8 viet, ktoré neúspešní ľudia stále opakujú: Toto si vy pri hľadaní práce nehovorte

Zdroj: Gettty Images

Nedá sa, nejde to, keby..., ak... - toto všetko je v slovnej zásobe neúspešných ľudí, ktorí tvrdia, že si hľadajú novú prácu, no nedarí sa im. Výhovorky, samé výhovorky. Kým isté obdobie človek naozaj môže mať smolu - je málo voľných pracovných miest, predbehol ho lepší uchádzač, nemal na pohovore svoj deň, po čase sa táto séria neúspechov musí prelomiť.

Stačí len neprestať na sebe pracovať, neustále vylepšovať svoj životopis a skúšať šťastie na desiatkach pohovorov. Nakoniec sa vaša snaha predsa vyplatí. Určite však neskĺznite k niektorej z nasledujúcich viet, ktoré si hovoria len neúspešní ľudia. 

  • To miesto je už aj tak obsadené po známosti.
    Áno, tvrdiť, že protekcia neexistuje, je naivné. Rovnako naivné je však myslieť si, že na všetky pracovné pozície na Slovensku sú dosadení uchádzači po známosti. Napríklad aj my, zamestnanci portálu Kariéra.sk, sme si museli prejsť celým výberovým procesom: od zaslania životopisu až po absolvovanie pohovoru. A nie, nikoho sme vo firme nepoznali.

 

  • Každý zamestnávateľ chce od uchádzača dlhoročnú prax.
    Túto výhovorku často používajú čerství absolventi, ktorí si hľadajú prácu. Otázkou však je, čo robili doteraz? Naozaj toho mali až tak veľa, že nemohli počas štúdia naberať skúsenosti? Ak je známe, že študenti humanitných vied majú najhoršie uplatnenie na trhu, nemali by s tým niečo robiť už počas školy? Môžu fungovať ako externisti, prípadne môžu naplno využiť letné prázdniny na stáže, odborné praxe a brigády. Počas piatich rokov štúdia dokážu nadobudnúť slušnú prax. Potom sa nestane, že si budú po skončení školy zúfať pri hľadaní práce.
    Taktiež nie je úplne pravdou, že firmy vyžadujú od každého uchádzača dlhoročnú prax. Tá je nevyhnutná pri vysokých či riadiacich pozíciách. Ak sa však čerství absolventi hlásia na takúto prácu, nemôžu sa čudovať odmietnutiu.

 

  • Až keď mi firma riadne zaplatí, až vtedy pôjdem pracovať.
    Ak máte firme čo ponúknuť, ste odborník na danú oblasť, máte skúsenosti a úspechy na svojom konte, máte plné právo pýtať si adekvátne finančné ohodnotenie. Ak máte pocit, že ste nedostatočne zaplatený, pýtajte si viac. Nenechajte sa ale odbiť – vybojujte si vyšší plat. Ak vám ho súčasný zamestnávateľ nedá, hľadajte si nového. Ak ste však bez praxe a skúseností, nečakajte, že hneď začnete zarábať obrovské peniaze. Pozrite si tiež, aké sú priemerné platy na pozícii, na akej pracujete. Zdá sa vám to málo? Zmeňte odvetvie.

 

  • Pozrite sa na Rakúsko, aké tam majú platy!
    Nevyhovárajte sa na platy v susedných krajinách. Realitou totiž je, že v porovnaní napríklad s Rakúskom je na tom Slovensko horšie. Ak sa vám ale páči, ako sú tam ľudia finančne ohodnotení, kde je problém? Trh je otvorený a nič vám nebráni vycestovať za lepšími mzdami. Voľné pracovné miesta z Rakúska si môžete pozrieť na Kariéra.sk.

 

  • Práca sa na Slovensku aj tak nájsť nedá.
    Nie? Je potom zaujímavé, prečo každý deň ráno toľko ľudí vstáva a presúva sa MHD či autom do budov s veľkými nápismi a trávi tam osem, prípadne aj viac hodín.

 

  • Nezobrali ma, lebo som nemala na pohovore krátku sukňu a veľký výstrih.
    Na niektorých zamestnávateľov by takýto outfit možno naozaj „zabral“, v serióznej spoločnosti by však uchádzačka v nevhodnom oblečení pôsobila neseriózne a jej šance získať prácu by poriadne klesli. Na pohovor sa totiž odporúča správne zvolený odev - čistý, upravený a zodpovedajúci pozícii, na ktorú sa človek hlási. Vyzývavé oblečenie je faux pas a skôr si ním uškodíte. Viac ako oblečenie je však dôležitejšie to, či sa viete predať a spĺňate požiadavky. Ak ste teda na pohovore neuspeli, dôvodom nemuselo byť chýbajúce vyzývavé oblečenie, ale to, že ste jednoducho nenaplnili očakávania spoločnosti.

 

  • Veď si skúste hľadať prácu, uvidíte, aké to je ťažké.
    Skúsili sme a uspeli sme. Presne preto vám dnes radíme, akým chybám sa vyvarovať a na čo upriamiť svoju pozornosť. Nesplyňte s davom ufrflaných a večne nespokojných uchádzačov, ktorí sú bez práce roky a ohradzujú sa takýmito výhovorkami. Namiesto sťažovania robte pre seba to, čo vám pomôže získať prácu: poobzerajte sa po rekvalifikačných kurzoch, vzdelávajte sa, osvojujte si nové zručnosti, ktoré trh vyžaduje, absolvujte stáže. Ak si neviete prácu nájsť v blízkosti vášho bydliska, začnite hľadať aj v širšom okolí, prípadne sa za zamestnaním presťahujte. Tak ako mnohí iní.

 

  • Cez koronu sa práca aj tak nájsť nedá.
    Hľadanie práce môže byť počas koronakrízy náročnejšie, to je pravda. Závisí však od odvetvia, v ktorom si prácu hľadáte. V niektorých neustále hľadajú nových zamestnancov, takže šance nájsť si prácu sú dosť veľké. Problém je, ak si hľadáte uplatnenie v odvetví, ktoré koronakríza poznačila. V tom prípade máte možnosť skúsiť - ak je to možné, zmeniť oblasť vášho pôsobenia a presunúť sa do iného odvetvia. Dôležité je nezostať pri frflaní, ale snažiť sa zmeniť svoju nevýhodnú situáciu. Jednoduchšie je totiž povedať, že sa niečo nedá, ale ťažšie je pustiť sa do práce a hľadať spôsoby, ako si pomôcť.
Viac o téme: Práca Kariéra Hľadanie práce Korona
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy