Nečakaný kariérny zvrat: Masér Peter Szabó praží výberovú kávu

Peter Szabó je človek, ktorého život priviedol k masérstvu. V tomto fyzioterapeutickom odbore sa rýchlo uplatnil a pomohol mnohým ľuďom, avšak neskôr vďaka volaniu osudu z tejto cesty zišiel. Našiel si novú vášeň, ktorou bola káva. Tá ho drží do dnešných dní. „Možno by som mohol byť vzorom aj pre iných ľudí. Uspieť sa dá aj v odbore, ktorý ste nevyštudovali. Len tomu musíte venovať ozaj veľa času a úsilia. Musíte mať ten správny zápal,“ povedal Peter Szabó v rozhovore pre náš portál.

Prechod ku káve nebol jednoduchý

Chlapík pochádzajúci z juhoslovenského mestečka Šahy študoval strednú zdravotnícku školu v Bratislave. Práve tu sa dal na masérsku cestu, aby následne pracoval v hoteli v Tatrách a potom si v hlavnom meste otvoril vlastný masážny salón. S priateľkou ho prevádzkoval celých sedem rokov a darilo sa mu, ale kávový svet mu chutil viac. Doslova ho opantal.

„Ale prechod ku káve bol ťažký a trval mnoho rokov. Nie je to len tak, že človek lúskne prstami a zmena je na svete. Najskôr som začal prevádzkovať e-shop s kávou, prostredníctvom ktorého som predával kávu od talianskych pražiarní. Neskôr som pochopil, že tadiaľ cesta nevedie a podobnú kávu mohli ľudia dostať aj v supermarketoch. Navyše bola lacnejšia.“

Nečakaný kariérny zvrat: Masér Galéria fotiek (4)

Káva má byť čerstvá a treba poznať jej pôvod

Tento štýl podnikania mal navyše aj iný mínus: „Už v tom čase som vedel, že káva je najlepšia vtedy, keď je čerstvo upražená. No a kým sme ju priviezli z Talianska a zabezpečili jej distribúciu, už sme o tento aspekt pomaly prichádzali.“

„Nepáčila sa  mi ani anonymnosť káv,“ pokračoval. „Konzument vlastne vôbec nevedel, čo pije a veľmi ma mrzí, že dnes je takýchto zákazníkov stále celá hŕba. V obchode si kúpia hocičo a nezaujímajú sa o pôvod kávy, o jej druh a vlastne vôbec o nič. A čo je ešte horšie, mnohokrát sa uspokoja s mletými zrnami, pričom ani nevedia, čo všetko v nich je vlastne pomleté.“

Coffeein ponúka len kávy, ktoré zákazníkom majú čo dať

Petrovi to nedalo a keď v roku 2013 v Nitre otvoril malý obchod s kávou, začal kávu aj sám pražiť. Kúpil si 500-gramovú pražičku a s pražením sa doslova hral. Dlho s ním experimentoval, skúšal všetko možné a veľmi intenzívne sa učil. Vytrvalé štúdium a jeho neustále implementovanie do praxe považuje pri tomto remesle za kľúčové.

„Ľuďom som chcel ponúknuť viac, akýsi nadštandard. Od začiatkov som vždy pražil len kávu, ktorej pôvod som poznal a vedel som, ktorí farmári stáli za jej vypestovaním. Toto bolo strašne dôležité a moja pražiareň kávy Coffeein sa toho drží do dnešných dní. Kráčame v ústrety kvalite a kupujeme len kávy, ktoré zákazníkom majú čo dať. Nuž a pražením sa im snažíme pridať nadhodnotu.“

Nečakaný kariérny zvrat: Masér Galéria fotiek (4)

Chuť objavovať a spoznávať nové a nové kávy

Už v spomínanej Nitre prišli veľmi pozitívne signály. Keď návštevníci obchodu videli, že káva sa praží priamo tam, chceli presne tú, ktorá bola práve upražená. A záujem rástol. Aj preto sa Peter v roku 2016 vrátil do rodných Šiah, kde si otvoril väčšiu pražiareň a definitívne zamával masérstvu. Jeho súčasná kapacita je omnoho väčšia a pražiareň dokáže vyprodukovať a predať viac ako dve tony kávy mesačne.

„Z týchto čísel máme obrovskú radosť, ale ešte určite nie sme na konci cesty. Naďalej chceme rásť a napredovať, posúvať sa aj po stránke kvality. A čo je najdôležitejšie, chcem objavovať a spoznávať nové a nové kávy. Neprestajne k nám chodia nové vzorky, ktoré s kolegami ochutnávame a potom z nich pražíme len to najlepšie. Je to krásna práca, ktorá ma neuveriteľne fascinuje,“ skonštatoval Peter Szabó.

Nečakaný kariérny zvrat: Masér Galéria fotiek (4)

Coffeein, to je len výberová káva

Jednou z jeho zásad je práca s výberovou kávou. To znamená s takou, ktorá pri oficiálnom hodnotení dostala od profesionálnych Q-Graderov (certifikovaní odborníci hodnotiaci kvalitu kávy, pozn. red.) viac ako 80 zo 100 možných bodov. Všetky kávy v ponuke Coffeeinu majú viac ako 80 bodov a ich zrná spĺňajú aj ďalšie podmienky výberovosti.

„Toto hľadanie kvality je pravdepodobne jedným z hlavných dôvodov toho, prečo stále žijeme. Odkedy som na trhu s kávou, tak len na Slovensku vzniklo okolo 70 nových pražiarní. A to je úplný masaker, pretože z málo konkurenčnej oblasti sa stal segment, ktorý je konkurenciou totálne nabitý a dokonca je ňou až presýtený. Ale dobre tak, pretože silu konkurencie považujeme za hnací motor, vďaka ktorému robíme veci napokon ešte lepšie,“ poznamenal Peter Szabó.

Kde nájdete Coffeein?

Kávy značky Coffeein si môžete zakúpiť v internetovom obchode www.coffeein.sk. Okrem toho ich nájdete aj v bratislavskom bistre Coffeein či v predajniach YEME. Tiež sa môžete zastaviť v kaviarni Coffeein Specialty Coffee Shop na Grösslingovej 20 v Bratislave, alebo ak budete mať šťastie, narazíte na ne aj v niektorej z partnerských kaviarní Coffeeinu, ktoré sú vo všetkých kútoch Slovenska.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
 
Staršie správy
Staršie správy