Časté chyby pri hľadaní práce: Robíte ich tiež?

Rozosielate životopisy, absolvujete pohovory - a stále nič. Pomaly už prepadáte pocitu, že si žiadne miesto nenájdete. Vaša psychika dostáva poriadne zabrať. Možno je len potreba ísť na to trochu inak.

Hľadáte "čokoľvek"

Do vyhľadávacieho políčka na Kariéra.sk zadáte iba región a necháte si zobraziť ponuky zo všetkých možných profesií. Potom odpisujete na všetko, čo vás aspoň trochu zaujalo: vodič, nákupca, kontrolný techník, strážnik, predajca...

Znie to možno paradoxne, ale vo chvíli, keď hľadáte "čokoľvek", nenájdete pravdepodobne nič, prípadne prácu budete hľadať veľmi dlho. Hláste sa preto radšej len na miesta, na ktoré vyhovujete svojim životopisom (prax, vzdelanie, osobnostné vlastnosti).

Achillova päta menom motivačný list

Motivačný list vás musí spolu so životopisom správne predať. Nepíšte ani tak o tom, ako by vás ponúkaná práca bavila a napĺňala. Vypichnite skôr, aké vedomosti, zručnosti a skúsenosti máte a v čom firme môžete prospieť. Správnym smerom vás navedie priamo inzerát, na ktorý odpovedáte. Prečítajte si ešte raz požiadavky, ktoré spoločnosť vypísala a zamyslite sa, ktoré z nich spĺňate. Najlepšie je, ak to môžete doložiť krátkym príkladom z predchádzajúcej praxe.

Riešite prácu, nie kariéru

Z vášho životopisu by malo byť cítiť, že ste si dokázali zvoliť jeden profesijný smer a dlhodobo sa mu venujete (máte zodpovedajúcu prax, dopĺňate si vzdelanie, skladáte odborné skúšky atď). Neznamená to samozrejme, že musíte celý život stráviť v jednej práci. Ide skôr o určitú osobnú vyzretosť a schopnosť rozmyslieť si, čo chcete v živote robiť a tiež si za tým ísť. Pracovný "turizmus", kedy človek strieda miesta každých pár mesiacov (a ešte ustavične nadáva, ako ho nič nebaví), sa z dlhodobého hľadiska málokedy oplatí.

Nie je jasné, čo vlastne viete

Štyridsaťročný Michal posledné tri roky prevádzkoval e-shop s cyklistickým vybavením a predtým niekoľko rokov pracoval ako bankový poradca. Vie predávať, má analytické myslenie, je starostlivý a zvláda základy programovania. Keď začal pred rokom hľadať novú prácu, svoj životopis poňal zhruba takto:

2009 - 2012: Vlastná podnikateľská činnosť

2003 - 2009: Prax v bankovníctve

Michal sa dlho čudoval, prečo mu firmy nezodpovedajú. Ako by mohli - z jeho úsporného životopisu personalisti nezistili, čo vie, v čom je dobrý a aké výsledky dosiahol. Dajte si preto záležať, aby ste zaujali a dostatočne vypísali, čím sa odlišujete od ostatných. Nespoliehajte, že stručnosťou vzbudíte zvedavosť a firma vám dá príležitosť všetko vysvetliť na osobnom pohovore.

 

Viac o téme: Životopis Hľadanie práce Cv
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, jobs

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy