Reč tela: Mocný nástroj pri pohovore aj prezentácii

Ilustračné fotoIlustračné foto

Naša mimika a gestá sú odrazom našej duše. Reč tela hrá vo svete práce obzvlášť dôležitú úlohu: Zatiaľ čo spôsob, akým niečo vyjadrujeme, je rozhodujúci, naša neverbálna komunikácia – teda náš postoj – ukazuje, ako v skutočnosti premýšľame o tom, čo hovoríme. A to je presne to, čo určuje, ako na toho druhého pôsobíme.

Mimika a gestikulácia

Hovorené slovo často naplno rozvinie svoj účinok len gestami a mimikou. Najdôležitejším prostriedkom komunikácie sú tu oči. Len na tvári je 20 svalov, ktoré sa používajú na vyjadrenie pocitov. Podvedomie presne vie, či je úsmev skutočný alebo umelý. No podanie ruky či sedenie poskytuje aj informáciu o tom, ako sa k danej téme vlastne postavíme.

Zostaňte autentickí

Vedci dokázali, že silné gestá menia hladinu hormónov v krvi, vďaka čomu pôsobíme sebavedomejšie. Nie je to ale o trénovaní gest alebo vkĺznutí do roly, ale skôr o tom, že si v určitých situáciách viac všímame reč nášho tela. Pretože platí: Ak nie ste stopercentne presvedčení a nadšení z toho, čo ste povedali, neverbálnou komunikáciou sa vám to nepodarí presvedčiť.

V práci používajte správne reč tela

Ako sa vám však dá vyžarovať profesionalitu a sebavedomie a urobiť dobrý dojem vo svojej práci? Často sú to len malé detaily, ktoré robia veľký rozdiel vo vnímaní. S týmito 5 tipmi pre pozitívnu reč tela presvedčíte v prezentáciách alebo v rozhovoroch:

1. Pevne stojte

Správne držanie tela vyžaruje sebavedomie. Ak stojíte oboma nohami rovnako pevne na podlahe, držíte hornú časť tela vzpriamene, zdvihnete hrudník, uvoľníte ramená a natiahnete krk, pôsobíte neochvejne a sebavedomo.

2. Udržujte očný kontakt

Pozerať sa ľuďom do očí je znakom sily. Každý, kto sa vyhýba pohľadom, sa rýchlo javí ako nezdvorilý alebo rezervovaný. Ale pozor, ak občas neuhnete pohľadom, potom sa priamy pohľad mení na zízanie.

3. Hovorte rukami

Podčiarknutie toho, čo bolo povedané gestami, pôsobí živo a silne. Je dôležité robiť pokojné a jemné pohyby. Inak budete pôsobiť hekticky.

4. Prosím usmievaj sa

Mnoho ľudí reaguje na úsmev pozitívne, pretože z neho vyžaruje priateľskosť a súcit. Tip: Konverzácie a prezentácie vždy začínajte s úsmevom, aby ste si hneď od začiatku zabezpečili pozitívnu náladu.

5. Dýchajte pokojne

Ľudia, ktorí sú nervózni alebo napätí, často dýchajú veľmi rýchlo. Prestávky v rozhovore pomáhajú upokojiť sa. Tip: Po každej druhej vete si urobte krátku prestávku a vedome sa pokojne nadýchnite a vydýchnite.

Viac o téme: Gestá Postoj Reč tela Mimika
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy