Má 69 rokov, chce mať o 20 menej: Holanďan sa cíti diskriminovaný v láske, aj pri hľadaní práce

Holanďan Emile Ratelnabd má 69-rokov, pracuje ako motivačný rečník, je televíznou hviezdou a na svoj vek sa rozhodne necíti. Aj preto začal bojovať o to, aby si mohol legálne zmeniť dátum narodenia a mať o 20 rokov menej. Tvrdí, že sa cíti diskriminovaný, najväčší problém mu robí randenie prostredníctvom zoznamovacích aplikácií.

 


 

Diskriminovaný pri hypotéke, hľadaní práce aj vzťahu

Emile Ratelband na súde v holadnskom Arneheme tvrdil, že nie je spokojný so svojím dátumom narodenia. Svoj problém prirovnal k ľuďom, ktorí sa identifikujú ako transgender. „So slobodou výberu – možnosťou vybrať si meno či pohlavie, si ja chcem vybrať vek. Chcem mať pod kontrolou sám seba,“ hovorí.

Ratelband tvrdí, že jeho oficiálny vek nereflektuje to, ako sa cíti, a to napríklad pri hľadaní práce či vzťahu. Preto požiadal o to, aby si mohol zmeniť dátum narodenia z 11. marca 1949 na 11. marca 1969. „Ako 69-ročný som značne limitovaný. Ak by som mal 49 rokov, môžem si vziať hypotéku a kúpiť si nový dom. S dnešným dátumom narodenia ma ale automaticky odmietajú,“ opisuje svoju situáciu. „Keď som na Tindri (zoznamovacia aplikácia, pozn. red.) a v profile mám uvedený vek 69 rokov, žiadna žena mi neodpíše. Ak si ale vek zmením na 49 rokov, s tvárou, ktorou mám, som vo výhodnej pozícii.“ Ratelband sa tiež obhajuje, že aj lekári mu povedali, že má telo 45-ročné muža. On sám seba opisuje ako „mladého boha“.

Marjolein van den Brink z Ultrechtovej univerzity, ktorá sa venuje ľudským právam a gender otázkam vysvetľuje, že diskriminácia na základe veku je problémom, akurát iným než v prípade zmeny pohlavia. „Je jasné, že starší ľudia majú menšie šance získať prácu než mladí ľudia,“ hovorí. Podľa nej je to však situácia, s ktorou sa ľudia v živote stretnú prvýkrát až vtedy, keď dosiahnu vek 40, 50 alebo 55 rokov (v závislosti od typu povolania). „Naproti tomu gender ľudia sa s diskrimináciou stretávajú od narodenia a často až po hrob. Problémy majú vo všetkých oblastiach, nielen na trhu práce, ale všade,“ objasňuje.


Ochotne sa vzdá dôchodku vo výške 1 200 eur

Ratelband to myslí so zmenou veku úplne vážne, podľa neho z toho bude profitovať aj samotná vláda. Vyhlasuje totiž, že je ochotný vzdať sa nároku na svoj dôchodok, ktorý je vo výške zhruba 1 200 eur. Ak by súd súhlasil so zmenou veku a úradného omladnutia o 20 rokov, Holanďan by vláde ušetril približne 300 000 eur. Súd v Arnherme plánuje vydať rozhodnutie o 4 týždne.


Snaha o publicitu?

Ratelband, ktorý si zarába motivovaním ľudí a firiem, popiera, že si takýmto spôsobom len robí reklamu. Tvrdí, že mu ide o vlastnú spokojnosť. „Teraz som starý muž. Musím sporiť, odkladať peniaze, aby som ich dal mojim deťom na slušný život,“ hovorí otec siedmich detí. „Ak by som však mal menej rokov, mal by som znovu nádej. Bol by som nový človek, s budúcnosťou, ktorá by bola celá iba pre mňa.“

Pozrite sa, ako Emile Ratelband vyzerá. Tipli by ste mu 69 rokov?

 

Viac o téme: Holandan Ratelband Zmena veku Zmena dátumu narodenia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj/Foto/Video: guardian, washingtonpost; Text: jm

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy