Hľadáte si novú prácu? Tieto triky by ste mali poznať, no málokto vám ich prezradí

Pani čakajúca na pohovor, žlté stoličky, Office Pani čakajúca na pohovor, žlté stoličky, Office Zdroj: Getty Images

Hľadanie novej práce môže byť veľkou výzvou, preto nie je prekvapujúce, že mnohí kandidáti vyhľadávajú v dnešnej dobe tipy a triky na internete. Prečítajte si svoj životopis predtým ako ho odošlete, nezabudnite priložiť motivačný list: tieto a množstvo iných rád sme už videli stokrát. Pritom použitie niektorých menej známych taktík vám môže pomôcť predbehnúť konkurenciu. Nasledujúce tipy vám zaistia zaujímavú ponuku práce.

 

 

  1. Viac je niekedy viac
    V súčasnosti na trhu práce majú zamestnávatelia na výber z množstva kandidátov a často dostávajú desiatky žiadostí na jedno voľné pracovné miesto. V prípade, že sa hlásite na pozíciu s jedným voľným miestom, je teda pravdepodobnosť úspechu pomerne nízka. Ak sa však budete uchádzať o niekoľko pracovných miest súčasne a zašlete svoj životopis viacerým HR manažérom, zvýšite svoje šance získať prácu. Ale pozor, nezačnite bezhlavo posielať životopisy na všetky pracovné  ponuky, na ktoré natrafíte. Zvoľte si iba tie, na ktoré spĺňate požiadavky, zároveň však hľadajte čo najviac vhodných príležitostí. Určite si, na koľko ponúk týždenne chcete odpovedať, sledujte voľné pracovné pozície a odpovedajte na ponuky včas.
  2. Vždy prispôsobte svoj životopis
    Prispôsobiť motivačný list pozícii, o ktorú sa uchádzate je známa rada, ale robíte to isté so svojím životopisom? Keď sa uchádzate o novú prácu, relevantnosť je kľúčová. Pri písaní životopisu ste sa pravdepodobne zamerali na jednu pozíciu alebo konkrétne odvetvie, no žiadne dve pracovné pozície nie sú rovnaké. Vždy keď posielate svoj životopis, porovnajte ho s ponukou na ktorú reagujete a upravte ho tak, aby sa čo najviac zhodovali. Môže sa stať, že nechtiac „ukrývate“ rozhodujúcu kvalifikáciu v dolnej časti životopisu a personalista ju prehliadne. Preto by ste ju mali presunúť do vrchnej časti CV a zvýrazniť ju. Prispôsobenie životopisu vyžaduje úsilie navyše, no je to lepšie ako zasielať generické, opakujúce sa životopisy, ktoré nepritiahnu potrebnú pozornosť.
  3. Nespoliehajte sa výhradne na stránky s ponukami práce
    Tieto stránky sú najlepším zdrojom voľných pracovných miest a mali by ste ich pri hľadaní zamestnania určite využiť. Výborným doplnkovým nástrojom sú však aj online siete. Mnoho náborových pracovníkov hľadá vhodných kandidátov napríklad pomocou profesijnej sociálnej siete LinkedIn. Okrem toho, že sa spojíte s potenciálnymi zamestnávateľmi, môžete získať odporúčania z predchádzajúcich zamestnaní a byť v kontakte s kolegami, ktorí vás môžu informovať o voľných pracovných pozíciách. Táto metóda vyžaduje vytrvalosť, pretože nie každá spoločnosť, ktorú kontaktujete, najíma nových ľudí. No na to aby ste si našli dobrú prácu, niekedy postačí aj jeden kontakt.
  4. Použite svoj telefón
    V dnešnej digitálnej dobe sa môže telefonovanie zdať staromódne, no ešte vždy je to účinná metóda. Ak ste podali žiadosť online a do pár dní ste nedostali odpoveď, nebojte sa zdvihnúť telefón. Priateľský rozhovor môže upozorniť na váš životopis, ktorý sa možno stratil v množstve doručených správ, a zároveň vám umožní ukázať vašu osobnosť a začať budovať vzťah. Nájsť telefónne číslo nie je vždy ľahké, začnite napríklad na LinkedIn alebo webovej stránke spoločnosti.
Viac o téme: Životopis Nová práca Nové zamestnanie Ako si nájsť novú prácu
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Zdroj: The Guardian; Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy