Dobrá príprava má cenu zlata: Takto zvládnete pracovný pohovor v angličtine

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Sotva existuje niečo, čo by uchádzačov o prácu znervóznilo viac ako pracovný pohovor. A keď sa má viesť aj v cudzom jazyku, mnohí uchádzači prepadnú panike. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako sa môžete optimálne pripraviť na pracovný pohovor v angličtine a čo všetko musíte zvážiť.

Pohovory v angličtine nie sú v dnešnej dobe ničím výnimočným. Dôvody sú rôzne. Uchádzanie sa o prácu v anglicky hovoriacich krajinách je stále najzrejmejšie. Angličtina však môže byť aj jediným spoločným jazykom, ktorým spolu hovoria žiadateľ a osoba, ktorá vedie pohovor. Ak sa uchádzate o pozíciu, ktorá si vyžaduje dobrú znalosť angličtiny, alebo ak ste vo svojom životopise uviedli, že hovoríte plynule anglicky, môžete predpokladať, že aspoň časť pohovoru bude prebiehať v angličtine.

Potom, keď uprostred konverzácie zrazu začnú osoby vedúce pohovor klásť otázky v angličtine, musíte vedieť odpovedať v angličtine bez toho, aby ste boli zmätení tou nečakanou zmenou jazyka.

Anglický pohovor: Dobrá príprava je polovica úspechu

Úspešný pohovor závisí od dobrej prípravy. Nemali by ste preto začať až vtedy, keď dostanete pozvánku, ale najneskôr po odoslaní písomnej žiadosti. Dostať sa do formy na pracovné pohovory, ktoré sú úplne alebo čiastočne vedené v angličtine, nejde zo dňa na deň.

Tipy na jazykovú prípravu

Ako prvý krok by ste mali získať základné informácie o spoločnosti a inzerovanej pozícii v angličtine. Dobrým východiskom na to je napríklad anglický web spoločnosti. Webové stránky sú často viacjazyčné, takže v prípade potreby môžete preskakovať medzi stránkami v rôznych jazykoch. Okrem toho sa oplatí pozrieť si aj stránky konkurencie. To tiež pomáha zoznámiť sa s anglickou terminológiou používanou v tomto odvetví.

Aby ste na pohovore mohli odpovedať na otázky o kvalifikácii, odborných skúsenostiach a kompetenciách, mali by ste, ak ste tak ešte neurobili, napísať dokumenty k žiadosti v angličtine. Ak je pracovný inzerát dostupný len v slovenčine, mali by ste ho v rámci prípravy preložiť.

Dôležitou súčasťou prípravy je zapísanie odpovedí na prípadné otázky na pohovor. Jednotlivé otázky, ktoré by ste mali očakávať, závisia okrem iného aj od práce, o ktorú sa uchádzate, a od toho, aké máte odborné skúsenosti. Na nasledujúce otázky by ste určite mali mať odpoveď v angličtine, pretože sú súčasťou štandardného repertoáru anglických pracovných pohovorov:

  • Could you tell me a bit about yourself?
  • Why do you want to work for this company?
  • Why have you applied for this job?
  • Why do you wish to leave your current job?
  • Why do you want to work for this company?
  • What can you bring to this job?
  • Where do you see yourself in five years’ time?
  • What do you think your strengths are?
  • What do you think your weaknesses are?

Cvičenie tvorí majstrov

Je veľmi dôležité nacvičovať pohovor čo najčastejšie. Aby ste mohli simulovať situácie na pohovore a zdokonaliť svoju techniku, v ideálnom prípade by ste si mali hľadať sparing partnera s veľmi dobrou znalosťou angličtiny. Čím viac budete skúšať, tým viac sa uvoľníte a tým lepšie sa budete na pohovore prezentovať. Prípadne si môžete konverzáciu precvičiť pred zrkadlom. Nahrajte sa na video, aby ste mohli v pokoji sledovať a analyzovať výkon.

Komunikujte v angličtine

Oprášte svoje znalosti angličtiny a hľadajte príležitosti, ako sa po anglicky rozprávať čo najčastejšie. Týmto spôsobom môžete prekonať všetky existujúce jazykové bariéry, zlepšiť svoje jazykové znalosti a získať sebavedomie.

Precvičte si počúvanie s porozumením

Dôležitým a často podceňovaným aspektom pracovných pohovorov v angličtine je počúvanie s porozumením. Personalisti nie vždy hovoria pomaly, jasne a bez prízvuku. Aby ste sa tomu prispôsobili, mali by ste si precvičiť svoje schopnosti počúvať. Hodia sa na to napríklad tematické podcasty alebo rozhlasové vysielanie. To má ďalšiu výhodu, že sa naučíte pozorne počúvať.

Precvičte si zmenu jazyka

Aby si otestovali jazykové znalosti, osoby, ktoré robia pohovor, s radosťou a nečakane prechádzajú z jedného jazyka do druhého. Aby ste na túto situáciu mohli obratne reagovať, mali by ste trénovať spontánne prepínanie z jedného jazyka do druhého.

Po pohovore

Pohovor sa skončil. Všetko išlo naozaj dobre a vy ste sa uviedli ako kompetentný uchádzač. Z rozhovoru ste odchádzali sebavedomo. Teraz je čas nevzdávať sa. Ak chcete ešte zvýšiť šance, mali by ste asi deň alebo dva po pohovore pokračovať a poďakovať sa za pohovor. V ideálnom prípade to urobíte v krátkom e-maile.

Záver: Urobte si „domáce úlohy“, potom to bude fungovať aj so sebavedomím, presvedčivosťou a pohotovosťou na pracovnom pohovore v angličtine.

Viac o téme: Angličtina Pohovor Príprava Nová práca
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy