Nepremárnite život v nesprávnom zamestnaní: Týchto 6 otázok vám odhalí, kde by ste mali pracovať

Zdroj: Getty Images

Niektorí majú vo svojom živote jasno – presne vedia, akú prácu chcú robiť a akým smerom sa bude ich kariéra uberať. Sú však aj takí, ktorí si nie sú celkom istí, aké povolanie si vybrať alebo či je ich súčasné zamestnanie pre nich to pravé a či sa rozhodli dobre. Táto otázka teda nemusí trápiť len mladých ľudí, čerstvých absolventov, môže sa týkať aj tých, ktorí majú za sebou niekoľko rokov práce v konkrétnej oblasti. Je to aj váš prípad? Ak váhate, akou kariérnou cestou sa vydať, možno vám pomôže, ak si odpoviete na týchto šesť otázok.

  1. V čom ste skutočne dobrý?
    Máte na niečo skutočný talent? Je nejaká činnosť, o ktorej viete, že vám naozaj ide? Ak neviete určiť, v čom ste dobrý, skúste sa vrátiť napríklad do školských čias – v čom ste vynikali? Niektorí boli skvelí v matematike, iní mali dokonale zvládnutú slovenčinu. Už na základe tohto dokážete zistiť, v čom spočívajú vaše silné stránky.
  2. Čo vás robí šťastným?
    Vysnívaná práca je práca, ktorú robíte s radosťou a nadšením, je to niečo, čo dáva vášmu životu zmysel. Hoci tomu mnohí neveria, dá sa získať: stačí, aby vaša osobnosť, povahové črty a záujmy dokonale sadli k popisu práce v danom povolaní. Zauvažujte, v akom pracovnom prostredí by ste chceli pracovať, s akými typom kolektívu či s akými úlohami by ste sa denne chceli stretávať a robili by vás šťastnými a spokojnými.
  3. Aké zamestnania túžite vyskúšať?
    Závidíte povolanie vášmu kamarátovi? Vždy ho s úžasom počúvate, keď vám opisuje, čo vo svojej práci zažíva? Alebo ste vždy uvažovali nad tým, aké by to bolo na konkrétnej pozícii? Čo ak je práve to práca, ktorá by sa vám hodila? Pouvažujte, aké sú vaše šance získať zamestnanie, ktoré vás láka a nad ktorým často uvažujete.
  4. Akú činnosť by ste radi vykonávali aj zadarmo?
    Dostávať peniaze za niečo, čo robíte radi a s láskou - to možno znie čudne. Ak však získate vysnívaný džob, stane sa to realitou. Mnoho ľudí sa vyberie cestou dobrovoľníctva, ktoré  predstavuje prácu zadarmo. Vyskúšajte aj vy poskytnúť svoje „služby“ zadarmo, za dobrý pocit. Možno sa v niektorej činnosti nájdete a uvedomíte si, že sa práve v nej chcete uplatniť.
  5. Pre akú činnosť ste najviac zapálený?
    Môže to byť váš koníček, aktivita, ktorú si užívate, môže to byť niečo, na čom vám veľmi záleží. O akej oblasti alebo téme sa chcete čo najviac dozvedieť a naučiť, o akej neustále s nadšením rozprávate? Práve toto môže byť skvelým odrazovým mostíkom pri výbere práce, ktorá by vám sadla ako uliata.Prečo by ste z vašej záľuby nemohol stať normálny džob?
  6. Ako môžete vy prispieť k tomu, že svet bude vyzerať inak?
    Možno máte veľké odhodlanie a nechcete prácu, v ktorej musíte „trčať“ od deviatej do piatej a vstávať do nej iba preto, aby ste v polovici každého mesiaca videli na účte výplatu. Možno chcete prácu, ktorá vás bude aj rozvíjať, posúvať a obohacovať, no nielen vás – ktorá môže ovplyvniť aj iných ľudí, vaše okolie či celú spoločnosť. Ako to môžete dokázať? Zistite, aké sú vaše schopnosti, možnosti a čo je vo vašich silách.

 

 

Viac o téme: Práca Výber povolania
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: careeraddict; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy