Tieto otázky sa nebojte položiť na pohovore - očakáva sa to od vás

Zdroj: Getty Images

Na pracovnom pohovore ste vždy nervózny, premýšľate, čo očakávať a pripravujete sa na otázky, ktoré dostanete? Nezabudnite ale, že pohovor nie je jednostranná záležitosť - rozhodujú sa nielen personalisti, koho prijmú, ale aj vy, či máte o dané miesto záujem! Nebojte sa zistiť, či vám práca bude vyhovovať. Pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma a čo vám môže priniesť užitočné informácie.

Odporúčame si pred každým pohovorom vypísať 5 otázok k danej pozícii aj spoločnosti. Použiť môžete len tie, ktoré nebudú zodpovedané v priebehu pohovoru. Dáte tak najavo záujem o pozíciu aj sebaistotu, pocit, že poznáte svoju cenu a nie ste ochotní sa nechať podhodnotiť. Navyše, vhodne zvolené otázky vám môžu výrazne vylepšiť profil, naopak hlúpo položená alebo žiadna otázka môže zničiť váš ťažko odpracovaný výkon.

Aké otázky sa od vás vyložene očakávajú?

  1. Aká bude náplň mojej práce?
    Najdôležitejšie pripomienky - ukazujete záujem o danú pozíciu, získavate veľa informácií a dávate najavo, že s danú pozíciou už vlastne počítate.
  2. Umožňujete alebo priamo podporujete profesijné vzdelávanie, prípadne kariérny postup?
    Každý zamestnávateľ bude hodnotiť veľmi pozitívne vašu motiváciu a záujem sa zlepšovať. Naznačujete tým tiež, že počítate v danej firme zostať dlho. Tento typ otázky sa odporúča klásť až na konci pohovoru, aby bolo jasné, že požadovanú kvalifikáciu máte a pýtate sa na ďalší rozvoj.
  3. Aké schopnosti a skúsenosti by mal mať pracovník na tejto pozícii, aby bol úspešný?
    Ak sa spýtate na začiatku pohovoru, budete vedieť, čo sa od vás čaká a akým smerom sa prezentovať. Keď zistíte, že dané vlastnosti vôbec nemáte, aspoň to budete vedieť hneď na začiatku a zvyšok pohovoru už nemusíte byť pod tlakom.

Ktoré otázky vám prinesú užitočné informácie?

  1.  Z akého dôvodu opustil predchádzajúci zamestnanec túto pozíciu?
    Vďaka tejto otázke zistíte, či sa zamestnávateľ nechystá rozpustiť pracovný pomer kvôli zlým výsledkom alebo pracovnému pochybeniu, prípadne či umožňuje svojim zamestnancom pracovný postup. Ak ste záskok za materskú a počítajú s vami len na dva roky, dozviete sa to tiež.
  2. Umožňujete flexibilnú pracovnú dobu alebo prácu z domova?
    Túto otázku samozrejme pokladajte len, ak pracovná pozícia umožňuje tieto benefity. Skladník alebo predavačka pravdepodobne nebudú môcť pracovať z domu.
  3. Myslíte, že v niečom nespĺňam vaše požiadavky, máte pochybnosti v niektorom aspekte mojej kvalifikácie?
    Budete môcť napraviť potencionálny negatívny dojem, ktorý ste mohli nevedomky vyvolať nejakú poznámkou a ani ste o ňom nevedeli.
  4. Kto bude môj priamy nadriadený?
    Zistíte tak zameranie svojej budúcej práce. Ak sa hlásite na asistentku a budete podliehať obchodnému riaditeľovi, budete sa pravdepodobne orientovať na obchodné výsledky. Pokiaľ ale bude vašou nadriadeným vedúci personálneho oddelenia, budete pravdepodobne k dispozícii ľudským zdrojom.


A otázky, ktoré vám prinesú body navyše?

  1. Ako sa hodnotí úspech na danej pozícii? Existujú nejaké smernice, prípadne sú dané ciele, ktoré mám dosiahnuť?
  2. Čo sa odo mňa čaká v skúšobnej dobe, k akým úspechom mám dospieť?
  3. Na webe som si prečítal informácie o vašej firme a zaujalo ma... Rád by som sa dozvedel viac informácií o...
Viac o téme: Práca Prijatie Pohovor Povolanie Otázky Zamestnávatel
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, Careerguide.com
 
Staršie správy
Staršie správy