Nenechajte sa obabrať: Ako si vybrať vhodného zamestnávateľa?

Hľadáte novú prácu a rozhodujete sa, kam vlastne poslať svoj životopis? Alebo sa rozhodujete, ktorú pracovnú pozíciu si vybrať? Pri výbere zamestnávateľa zistite, či je vnútorná kultúra spoločnosti v súlade s vašimi preferenciami. Ak ste ambiciózny a chcete napredovať, existuje niekoľko vecí, ktoré by ste mali prehodnotiť. Nezabúdajte, že zamestnávatelia niekedy využívajú nepravdivé alebo úmyselne zavádzajúce tvrdenia, aby prilákali uchádzačov o zamestnanie.

Ako nájsť tú najlepšiu firmu

Ak prácu ešte len hľadáte, pravdepodobne si chcete vybrať to najlepšie, čo práve na trhu je. Alebo v to aspoň dúfate. Ako však zistiť, ktorá firma je skutočne dobrá? Na trhu je v dnešnej dobe veľa rôznych zamestnávateľov. Preto má zmysel spraviť si vopred malý prieskum. Má pozícia všetko, čo ste si predstavovali? Spĺňate všetky požiadavky, ktoré sú na uchádzača kladené?

Aké sú vaše možnosti?

Myslite na to, že vždy záleží predovšetkým na vás. Chceli by ste pracovať v tradičnej firme? V rýchlo sa rozrastajúcom start-upe? Lákajú vás menšie rodinné firmy? Chceli byť súčasťou nadnárodnej spoločnosti? Možností je veľa. Niekto sa bude cítiť lepšie v menšom start-upe, niekto bude najspokojnejší vo veľkej nadnárodnej spoločnosti.

Ak spĺňate všetky požiadavky, ale stále si nie ste istý, či je daná práce pre vás, radšej si všetko poriadne premyslite. Aká je vaša osobnosť? Ste skôr extrovert alebo introvert? Čo máte radi? Bývate v meste, za mestom alebo na dedine? Toto všetko by malo pri výbere zamestnania zavážiť.

Urobte si prieskum

Keď nakupujete na internete, pravdepodobne porovnávate ponuky od rôznych predajcov. Ak si hľadáte prácu, malo by to platiť dvojnásobne. Vyhľadajte názov firmy, do ktorej chcete nastúpiť. Hľadajte referencie firiem, názory a partnerov. Môže vám to pomôcť urobiť si lepší obraz o firme. Skúste vyhľadať heslá ako "najlepšia práca", "skvelý zamestnávateľ" alebo "najlepší zamestnávatelia". Spíšte si všetko zaujímavé, čo ste našli. Pomôže vám to správne sa rozhodnúť.

Nezabúdajte na sociálne siete

Nie je nič jednoduchšie, než sa opýtať priamo vašich priateľov alebo známych. Kde pracujú oni? Nehľadá ich zamestnávateľ nové tváre? Ľudia často odsudzujú protekciu, ale na opýtaní sa priateľov predsa nič nie je. Až sa budete rozhodovať, do ktorej firmy nastúpite, nezabudnite sa svojich priateľov opýtať na ich osobnú skúsenosť. Pracovný pomer v jednej alebo druhej spoločnosti môže znamenať veľké rozdiely.

Využite portál Kariéra.sk

Ak si práve hľáte novú prácu, pomôže vám portál Kariéra.sk, na ktorom nájdete stovky zaujímavých pracovných ponúk. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú pravidelne pridávané nové pracovné pozície. Prajeme vám veľa šťastia. 

Viac o téme: Práca Kariéra Zamestnanie Zamestnanec Zamestnávateľ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, HROnline

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy