4 veci, ktoré si musíte v životopise skontrolovať aj vy: Bez tohto vaše CV personalistovi neposielajte

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ako vyzerá váš životopis? Obsahuje všetky potrebné náležitosti, máte dôležité informácie uvedené správne? Mnoho uchádzačov si myslí, že ich životopis je pripravený na rozposlanie. Potom sa však čudujú, že zamestnávateľov nezaujal. Možno naozaj nesplnili podmienky kladené zamestnávateľom, možno však bol problém v niečom inom - v zlom životopise. Zistite, či máte najdôležitejšie časti CV uvedené správne.

 

 

  1. Kontaktné údaje
    Možno si poviete, že je to je predsa jasné, stále však do schránok personalistov prichádzajú životopisy, ktoré majú napríklad nesprávne meno v úvode. Stane sa to veľmi jednoducho - uchádzač si stiahol vzor životopisu z internetu, no zabudol prepísať svoje meno. Takže ak posielate CV ako Annamária Pekná, uistite sa, že vaše meno je všade uvedené. Taktiež si dajte pozor na to, aký e-mail uvádzate. Súkromné e-maily s prezývkami typu anik-marik33@gmail.com si nechajte radšej na komunkáciu s blízkymi. Váš e-mail by sa mal skladať z vášho mena a priezviska, bez zdrobnenín, prezývok a číselných kombinácií. 
  2.  Vaše pracovné skúsenosti
    Asi najdôležitejšia zo všetkých častí životopisu. Začnite vždy od vášho posledného/aktuálneho zamestnania. Vždy uveďte názov firmy, ak to nie je známa spoločnosť, uveďte jej oblasť pôsobenia. Nezabudnite tiež uviesť názov vašej pozície. Neskončite však len pri tom. Pridajte aj pár viet o tom, čo bolo vašou úlohou na tejto pozícii, čo sa vám podarilo dosiahnuť, čo sa ste sa naučili, ako ste firme pomohli uspieť. Ak ste už vyskúšali viacero povolaní, stačí, ak uvediete a opíšete posledné tri, zvyšné stačí vymenovať. Ide totiž o to, aby sa z vášho životpisu nestala brožúrka, ideálne CV má maximálne 2 strany. Snažte sa to dodržať.
  3. Vaše znalosti a zručnosti
    Každý chce v životopise ukázať, čo všetko vie a dokáže. Nenechajte sa ale uniesť a neprežeňte to. Ak napríklad nejaký program/softvér poznáte len z počutia, prípadne ste si ho pákrát otvorili, no zmätene ho aj o chvíľu zatvorili, netvrďte, že ho ovládate na začiatočníckej úrovni. Personalista si dokáže veľmi rýchlo overiť, čo naozaj ovládate a dokážete. Nespravte si teda zbytočne hanbu.
    Ešte väčší pozor si dajte pokiaľ ide o jazyky. Ak ste mali nemčinu iba na strednej škole a odvtedy ju nikdy nepoužili, prípadne viete povedať iba zopár fráz, ani ju do životopisu neuvádzajte.
    Máte v niektorých oblastiach nedostatky a medzery? Nenechajte to len tak, pracujte už teraz na obohatení vášho životopisu - absolvutje rôzne kurzy, workshopy a školenia na zlepšenie sa v jazyku či v práci s konkrétnym programom alebo softvérom. 
  4. Vzdelanie
    Je dobré opísať o sebe v životopise čo najviac, nie je však nutné zahrnúť úplne všetko. Základná škola patrí k základnému vzdelaniu a predpokladá sa, že ho máte zvládnuté. Stačí teda uviesť strednú, prípadne len vysokú školu - najmä ak ste na univerzite vyštudovali odbor, v ktorom sa uchádzate o prácu. Spomeňte tiež aj študijné pobyty, ktoré ste absolvovali. Ak nemáte vysokú školu. ale rovno po strednej škole ste sa vrhli do pracovného života zbierať skúsenosti, nasilu kategóriu Vzdelanie vo vašom CV nerozširujte. "Ušetrené" miesto v životopise využite na opis pracovných skúseností a zručností, ktoré ste nadobudli.
Viac o téme: Životopis Cv
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: monster; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy