7 dôvodov, prečo by každá firma mala prijímať aj starších ľudí

Starší ľudia to na trhu práce nemajú jednoduché. Firmám totiž nie je veľmi pochuti zamestnávať ľudí, ktorí majú blízko k päťdesiatke. A hoci to žiaden zamestnávateľ neprizná, faktom je, že vyšší vek uchádzača je jeho nevýhodou. Môže mať síce ukážkový životopis a skvelú prax, firmy si však myslia, že človek vo vyššom veku by nezapasoval do mladšieho kolektívu. A v tom sa práve mýlia. Starší ľudia môžu byť v mnohých prípadoch výhodou pre zamestnávateľa. Pozrite sa, ako.

 

 

  1. Sú profesionáli
    Majú za sebou roky praxe a nielen to. Stretli sa už s rôznymi ľuďmi a povahami a vedia, ako k nim pristupovať a komunikovať s nimi. Mladí ľudia, ktorí sú na trhu práce len krátko, sa toto všetko ešte len musia učiť. A naberanie skúsenosti? Na to budú potrebovať roky.
  2. Sú dôslední
    „Odfláknuť“ zadanú úlohu? Dodať len polovicu z toho, čo od nich bolo požadované a tváriť sa, že je to dokonalé? S takýmto prístupom sa u starších ľudí nestretnete. Ak niečo robia, dávajú zo seba maximum. Zakladajú si na tom, aby po nich zostala len kvalitná práca.
  3. Majú lepšie pracovné návyky
    Robiť väčšinu času z domu? Vymýšľať si choroby či klamať o nevoľnosti, len aby mali voľný deň po preflámovanej noci? S takýmto niečím sa u starších zamestnancov takmer nestretnete. Do práce sa chodiť musí, veď ako sa dohodnú s kolegami? Taktiež treba byť po ruke šéfovi, ak by náhodou niečo potreboval. V pracovných návykoch mnohí starší zamestnanci výrazne predbiehajú tých mladších.  
  4. Majú skúsenosti
    A tie môžu odovzdať ďalej, mladším kolegom. Starší zamestnanci môžu byť skvelými mentormi pre svojich  kolegov, môžu im pomôcť kariérne sa rozvíjať. Ako mentori si tiež dokážu vytvoriť dobré vzťahy, čím sa vytvára príjemné pracovné prostredie. A z toho firma môže len prosperovať.
  5. Majú veľa kontaktov
    Za roky praxe majú širokú sieť kontaktov, ktorú môže firma využiť vo svoj prospech. Ak zamestnávateľ prijme staršieho človeka, nezíska len jeho, ale aj jeho napojenie na kontakty, ktoré môžu posunúť podnikanie vpred.
  6. Môžu byť vzorom pre mladších zamestnancov
    Tým, ako pristupujú k práci a aká je ich pracovná morálka. Kým mladí ľudia túžia hneď od začiatku po úspechu, povýšení a fantastickom plate, starší vedia, že toto všetko prichádza až po tom, čo nadobudnú potrebné skúsenosti a ukážu, že si takéto odmeny zaslúžia. Aj v tomto môžu pozitívne ovplyvniť mladých netrpezlivých zamestnancov.
  7. Sú lojálni
    Starší zamestnanci sú lojálni k firme, v ktorej pracujú. Nechcú striedať zamestnania každú chvíľu. Ak ich niekam prijali, nebudú neustále rozmýšľať, či by sa niekde inde nemali lepšie. Aj prieskumy potvrdzujú, že „zajačie úmysly“ sú typické skôr pre mladých ľudí, starší zamestnanci si vážia, že majú prácu a snažia sa to zamestnávateľovi dokázať.

Viac o téme: Starsi zamestnanci
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: enterpreneur; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy