Gamifikácia a jej využitie v HR procesoch

Čo je najcennejším pokladom spoločnosti? Väčšina HR odborníkov sa zhodne na jednoznačnej odpovedi- jej ľudia. Ako ale docieliť, aby zamestnanci boli angažovaní, lojálni produktívni a zároveň spokojní?

Aj o tom bude reč na workshope HR, gamifikácia, technológie a aplikácie, a to už 8. marca na poschodí v Martinuse na Obchodnej ulici v Bratislave. HR Development Academy touto cestou prináša možnosť nazrieť pod pokrievku úspešných spoločností ako je Orange Slovensko, Slovenská sporiteľňa či Vlčatá.sk.

Gamifikácia, odvodená od slova „gamifiy“, môže na prvý pohľad zvádzať k domnienke, že sa snaží z práce spraviť zábavu, v praxi však ide o použitie mechanických a dynamických prvkov hier či herných rámcov na podporu želaného správania. V HR je gamifikácia chápaná ako prostriedok, ktorý má pomôcť zamestnancovi s jeho prácou, nie ho pobaviť. Prostredníctvom hry dokážeme zamestnanca účinne motivovať. V misii sa mu postupe odkrývajú úlohy, ktoré musí splniť, aby postúpil o „level“ vyššie. Po každej splnenej úlohe dostane hráč spätnú väzbu od systému, napríklad v podobe odznakov, bodov alebo iných odmien.

Zamestnanec si takto tvorí vlastnú identitu, pracuje na svojom raste a odkrýva oblasti, v ktorých je najlepší. Hráči v tímoch majú spoločný cieľ a vďaka vzájomnej spolupráci sa k nemu rýchlejšie približujú. Takto sa dá gamifikovať napríklad dosahovanie tímových KPI (key performance indicators), pokrokov vo vzdelávaní či v podpore zákazníckej lojality.

Kvalitný proces gamifikácie by mal byť previazaný so skutočným svetom, ako je to v prípade SLSP. Na workshope nám porozprávajú Janka SteckerováJúlius Buday zo SLSP ako sa im darí podporovať firemnú kultúru a cez zamestnanecký program Modrý motýľ pomáhať neziskovým organizáciám na Slovensku. Silvester Buček z Vlčatá.sk nám priblíži Bartlovu typológiu hráčov a Svetozár Styk nám povie viac o využívaní internej sociálnej siete spoločnosti Orange Slovensko.

Zdroj: HR Development Academy, www.hrda.sk

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: PR článok, HRDA

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy