Outfit na pracovný pohovor: Toto si na seba nikdy neoblečte, inak pôjdete domov s dlhým nosom

Šaty robia človeka a toto tvrdenie v prípade pohovoru platí dvojnásobne. To prvé a povestné „wow“ môžete u personalistu vyvolať práve skvelým outfitom. Keď totiž vojdete do miestnosti, práve outfit si vyžiada všetku pozornosť a až o pár minút sa záujem personalistu preorientuje na vašu osobnosť. Využite moment prvého dojmu vo váš prospech - vyberte si vhodný outfit na pohovor.

 

 

Každá spoločnosť má svoje pravidlá, svoju kultúru a ak trafíte na tú správnu nôtu hneď pri pohovore, získate plusové body. V niektorých korporáciách sa preferuje dress code, inde zase môžete staviť na poloformálny vzhľad. Čo robiť v prípade, že nepoznáte štýl danej spoločnosti? Pomôže vám, ak sa budete riadiť odvetvím, v ktorom by ste chceli pracovať.

V prípade kreatívnych zamestnaní sa uprednostňuje poloformálny a uvoľnenejší vzhľad. Muži si môžu zvoliť košeľu s peknými džínsami a decentným sakom. Ženy spravia dobre, ak spravíte dobre, pretože väčšina kreatívnych zamestnaní takýto štýl uprednostňuje.

Bankovníctvo, marketing či právo? Voľba je jasná. Vyhnite sa pestrým farbám a vzorom, ktoré by mohli pôsobiť vulgárne a odpútavať pozornosť personalistu. Držte sa pravidla v jednoduchosti je krása. Kostým či šaty s dĺžkou pod kolená, lodičky a blúzka - všetko v neutrálnych farbách. Ak ste kreatívec a chcete pracovať v reklamnej agentúre, môžete popustiť uzdu fantázii. Ukážete tak svoju nápaditosť, hravosť, nebojácnosť a chuť vyniknúť v dave.

Na čo by ste si však mali dať pozor? Týchto 12 typov oblečenia si na pohovor nikdy neoblečte.

  1. To, čo neležalo pod žehličkou
    Nestíhate, otvoríte skriňu a tam visí vaša obľúbená a neožehlená blúzka? Buď na ňu rýchlo zabudnete, alebo ju rýchlo, avšak precízne ožehlite.  
  2. Nevhodné či špinavé
    Šaty sú príliš úzke a vaše topánky špinavé? Na pozitívny dojem zabudnite. Na pohovor musíte ísť vždy elegantne upravený a s čistými topánkami.
  3. Príliš trendy štýl
    Pokiaľ nejdete na pohovor v módnom priemysle, držte sa konzervatívnejšie oblečenia. Rozhodnite sa pre zemité farby, jednoduchý make-up a nenápadné šperky, radia odborníci.
  4. Džínsy a tričko
    Aj keby ste čisto náhodou robili pohovor s Markom Zuckerberom, nemali by ste nosiť džínsy a tričko, keďže práve tieto dva kusy oblečenia sú jeho verným outfitom. Ak má firma, v ktorej sa uchádzate o prácu, jasne stanovený dress code, dodržte ho.  
  5. Joga nohavice
    Áno, joga nohavice sú veľmi príjemné a pohodlné, ale už ich názov odkazuje, na čo sú určené. Na jogu, nie na pohovor.   
  6. Prehnaný make-up a šperky
    Ľahký make-up,  upravené vlasy a nechty a u mužov hodinky a jednoduché manžetové gombíky je to, čo naozaj zapôsobí. Ak si dáte fialový rúž a dymové očné tiene, na prácu zabudnite. 
  7. Slúchadlá v ušiach
    Čaká vás dlhá cesta na pohovor a chcete sa odreagovať hudbou? Fajn nápad, nezabudnite ale slúchadlá uložiť ich do vrecka ešte pred tým, než vkročíte na recepciu. Váš budúci šéf nebude nadšený, ak ho nebudete počuť, keď vás zavolá do kancelárie.
  8. Viditeľná spodná bielizeň
    Spodnú bielizeň zvoľte vo farbe vášho outfitu. Biela blúzka a čierna podprsenka? Veľmi zlá voľba.
  9. Parfum či kolínska? S mierou
    Je samozrejmé, že chcete pôsobiť príjemnou vôňou, ale pozor - všetko s mierou. Váš budúci šéf môže byť alergický a citlivý na vône a pachy. Nikdy neviete.
  10. Topánky a opasky? Jedine kožené
    Máte nové tenisky a chcete ich prevetrať? Môžete, ale nie na pohovor! Kožené topánky a opasky vo outfite zohrávajú dôležitú úlohu.
  11. Piercing v nose
    V žiadnom prípade nechoďte na pohovor s piercingom v nose alebo kdekoľvek, kde je viditeľný. 
  12. Roztrhané džínsy
    Džínsy sú bežné v ležérnych spoločnostiach, no najprijateľnejšie sú čierne džínsy. A čo tak roztrhané džínsy? To nech vám ani nenapadne, inak sa s úspešnou kariérou môžete rozlúčiť.
Viac o téme: Oblečenie na pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: redakcia, Foto: gettyimages, Zdroj: wanda, justplay, businessinsider; Text: kch

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy