Čo nepovedať na pohovore: Dajte si pozor, tieto vety nevypustite z úst

Zdroj: Getty Images

Je niekoľko výrokov, ktoré personalisti na pohovore rozhodne nechcú počuť. A hoci odborníci upozorňujú, aby ich uchádzači nepoužívali, stále sa nájdu takí, ktorí si nedajú povedať. Opakujú rovnaké chyby a čudujú sa, že sa im na pohovoroch nedarí. Mnohí z nich sú totiž schopní na pohovore vysloviť niektorú z týchto viet. Dajte si pozor a týmto vyhláseniam sa na pohovore vyhnite.

 

 

 

  1. A čo vlastne robí vaša firma?
    Pravidlo číslo jeden znie, že ak idete na pohovor, pripravte sa naň. To spočíva aj v tom, že si spravíte dôkladný prieskum o firme, do ktorej sa hlásite. Je totiž pravdepodobné, že sa vás personalista spýta, čo viete o ich spoločnosti. Ak nebudete vedieť, neurobíte na personalistu najlepší dojem.
  2. Môj predchádzajúci zamestnávateľ? A môžem použiť nadávky?
    Akokoľvek zlé to vo vašej predchádzajúcej práci bolo, nespustite spŕšku nadávok na bývalého zamestnávateľa či šéfa. Vystupujte za každých okolností diplomaticky, staré spory hoďte za seba a o predchádzajúcom zamestnaní sa vyjadrujte na úrovni. Možno ste neboli spokojný a šťastný, dá sa to však vyjadriť aj iným spôsobom, ako nadávkami a ohováraním. Pamätajte, že personalista veľmi podrobne skúma, ako sa vyjadrujete o predchádzajúcich zamestnávateľoch – tak totiž môžete raz hovoriť aj o ňom.
  3. Urobím čokoľvek, ak mi dáte tú prácu
    Za žiadnu cenu nepôsobte na pohovore ako zúfalec. Je dobré ukázať váš záujem o prácu, vždy si však zachovajte dôstojnosť. Áno, možno tú prácu naozaj potrebujete, ste v ťažkej situácii alebo finančne na dne, prosením a zúfaním však dobrý dojem nezanecháte, skôr naopak.
  4. Ja viem, že nie som úplne vhodný kandidát, ale...
    Nepodceňujte sa. Možno vám chýbajú skúsenosti a prax, ak ste však na pohovore, niečím ste zamestnávateľa zaujali a chce sa o vás dozvedieť viac. Možno chcete pôsobiť skromne, to sa však na pohovor nehodí. Samozrejme, neznamená to, že by ste mali sršať prehnaným sebavedomím. Vystupujte sebaisto, udržujte očný kontakt, pridajte jemný úsmev tam, kde sa to hodí, ale zbytočne sa nepodceňujte ani neznižujte svoje kvality.
  5. Veď si to pozrite, mám to napísané v mojom životopise
    Pohovor je o tom, aby ste sa s personalistom lepšie porozprávali o tom, čo sa nezmestilo do životopisu. To znamená, že budete hovoriť aj o tom, čo je v CV napísané a čo si už aj personalista mohol prečítať. Nebuďte teda prekvapený a dobre si nacvičte, ako sa predáte.
  6. Nie, už ma vlastne nič ďalšie nezaujíma
    Naozaj už nemáte žiadne otázky na personalistu? Nechcete vedieť, kedy približne môžete očakávať odpoveď, do kedy asi bude trvať výberové konanie alebo aký veľký bude tím, v ktorom možno budete pracovať? A to ešte existujú aj ďalšie, veľmi dôležité otázky, ktoré sa oplatí personalistu spýtať.
  7. Akože, hej, no, oné...
    Dajte si pozor na vaše vyjadrovacie prostriedky. Nejde len o to, čo poviete, ale aj ako to poviete. Mali by ste sa vyjadrovať na úrovni, nepoužívať rôzne slovné barličky či uplatňovať rozličné rečové zlozvyky. Vždy myslite na to, že sa nerozprávate so svojím kamarátom, ale s osobou, ktorá rozhoduje o vašej kariérnej budúcnosti.
  8. Prosím vás, kedy asi skončíme s týmto pohovorom?
    Možno sa ponáhľate domov, možno sa potrebujete niekam rýchlo dopraviť, na to však myslite vopred, už vtedy, keď si dohadujete pohovor. Vždy si naň vyčleňte dostatok času, aby to potom takouto otázkou nevyznelo, že vás daná spoločnosť vlastne ani nezaujíma a ponáhľate za niekam inam.
  9. Prepáčte, že meškám
    Chyba. Nabudúce proste nemeškajte. Vždy si dobre naplánujte cestu na pohovor a majte dostatočnú časovú rezervu, aby ste aj v prípade zápchy na ceste prišli načas.
  10. Prepáčte, že som tu tak skoro
    Ak aj prídete o niečo skôr, nenapochodujte rovno do firmy. Máte pol hodinu do začatia pohovoru? Nevyzváňajte na recepcii, radšej sa prejdite v okolí alebo si precvičte, čo chcete na pohovore povedať.
Viac o téme: Pohovor Príprava na pohovor Ako sa pripraviť na pohovor
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: themuse; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy