5 dôvodov, prečo vás nepozvali na pohovor

Nová práca je novým začiatkom - a preto by si každý mal dôkladne premyslieť, do akej firmy a na akú pozíciu sa hlási. Rovnako však nad voľbu budúceho kolegu premýšľa aj personalista v danej firme, ktorá prijíma nového zamestnanca. Aby ste zvýšili vaše šance na úspech v prijímacom konaní, je dôležité už pri prvom kontakte dbať na detaily, ktoré môžu rozhodnúť o vašom pozvaní alebo nepozvaní na pohovor.

Prečo vás teda nepozvali na pohovor?

  1. Na niečo ste zabudli
    Môže sa jednať o požadovaný životopis v angličtine alebo motivačný list, ale aj niektorú časť zadania - napr. úloha, ktorou ste mali preukázať potrebné schopnosti. Niekedy môže inzerát obsahovať aj pokyn, akým spôsobom na inzerát reagovať - a ak ho nerešpektujete, automaticky pôjdete z kola von. Obyčajné prehliadnutie tak môže zapríčiniť, že pre vaše prijímacie konanie skončí skôr, než začalo.
  2. Zle napísaný životopis
    Váš životopis je vaša vizitka, plne vás pri hľadaní práce reprezentuje. Pokiaľ nebude obsahovať relevantné informácie a namiesto toho bude plné tradičných klišé, vaše šance na pozvanie na pohovor rapídne klesnú. Dajte si tiež pozor na gramatiku, ideálne požiadajte o kontrolu iného človeka.

    Vytvorenie životopisu online podľa šablóny vám s jeho tvorbou pomôže. Budete si tak istý, že má tú správnu formu.
     
  3. Zle napísaný motivačný list
    Dobrý motivačný list dokáže čiastočne napraviť škody napáchané nevyhovujúcim životopisom - a pri podarenom životopise ešte zvýši šance na úspech. Obsah je potrebné prispôsobiť danej firme aj pozícii, byť konkrétny a opierať sa o fakty. Napíšte, čo môžete firme ponúknuť, nie čo od nej chcete vy. Forma je tu rovnako dôležitá ako obsah - texty plné chýb a preklepov vám urobia medvediu službu.
  4. Nedostatočná kontrola detailov
    Ak aj napriek všetkým varovaniam používate ten istý motivačný list pre rôzne ponuky, môže sa stať, že niekde zabudnete upraviť meno firmy alebo list adresujete nesprávnemu človeku. Nad takým omylom síce personalista mávne rukou, ale ďalej sa vaším profilom zaoberať nebude. Veď má pred sebou dôkaz, že ste nepozorný, prácu si neskontrolujete a nevenujete dostatočnú pozornosť detailom.
  5. Nelichotivá elektronická stopa
    Každý človek po sebe necháva na internete určitú stopu. Pre personalistu nie je nič jednoduchšie, než si vás tzv. "vygúgliť". Ak na neho vyskočia fotky z alkoholických večierkov alebo nenávistné vulgárne komentáre, radšej sa obzrie po niekom inom. Ak naopak uvidí, že si svoje súkromie a online profily chránite, a vyskočí na neho iba príkladne vyplnený profil na LinkedIn, jeho dojem bude zaručene pozitívny.

Cítite sa byť priravený na ďalší pohovor? Na Kariéra.sk nájdete stovky voľných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Práca Pohovor Úspech Pozvanie Životopis Motivačný list
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, manpower

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy