Nedostatočná alebo žiadna prax nemusí byť vždy prekážkou: Skúste sa zachovať takto

Pozeráte si aktuálne pracovné ponuky, no povzdychnete si, ak v zaujímavom inzeráte požadujú 5-10 rokov praxe, ktoré ale vám chýbajú? V tejto situácii nie ste sami. S problémom nedostatku skúseností sa každoročne stretáva nielen množstvo absolventov stredných i vysokých škôl, ale aj ľudia rôznych vekových kategórií, ktorí menia prácu. Ako teda dosiahnuť, aby ste boli pre spoločnosti zaujímavý kandidát, aj keď nemáte dostatočné pracovné skúsenosti?


 

Predajte svoje ne-pracovné zručnosti

Chodíte na odborné mimoškolské prednášky, ktoré sa týkajú odboru, v ktorom by ste chceli pracovať? Alebo snáď čítate a sledujete aktuálne dianie v odbore každý deň? Napíšte to do svojho motivačného listu. Ak sa zúčastňujete školských projektov, venujete sa dobrovoľníckym aktivitám, píšete svoj blog alebo ste trénerom športového tímu, tak to napíšte do svojho životopisu. Jednoducho sa predajte, napríklad takto:

Názov pozície: Tréner florbalového družstva

  • Náplň práce: motivácia zverencov, príprava taktických stratégií, organizácia zápasov, oslovovanie ponzorov a pod.

Aký bol môj prínos?

  • Tím vyhral 10 zápasov z 11 vďaka mojim stratégiám. Dokázali sme získať od sponzora 1000 eur a pod.

Určite ste niečo danej organizácii priniesli, ak by to tak nebolo, nedržali by vás tam, aj keby ste pracovali zadarmo. Teraz už len musíte vymyslieť, čo to bolo.

Nedovoľte im zatvoriť vám dvere pred nosom

Nie každému sa podarí hneď získať prácu v odbore, ktorý vyštudoval. Na danú pozíciu sa navyše spolu s vami môže hlásiť ďalších 10 kandidátov s bohatšími skúsenosťami. Každý si však musí cestu hore "zaslúžiť". To znamená, že vysnívané miesto nezískate tak, že budete pasívne sedieť doma alebo na úrade práce. Niekde jednoducho začať musíte. A to napríklad v inom, príbuznom odbore alebo na najnižšej pozícii a postupne sa prepracovávať vyššie. 

Ukážte svoje nadšenie do práce

Mnoho zamestnávateľov si vyberie kandidátov, ktorí sú najviac informovaní a ukážu svoj zápal pracovať pre ich spoločnosť. Ak viete, že ostatní majú viac skúseností ako vy, tak ich porazte tým, že si zistíte všetko o danej spoločnosti. Napríklad kto sú jej klienti, aké sú súčasné trhové podmienky, kto je jej priamou aj nepriamou konkurenciou a ako spoločnosť ovplyvňujú. Skúste tiež navrhnúť možné riešenia.

Dobrí zamestnávatelia vedia, že postoj a osobnosť sú životne dôležité pre úspech v práci a že sú rovnako dôležité ako hard skills (tvrdé zručnosti).

Dobrá rada na záver: Ukážte potenciálnemu zamestnávateľovi, že rozumiete jeho spoločnosti a že pre neho môžete byť prínosom, pretože na rozdiel od ostatných uchádzačov viete, aká firma je a čo potrebuje.

V prípade, že pre vás nastal čas nájsť si nové zamestnanie, využite službu Agent na portáli Kariéra.sk. Vďaka Agentovi dostanete na váš e-mail nové pracovné ponuky podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Kariéra Zamestnanie Prax Povolanie Životopis Skúsenosti
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: posao Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy