo firmách za veľmi dôležité, obzvlášť v dnešnej dobe. Mať možnosť byť v porote je pre mňa česť a veľmi si vážim dôveru organizátorov. Spoznať rozvojové programy bližšie a ukázať ich verejnosti je z ich strany fantastická aktivita.“

V obmenenom garde prešlo rukami poroty za uplynulé tri ročníky 938 nominácií a ocenila 13 víťazov. Viac o 18-ich porotcoch sa dočítate na https://www.ldawards.sk/o-ankete.

Čo porotu zaujíma?

„S cieľom dosiahnuť maximálnu objektivitu sme pre účely ankety vytvorili hodnotiace kritériá individuálne pre každú kategóriu,“ vysvetľuje Roman Kurnický, koordinátor odbornej poroty Learning & Development Awards. V kategórii Lektor Roka je rozhodujúci osobný vplyv lektora, aké inovácie prináša v oblasti vzdelávacích programov a v oblasti učenia, jeho publikácie, entuziazmus, flexibilita a orientácia na výsledky. V prípade Kouča Roka zaujíma porotu osobnosť kouča, aplikovanie koučovacích zručností, čo publikuje, či prináša inovácie v oblasti koučingu a či smeruje k cieľu. Úspech Soft-skill firemného vzdelávacieho/rozvojového programu roka určuje nasledovné: jeho cieľ, rozsah, štruktúra a metódy použité v programe, kombinácia tém, jeho netradičnosť, zhoda pôvodného zámeru a dosiahnutého programu a kombinácia rozvoja potrieb podnikania s osobnostným rozvojom účastníkov. Ocenenie Young Talent získa osoba, ktorá pôsobí v oblasti vzdelávania alebo koučingu a do konca roka 2021 nepresiahne vek 30 rokov.

Víťazi by mali inšpirovať

Na konci dňa „spoznáme mená lektorov a koučov, ktorí odvádzajú skvelú prácu a vytvoríme im zaslúžený priestor na to, aby ju mohli odprezentovať a šíriť tak inšpiráciu v odbornej i laickej verejnosti. Vyberieme úspešné a inovatívne vzdelávacie programy a oceníme firmy, ktoré za nimi stoja, vyjadril sa Roman Kurnický. Víťazi budú vyhlásení 24. 2. 2022 na slávnostnom Galavečere, na ktorý si môžete zakúpiť lístky po spustení predaja.

Autor: Adriana Hergott

 
Staršie správy
Staršie správy