Nedomrvte motivačný list, inak skončí v koši: 5 zásadných chýb, ktoré robí väčšina uchádzačov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Motivačný list je podmienkou v mnohých pracovných inzerátoch. Ak chce uchádzač reagovať na pozíciu, musí okrem životopisu poslať aj motivačný list. Ako ho však napísať tak, aby ukázal, čo vo vás je a pomohol vám dostať sa na pohovor? Čomu sa v ňom vyvarovať, aby ste sa nestrápnili? Ak nechcete, aby si personalista z vášho motivačného listu urobil papierové lietadielko, ktoré skončí v koši, zapamätajte si nasledujúce rady.

 

 

  1. Neunáhlite sa pri písaní
    Na napísanie dobrého motivačného listu nestačí slabšia štvrťhodinka. Môžete ho skúsiť vytvoriť za pár minút, je však isté, že s takýmto motivačným listom poletíte z databázy uchádzačov rýchlejšie ako rekordér Felix Baumgartner. A ten svojím skokom zo stratosféry prekonal rýchlosť zvuku. Takže pre lepšiu predstavu: poletíte skutočne rýchlo. Pri písaní motivačného listu sa neunáhlite, doprajte si dostatok času. Spíšte si vaše najväčšie prednosti, zosumarizujte si, v akých zručnostiach a schopnostiach ste naozaj dobrý. Nebojte sa priznať, ak ste v niečom začiatočník, zdôraznite však váš záujem sa ďalej učiť a rozvíjať sa v danej oblasti.   
  2. Vyhnite sa vzletnému štýlu
    „Pracovať pre vašu spoločnosť by bola pre mňa veľká česť...“, „Ak by ste na danú pozíciu vybrali práve mňa, splnili by ste mi môj najtajnejší sen...“. Na firmu, do ktorej sa hlásite, nemusíte písať oslavné ódy. Buďte úprimný, pochváľte, čo sa vám na spoločnosti páči a prečo by ste radi pre danú firmu pracovali. S ospevovaním to však nepreháňajte. Nechcete predsa, aby váš motivačný list pôsobil dotieravo.  
  3. Nerobte zo seba pilota lietadla, pokiaľ ste kokpit videli len na fotke
    Ak budete o sebe v motivačnom liste tvrdiť niečo, čo nie je pravdou, možno sa vám podarí dostať na pohovor. Tam však aj môžete skončiť. Myslite totiž na to, že postačí pár kontrolných otázok personalistu a bude jasné, čo z motivačného listu bola pravda a čo len výplod fantázie. Ak ste nikdy nemali skúsenosť s vedením ľudí, nestavajte sa do pozície lídra.  Nepreceňujte svoje schopnosti, ale nezabudnite sa ani pochváliť - ak máte skvelú angličtinu, určite to uveďte do motivačného listu.
  4. Prispôsobte sa štýlu, na ktorom si „ulietava“ firma, do ktorej sa hlásite
    ​Ak sa hlásite do spoločnosti, ktorej výber nových zamestnancov pripomína letiskovú kontrolu, zvoľte formálny štýl. Ak sa však hlásite do firmy, ktorá je známa originálnymi a možno aj bláznivými nápadmi, dajte formality nabok a  „uleťte“ si. Kto povedal, že motivačný list musí mať predpísanú formu? Prečo by ste nemohli vytvoriť svoj vlastný, originálny motivák, ktorý zaujme už na prvý pohľad? Vytvorte namiesto neho brožúrku, webovú stránku, alebo ho poskladajte ako origami a váš výtvor odošlite. 
  5. Máte motivačný list hotový? Nepreleťte ho pohľadom
    Radšej ho ešte pošlite na kontrolu sestre, kamarátovi, známej slovenčinárke či jednoducho niekomu, kto sa vyzná v gramatike. Pamätajte si, že chyby a preklepy dnes neletia (a vlastne ani nikdy neleteli), dajte si teda pozor, aby ste práve kvôli hrúbkam a nepozornostiam nepoleteli aj vy. 
Viac o téme: Motivačný list
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy