Hľadáte si v tomto období novú prácu? Takto prebiehajú pohovory, pripravte sa na novinky

Zdroj: Getty Images

Pandémia koronavírusu spôsobila na trhu práce výrazné zmeny. Kým niektoré spoločnosti musia zamestnancov prepúšťať, prípadne im upravovať pracovné pomery, v niektorých odvetviach sú neustále potrebné nové posily. Ak ste v tomto období bez práce a plánujete si začať hľadať zamestnanie, pripravte sa na zmeny.

 


 

Voľné miesta sú, niektoré firmy naďalej prijímajú 

Hľadanie práce sa v súčasnom komplikovanom období môže zdať ťažko uskutočniteľné, viaceré firmy však priznávajú, že nábor nových zamestnancov sa u nich aj napriek pandémii nezastavil. Jednou z takýchto spoločností sú aj Slovenské elektrárne: „Naša spoločnosť má strategický význam pre krajinu a musí spoľahlivo fungovať aj počas pandémie. Viaceré pozície, ktoré majú dopad na prevádzku elektrární, zostali preto otvorené a výberové konania na tieto pozície prebiehajú naďalej,“ hovorí Naďa Vavríková, manažérka organizácie riadenia a operatívnych služieb ľudských zdrojov zo Slovenských elektrární.

Hľadanie nových pracovníkov sa nezastavilo ani v Poštovej banke. „Voľné pracovné miesta máme a naďalej obsadzujeme. Je veľa pozícií, ktoré momentálny stav neovplyvňuje alebo ovplyvňuje minimálne, a preto nábor nepozastavujeme,“ hovorí Andrea Hazuchová, riaditeľka ľudských zdrojov v Poštovej banke.

Jednou zo spoločností, ktoré sa v súčasnom náročnom období rozhodli zastaviť nábor, je Planeo Elektro: „Rozhodli sme sa neotvárať nové pracovné pozície. Nebolo by to voči kandidátom fér," vysvetľuje Dagmar Polievková, HR manažérka spoločnosti.

Namiesto osobných stretnutí videohovory

Keďže súčasná situácia neumožňuje osobné stretnutia a sociálne kontakty sú značne obmedzené, firmy sa museli prispôsobiť. Pri zisťovaní, či je uchádzač vhodným kandidátom a hodí sa do spoločnosti, využívajú namiesto osobných pohovoroch videopohovory.

Hľadáte si v tomto Galéria fotiek (2) Zdroj: Gettty Images

Videohovory na spoznanie kandidáta firmy uplatňovali aj v minulosti.  „Ako alternatívu k osobným stretnutiam sme ich využívali pri zahraničných kandidátoch aj pred touto mimoriadnou situáciou,“ vysvetľuje Vavríková.

V aktuálnej situácii však osobné stretnutia v plnej miere nahradili videopohovory. Personalisti priznávajú, že rozhovor cez kameru nedokáže na sto percent zastúpiť osobné stretnutie, momentálne však je postačujúcou alternatívou. „V niečom je, samozrejme, osobný kontakt nenahraditeľný, v súčasnej situácii je však bezpečnosť našich uchádzačov aj zamestnancov prvoradá,“ objasňuje Hazuchová.

Na toto sa personalisti sústredia počas videopohovoru

Firmy priznávajú, že keďže pri videohovore nie je možné všímať si niektoré neverbálne prejavy, svoju pozornosť sústredia pri pohovore cez kameru na iné. „Zameriavame sa na tie faktory, ktoré nám musia byť postačujúcou náhradou osobného stretnutia, a to napríklad sledovanie osobnostných kompetencií a odborných zručností formou behaviorálneho pohovoru, online testovanie, prípadne praktické zadania, ktoré môžu byť vhodným doplnkom pohovoru cez video,“ vymenúva Vavríková.

Podľa Hazuchovej je dôležitejší obsah než forma: „Snažíme sa človeka spoznať a zistiť, či by sa hodil do nášho tímu a zapadol do našej firemnej kultúry a tiež ho zoznámiť s tým, ako fungujeme ako spoločnosť, čo je pre nás dôležité a na čom staviame,“ vysvetľuje riaditeľka ľudských zdrojov v Poštovej banke.

Spoločnosť Planeo Elektro síce nábor nových zamestnancov pozastavila, videorozhovory však pri personálnych náboroch používajú bežne: „Zameriavame sa na uchádzačove prirodzené schopnosti predávať a komunikovať. Pýtame sa na konkrétne príklady zo života, názory na predaj, tovar, ceny a skúšame kandidáta v prípadovej štúdii, ako by reagoval napríklad na nerozhodného zákazníka. Čo si máme šancu všimnúť vo videorozhovore viac je prostredie, z ktorého sa nám kandidát prihovára. A takisto jeho schopnosti pracovať s elektronikou a technológiami. To všetko nám pomôže vytvoriť si celostný obraz o danom uchádzačovi a rozhodnúť sa dobre," vysvetľuje Polievková.

4 rady, ako nepokaziť videopohovor

Ak je pre vás videopohovor novinkou a ešte ste sa s ním nestretli, máme pre vás niekoľko tipov, na čo sa pripraviť a ako ho nepokaziť.

  1. Prekontrolujte si kvalitu internetového pripojenia
    Snažte sa vyhnúť možným výpadkom pripojenia či slabému signálu ešte pred samotným videopohovorom. Overte si, či váš internet funguje, či máte dostatočný signál v miestnosti, v ktorej chcete pohovor realizovať.
  2. Nepodceňte technickú prípravu
    Videopohovory sa realizujú prostredníctvom rôznych aplikácií, spoločnosť vás upozorní, ktorú z nich by ste si pred plánovaným pohovorom mali stiahnuť. Je dobré si prácu s touto aplikáciou vyskúšať vopred. „Zdĺhavým hľadaním tlačidla na zapnutie obrazu alebo zvuku uchádzač personalistu pravdepodobne neohúri. Určite nebude na škodu, ak uchádzač pred videohovorom s personalistom uskutoční skúšobný videohovor, napríklad so známym, aby počas neho dopredu objavil prípadné problémy,“ odporúča Vavríková.
    Nezabudnite si tiež otestovať všetky detaily – hlasitosť zvuku, funkčnosť reproduktora, mikrofónu a kamery.
  3. Nájdite si tiché miesto
    „Odporúčame zabezpečiť si doma pokojný priestor, kde uchádzač nebude ničím a nikým rušený,“ radí Hazuchová. Je dôležité, aby sa k personalistovi nedostávali cez kameru a reproduktor rôzne rušivé zvuky, ktoré môžu narušiť celkový dojem. „Zvuk televízora alebo rozhovor ostatných členov rodiny nie je najšťastnejším vstupom,“ vysvetľuje Vavríková.
  4. Oblečte sa reprezentatívne a pripravte sa ako na bežný pohovor
    Videopohovor síce absolvujete z pohodlia domova, neznamená to však, že by ste sa pred kameru mali posadiť v umastenom či deravom domácom tričku a bez akejkoľvek prípravy. Na častú chybu, že uchádzači zvyknú videopohovory podceňovať, upozorňuje aj Polievková: „Niekedy majú kandidáti tendenciu takýto štýl pohovoru podceňovať, pretože pôsobí neformálne." Pamätajte, že stále ide o pohovor, len sa zmenila jeho forma.

  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy