Je to možné? Najčastejšie chyby pri hľadaní práce, ktoré uchádzači stále robia aj napriek varovaniam

Nedarí sa vám pri hľadaní práce? Aj napriek tomu, že máte dobrý životopis, prax a skúsenosti a chuť pracovať, sa vám stále nepodarilo nájsť si zamestnanie? A že vás na pohovory ani nezavolajú? Niekde bude chyba. A pravdepodobne bude úplne obyčajná a ľahko odstrániteľná, no samotní uchádzači si ani neuvedomujú, že ju často robia. Overte si, či pri hľadaní práce nerobíte aj vy niektoré z najčastejších chýb, ktoré vám znižujú šance získať nový džob.

1. Nečítate pracovnú ponuku

Mnoho uchádzačov si poriadne ani nepreštuduje samotnú pracovnú ponuku. Bez toho, aby si overili, či splňajú všetky kritériá na vhodného kandidáta, zamestnávateľovi bezhlavo pošlú svoj životopis. Na takýcho "posielačov" však firmy nereagujú. Nestačí si pozrieť názov pozície a plat, treba si preštudovať všetky podmienky a zistiť, či aspoň čiastočne spĺňate požiadvaky na uchádzača. Ak však inzerát len preletíte a nevšimnete si, že pozícia je vhodná pre človeka s niekoľkoročnými skúsenosťami a s konkrétnymi zručnosťami, ktoré neovládate, zbytočne budete čakať na odpoveď.

2. Posielate "overený" motivačný list

Myslíte si, že máte dobrý motivačný list? Napísali ste si ho pred časom a posielate ho vždy so životopisom, keď natrafíte na zaujímavú pracovnú ponuku? Ak v motivačom liste nič nemeníte, neprispôsobujete ho konkrétnej ponuke a konkrétnej firme, nečakajte, že sa o vás zamestnávatelia pobijú. Práve naopak. Univerzálne motivačné listy bez štipky originality, ktoré rozosielate všade, vás len oddaľujú od šance na nové zamestnanie. Platí pravidlo, že na každú pracovnú ponuku pripravte samostatný motivačný list. Zaberie vám to viac času, no zamestnávate uvidí, že nie ste jeden z tých, ktorí len rozposiela svoje CV a prepripravený motivačný list a dúfa, že sa naňho usmeje šťastie.

Je to možné? Najčastejšie Galéria fotiek (3)

3. Kašlete na úlohy uvedené v inzeráte

Je v inzeráte uvedené, že do výberového konania postúpia iba tí ktorí vypracujú úlohu zadanú v inzeráte? Ak je súčasťou pracovnej ponuky aj zadanie, je vašou povinnosťou ho vypracovať a zaslať spolu so životopisom. Ak zamestnávateľ v pracovnej ponuke žiada zaslať motivačný list, vypracovať úlohu alebo konkrétne zadanie, určite to neodignorujte. Podmienka je jasne stanovená a nečakajte, že dostanete výnimku. Splňte všetko, čo zamestnávateľ v inzeráte požaduje. Neberte to ako prácu navyše či otravnú činnosť, práve naopak. Práve vďaka tejto úlohe môžete o sebe prezradiť viac, ukázať, čo je vo vás a zaistiť si pozvánku na pohovor.

4. Nad sprievodným textom len myknete plecom

Sprievodný text je obrovská šanca osloviť zamestnávateľa ešte skôr, ako uvidí váš životopis. Môžete ukázať, že ste príjemný a zaujímavý človek. Stačí pár viet: že reagujete na pracovnú ponuku, ktorá zaujala vašu pozornosť; pripojte tiež pár najdôležitejších informácií o sebe, aby si personalista zapamätal vaše meno a v mysli si pri ňom urobil poznámku "zaujímavý kandidát". Políčko "Sprievodný text" určite nenechávajte prázdne, keď nahráte životopis, motivačný list či vypracovanú úlohu, pripojte aj krátky text, v ktorom sa snažte zaujať. Ide síce o maličkosť, no môže zohrať významnú úlohu vo vašom snažení získať novú prácu.

Viac o téme: Hľadanie práce Chyby pri hľadaní práce
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy