Personalistka, ktorej prešlo rukami 40-tisíc životopisov: Na týchto 6 chýb si v CV dajte pozor, radí

Zdroj: Getty Images

Tina Nicolaiová je skúsená personalistka, ktorej rukami a vlastne aj „očami“ prešlo viac ako 40 tisíc životopisov. Za tie roky si Tina všimla tie najčastejšie chyby a prešľapy, ktoré ľudia vo svojich životopisoch robia. Rozhodla sa ich zosumarizovať a upozorniť na ne verejnosť, aby sa ostatní z týchto chýb poučili. Pozrite sa na šesť najčastejších omylov v životopisoch a dajte si pozor, aby sa neobjavili aj v tom vašom.

 

 

 

  1. Klišé slová a frázy - buďte originálny
    Tvrdíte o sebe v životopise, že ste tímový hráč, flexibilný, samostatný a komunikatívny? Asi vás nepotešíme, pretože toto isté o sebe uvádza ďalšia tisícka uchádzačov o prácu. Jedným zo spôsobov, ako sa odlíšiť a zaujať, je naozaj dobre sa zamyslieť a pouvažovať nad opisom seba samého. Tieto typické slovíčka a frázy berte len ako pomôcku, nekopírujte ich od slova do slova.
  2. Preklepy a gramatické chyby - skontrolujte to, čo napíšete
    Boli ste „zodpovdným“ alebo „spoľahlivím pracovníkom úseku“? To všetko je síce pekné, preklepy a chyby však naznačia, že si po sebe životopis nekontrolujete - a teda ste lenivý. Ak si v gramatike neveríte, obráťte sa na niekoho, kto vám chyby dokáže opraviť a vždy dajte váš životopis pozrieť na kontrolu niekomu ďalšiemu.
  3. Príliš formálne CV - nebuďte suchár
    Váš životopis by mal prezradiť aj niečo o vás – o vašej osobnosti. Pokúste sa preto do textov zakomponovať aj kúsok vášho ja. Strohý, formálny a neosobný životopis pôsobí chladne a neumožní personalistovi o vás zistiť viac. V životopise okrem vymenovania tiež pripojte aj informáciu o tom, čo vás na vašej práci tešilo, bavilo, napĺňalo.
  4. Odrážky - nevoľte najjednoduchšiu cestu
    Najhorší životopis je celý v odrážkach a v heslovitých vetách. Áno, možno tým ušetríte kopec miesta, vyznieva však neosobne a ako keby sa vám nechcelo písať. Pritom vám to však nezaberie veľa času. Obetujte pár minút na rozpísanie sa a vytvorenie textu v súvislých, rozvitých vetách.
  5. Veľa bieleho miesta - pohrajte sa s vaším CV
    Využívajte priestor, ktorý v životopise máte, rozumne. Usporiadajte si svoj životopis tak, aby v ňom neboli zbytočné medzery a prázdne miesta. Pohrajte sa so zarovnaním textu, veľkosťou písma, pouvažujte, ako ušetriť čo najviac miesta. Prečo? To vám prezradíme v nasledujúcom bode.
  6. Nekonečné CV - buďte jasný, stručný, výstižný
    Nie, personalista nemá čas študovať štyri strany vášho životopisu. Aj preto je dobré, ak si vytvoríte stručný, zrozumiteľný a prehľadný životopis. Pamätajte na pravidlo maximálne 2 strán, to je pre personalistov optimálna dĺžka. Ak máte viacero pracovných skúseností, vyberte do životopisu a opíšte najmä tie najdôležitejšie, ostatné spomeňte len stručne – viac o nich poviete na prípadnom pohovore.
Viac o téme: Životopis Chyby v životopisoch
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy