Máte problém nájsť si novú prácu? Skúste urobiť túto zmenu

Ste zúfalí z toho, že si nemôžete nájsť novú prácu? Máte pocit, že všetky vhodné miesta sú obsadené? Vo vašej profesii je to možno naozaj problém, ale nové ponuky na prácu sa objavujú aj v čase pandémie. Skúste preto zmeniť odbor, do ktorého sa hlásite. Stále sú firmy, ktoré potrebujú nových zamestnancov.

Rozhliadnite sa iným smerom

Zmeňte stratégiu a popremýšľajte o inej práci, ktorú by ste so svojimi skúsenosťami a znalosťami mohli robiť. To, že ste desať rokov pracovali ako barman/ka, neznamená, že z vás nebude dobrý pokladničný alebo predavačka. Čašník nemusí byť nadosmrti čašníkom. Možno by sa osvedčil ako skladník, vodič z povolania alebo napríklad obchodný referent.

Nebojte sa zmeny

Profesiu môžete zmeniť v každom veku. Niekedy môže byť náročné pripustiť si takúto možnosť. Ste zvyknutý na svoju prácu, nemáte radi zmeny. Pochybujete o tom, že zvládnete robiť niečo iné. Desí vás predstava, že novú prácu nezvládnete, že sa budete musieť učiť novým veciam. Pripustite si, že máte strach z toho, čo vás čaká. Je to normálna reakcia. Nedovoľte mu však, aby vás paralyzoval. V tomto prípade nemáte čo stratiť. Môžete skôr získať a na zmene zarobiť.

Zvážte, čo by ste dokázali zvládnuť

Zhodnoťte svoje možnosti. Aká bola vaša pracovná náplň, aké činnosti dobre ovládate? Z každej práce si človek odnáša nejakú skúsenosť, ktorá sa mu bude hodiť aj na inom mieste. Údržbár, ktorý bol predtým inštalatérom, si hravo poradí s kvapkajúcim kohútikom. Šikovná šička nájde uplatnenie v odboroch, kde je dôležitá trpezlivá a precízna práca.

Urobte z koníčka prácu

Aké máte koníčky? Čo radi robíte, pri čom zabudnete na čas? Nedalo by sa uvažovať týmto smerom? Keď vás niečo baví, ide práca sama od ruky, ľahšie si pamätáte nové postupy. Baví vás zveľaďovať byt, zaujíma vás, ako bývajú ostatní? Čo to skúsiť asistentku v realitách?

Trávite hodiny za počítačom a tvoríte najrôznejšie grafické návrhy? Hráte sa s úpravou fotografií? Opýtajte sa v reklamných agentúrach, či by vás nevzali na stáž. Napríklad aj neplatenú. Získate cennú referenciu, naučíte sa niečo nové a zistíte, ako pracujú profíci. Odtiaľ to je už len malý krôčik k získaniu novej práce.

Využite svoje povahových vlastností

Vyberajte si prácu aj podľa svojej povahy. Ak pracujete radi v pokoji, nebudete spokojný ako predavač, s ktorým denne hovorí stovky zákazníkov. Nie ste manuálne zručný? Práca v dielni pre vás nebude správnou voľbou, ale zapadnete v obchode, ak dobre vychádzate s druhými.

Ste komunikatívny a výrečný? Hovoríte radi s ľuďmi? Skúste to na zákazníckych linkách, ktoré sú v poslednej dobe na vzostupe. Je to fyzicky nenáročná práca, ktorá však vyžaduje výrečnosť a psychickú odolnosť.

Kľúčom k pozitívnemu prvému dojmu je aj dobre pripravený životopis. Vytvorte si štrukturovaný životopis online pomocou šablóny a reagujte s ním na aktuálne pracovné ponuky Kariéra.sk.

Voľných pracovných miest, pri ktorých nepotrebujete vyštudovanú odbornú školu, je veľa. Pre zamestnávateľov je podstatnejšia skôr ochota učiť sa novým veciam a chuť pracovať. Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Peniaze Práca Povolanie Životopis Odbor Pohovor. zmena zamestnanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, jobs

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy