5 problémov pri hľadaní zamestnania a ako ich prekonať

hľadanie, práce, práca, hľadať, papiere, dokumentyhľadanie, práce, práca, hľadať, papiere, dokumenty

Ak ste prišli o prácu, a jediné, čo chcete urobiť je utopiť zármutok v kýbliku zmrzliny zatiaľ čo sleduje televíziu tak nezúfajte. Byť nezamestnaný je ťažké a pocity zúfalstva a smútku sú úplne prirodzené. V určitom okamihu sa však musíte z týchto pocitov vymaniť a začať robiť správne kroky smerom k zlepšeniu situácie a k získaniu novej práce. Či už ste boli prepustený alebo ste odišli dobrovoľne, je čas vytvoriť plán a začať konať. Týchto 5 užitočných krokov vám pomôže dostať sa späť na nohy po strate zamestnania.

 

Nemáte jasný smer

Ak nemáte plán pri hľadaní pracovných miest, pravdepodobne nebudete veľmi úspešní. Takže ak zistíte, že posielate 20 životopisov denne v nádeji, že vás všetci oslovia, pravdepodobne by ste mali urobiť krok späť a prehodnotiť svoj prístup. Venujte osobitnú pozornosť špecifikácii práce a uistite sa, že máte požadované zručnosti a skúsenosti. Týmto spôsobom sa sústredíte na prácu, ktorú ste dokonale schopní urobiť, a budete mať väčšiu šancu zabezpečiť si novú prácu.

Zabúdate na motivačný list

Chyba ktorú mnohí kandidáti urobia pri uchádzaní sa o prácu. Mnohí predpokladajú, že personalisti ich nečítajú, a že je to v podstate strata času. Aj keď v skutočnosti nie vždy čítajú váš sprievodný list, neznamená to, že sa naňho môžete vykašlať.

Sprievodný list poskytuje pohľad na vašu osobnosť, pracovnú etiku a vašu pozornosť k detailom tak, ako to životopis nedokáže. Aj keď v inzerátoch o pracovných príležitostiach nie je vždy uvedené, že sa vyžaduje sprievodný list, je dobré mať jeden v zálohe.

Chýba vám sebavedomie

Nedostatok sebadôvery je najväčšou prekážkou úspechu pri hľadaní zamestnania. Ak nemáte istotu, že máte na danú prácu dostatok skúseností, ubezpečte sa, že prostredníctvom pohovoru sa budete vedieť predať potenciálnemu zamestnávateľovi.

Aby ste si mohli byť istí, mali by ste sa poradiť s priateľmi a rodinou, ktorí vám budú môcť poskytnúť spätnú väzbu. Pokiaľ ide o prípravu na pohovor, nezabudnite si precvičiť svoje odpovede na bežné otázky týkajúce sa práce. Pamätajte: bez dostatočnej prípravy nebudete mať sebadôveru pokračovať.

Máte iba jednu verziu životopisu

Ďalšou začiatočníckou chybou je, že máte iba jednu verziu svojho životopisu a posielate ju na rôzne pracovné miesta. Toto nie je účinné ani produktívne, pretože rôzne pracovné miesta si vyžadujú rôzne zručnosti. Namiesto toho, aby ste mali univerzálny životopis, vytvorte pre každú pozíciu, o ktorú máte záujem a ktorú ste schopní robiť, inú verziu. To znamená, že nemusíte prepísať celý dokument; môžete jednoducho zmeniť svoj kariérny cieľ alebo vyladiť časť pracovných skúsenosti tak, aby vyhovovali tejto práci.

Neozvali ste sa

Ľudia často pošlú životopis a potom čakajú na reakciu bez toho, aby nadviazali kontakt s personálnym oddelením. Odoslanie e-mailu alebo telefonovanie s cieľom skontrolovať stav vašej žiadosti nemusí byť na škodu. V skutočnosti vás to môže dostať do popredia v zozname kandidátov, pretože to ukazuje, že ste odhodlaní venovať sa tejto práci naplno. Ozvať sa môžete aj niekoľko dní po pohovore, aby ste zistili ako sa veci vyvíjajú, prípadne kde nastala chyba.

Možno je načase začať si hľadať nové zamestnanie už dnes. Využiť na to môžete Agenta na Kariera.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email každý deň nové pracovné ponuky podľa vašich kritérií. Denne za vás prezrie stovky ponúk a tie, ktoré vám vyhovujú, vám pošle na email.

Viac o téme: Kariéra Zamestnanie Problémy Sebavedomie Motivácia Hľadanie zamestnania
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, betterlifetoday

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy