Čo všetko prezrádzajú pracovné inzeráty? Toto sa z nich môžete o budúcej práci dozvedieť

Aj keď pracovné inzeráty nie sú jediným spôsobom, ako si môžete nájsť nové zamestnanie, stále sú najbežnejším spôsobom hľadania práce na Slovensku. Často neobsahujú iba informácie o mieste výkonu práce, spoločnosti, benefitoch a plate. Množstvo ďalších informácií o zamestnávateľovi nájdete v pracovných inzerátoch „medzi riadkami“. Naučte sa, ako čítať pracovné inzeráty a čo všetko môžu pracovné ponuky prezrádzať o práci a o zamestnávateľovi.

 

Popis práce

Podrobný popis práce s jasne stanovenými očakávaniami na kandidáta je znakom toho, že zamestnávateľ presne vie, koho hľadá. Može to znamenať, že zamestnávatelia majú kvalitný a transparentný výberový proces. Môžete tiež očakávať, že výber pravdepodobne uskutočnia odborníci na ľudské zdroje. Navyše to zvyčajne znamená, že zamestnávateľ má dobre vyvinutú systematizáciu pracovných miest a že si dobre organizuje svojich zamestnancov.

Vzhľad inzerátu

Vzhľad alebo usporiadanie inzerátu vám napovie, koľko peňazí zamestnávateľ chce a môže minúť na nájdenie nového zamestnanca. Tiež vám ukáže, či má firma svoju vlastnú firemnú identitu a či má jasne definované procesy výberu. Ak je pre vás dôležité pracovať v spoločnosti, ktorá má silnú firemnú identitu a má dobre vyvinuté obchodné procesy, určite stojí za to venovať pozornosť týmto detailom.

Pokyny pre uchádzačov

Čím presnejšie sú pokyny pre uchádzačov, tým lepšie je výber organizovaný. Okrem toho vám bude podľa pokynov zamestnávateľa jasnejšie, čo by mala obsahovať vaša žiadosť a váš životopis. Zamestnávatelia, ktorí tiež uvedú meno a kontaktné údaje osoby vedúcej pohovor, vám signalizujú, že s vami chcú komunikovať čo najlepšie. Je to tiež znamenie, že je pre nich dôležité, aby uchádzači vedeli, na koho sa pri výbere majú obrátiť s akýmikoľvek otázkami.

Požadované skúsenosti

Zamestnávatelia, ktorí hľadajú nových zamestnancov, často venujú veľa úsilia tomu, aby si o nich vytvorili jasnejší obraz. To môže tiež znamenať, že starostlivo preskúmajú všetky informácie, ktoré poskytnete v žiadosti a vo vašom životopise. Je to pre vás znamenie, že pri uchádzaní sa o zamestnanie by ste nemali uvádzať informácie, ktoré sa nedajú overiť. Tiež by ste určite nemali zavádzať.

Firemná kultúra

Pracovné inzeráty, v ktorých zamestnávateľ oslovuje potenciálnych kandidátov „ty“, vám povedia veľa o podnikovej kultúre v spoločnosti. To neznamená, že vášho budúceho šéfa budete oslovovať  „ty“ hneď na pracovnom pohovore, ale môže to znamenať, že sa v spoločnosti vychováva určitá neformálna kultúra a že spoločnosť kladie dôraz na spôsob komunikácie so zamestnancami.

Tieto znaky vám pomôžu vytvoriť si obraz o danej spoločnosti a rozhodnúť sa tak, či máte záujem sa o danú prácu uchádzať. Na lámanie chleba však príde až priamo na pohovore, kde si môžete svoje domnienky potvrdiť alebo vyvrátiť. Ak sa cítite byť pripravený na hladanie nového zamestnanie, všetky zaujímavé pracovné ponuky nájdete na Kariéra.sk. Prajeme vám veľa šťastia.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Plat Zamestnávateľ Inzerát Informácie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, HROnline

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy