Spoznajte skutočných Forrestov Gumpov: 11 ľudí, ktorí s postihnutím dosiahli nepredstaviteľné

Zdroj: YouTube

Máte pocit, že sa vám nič nedarí, nikam nesmerujete, že stojíte na jednom mieste? Už kultový film Forrest Gump ukázal, že aj ľudia s autizmom môžu byť úspešní. A čo teda vy, „zdraví“, ktorí môžete dosiahnuť úspech a nestojí pred vami žiadna prekážka? Hlboký nádych, hlboký výdych, hlavu hore - nič nevyzerá tak beznádejne ako sa zdá.

Spoznajte ľudí, pre ktorých autizmus nebol žiadnou prekážkou. Obchodní lídri, intelektuáli, umelci a ďalší veľmi úspešní ľudia s autizmom inšpirovali milióny ľudí, možno ich príbeh namotivuje aj vás.

1. Dr. Temple Grandinová - profesorka

Zoznam inšpiratívnych ľudí s autizmom by bez tejto ženy nevznikol. Už v troch rokoch mala diagnostikovaný autizmus. Ako malé dieťa mala veľké problémy s komunikáciou, no nakoniec jej pomohol terapeut. Jej publikácia je považovaná za prvý a skutočný pohľad na život a myšlienky autistu. Doktorka Grandinová je profesorkou vedy na Coloradskej univerzite, kde má titul "najuznávanejšej a najznámejšej dospelej s autizmom na svete." V roku 2010 ju časopis Time vymenoval za jednu zo 100 najvplyvnejších ľudí na svete.
 

2. Wolfgang Amadeus Mozart - skladateľ

Hoci prvý prípad autizmu bol zaznamenaný až dve storočia po Mozartovej smrti, mnohí vedci diagnostikovali slávnemu skladateľovi Aspergerov syndróm. Mozart mal údajne tiky v tvári a neustále hýbal rukami a nohami. Údajne mal tak citlivý sluch, že mu bolo z hlasných a intenzívnych zvukov fyzicky nevoľno. Podľa iných zdrojov bol zas priveľmi aktívny. Nedokázal udržať intelektuálnu konverzáciu, správal sa nezodpovedne a nezdvorilo a neustále sa menili jeho nálady. Dnes je Mozart považovaný za jedného z najväčších skladateľov, akého kedy svet poznal. Zložil viac ako 600 skladieb od detstva až po jeho predčasnú smrť, ktorá prišla vo veku 35 rokov. Mnohé z jeho diel sú stále považované za príklad excelentnej klasickej hudby.
 

3. Satoshi Tajiri - vynálezca Pokémonov

Tajiri vyrastal s diagnózou Aspergerov syndróm, s Nintendo hrou Game Boy a s vášňou pre zbieranie hmyzu. Neskôr svoje záľuby skombinoval a tak vznikol Pokémon – hra, v ktorej hráči "zbierajú" jedinečné a fiktívne bytosti. Aj keď Tajiri pri mnohých príležitostiach potvrdil, že je autista, radšej necháva za seba hovoriť svoju prácu a na konte krásnych 15 miliárd dolárov.
 

4. Emily Dickinsonová - spisovateľka a poetka

Emily Dickisnonová je často považovaná za jednu z najvýznamnejších poetiek všetkých čias. Menej známy je ale fakt, že Emily žila a tvorila v samote. Neskôr dokonca ani nevychádzala zo svojej izby. Obyvatelia Amherstu, kde Dickinsonová žila, ju považovali za výstredného blázna – mohla zato jej záľuba nosiť biele šaty či neochota vítať hostí. Väčšinu priateľstiev udržiavala len písomnou formou. Trpela Aspergerovým syndrómom.
 

5. Sir Anthony Hopkins - herec

Anthonyho Hopkinsa snáď ani netreba predstavovať. Oscarová hviezda, ktorú mnohí poznajú z filmov Mlčanie jahniat, Sloní muž, po novom aj zo seriálu Westworld. Hopkins otvorene prehovoril o diagnostikovanom Aspergerovom syndróme a o svojej odlišnosti: „Keď som vyrastal, nevedel som, že niečo ako Aspergerov syndróm vôbec existuje. K herectvu som pristupoval takpovediac ako robotník. Môj otec bol pekárom, zato ja som si nikdy nebol istý, kým vlastne som. To ma viedlo k rokom plných neistoty, ale aj zvedavosti. Nemohol som nikde zapadnúť. Už som trocha dospel a našiel som vnútorný pokoj. Stále mám však v hlave  veľký otáznik. Som tým, kým som mal byť?“   
 

6. Albert Einstein - fyzik

Všetci vieme, že sformuloval teóriu relativity, poznáme najznámejšiu rovnicu sveta E = mc².  Väčšina z nás dokonca vie, že je považovaný za jedného z najvplyvnejších vedcov svojej generácie. Podobne ako Temple Grandinová, aj Einstein do svojich troch rokov nehovoril. Na rozdiel od ostatných detí, ktoré postupne rozvíjajú svoju reč, Einstein okamžite začal hovoriť v celých vetách. Behaviorálni analytici vravia, že dnes by mal Einstein diagnostikovanú ASD (poruchu autistického spektra).
 

7. Daryl Hannah - herečka

V detstve sedávala ticho bokom od ostatných, aby si ju náhodou nevšimli. Až vyšetrenie odhalilo, že malá Daryl má Aspergerov syndróm – formu autizmu, na ktorú sa často nabalia aj ďalšie psychiatrické poruchy. V rozhovoroch rozpráva o tom, ako jej diagnóza Aspergerovho syndrómu prevrátila život hore nohami. Napriek tomu, že sa celý život snaží prekonať svoj strach pevnou vôľou, nie vždy sa jej to darí. „V centre pozornosti som sa nikdy necítila pohodlne,“ prezradila a odpovedala tým aj na otázku, prečo sa vyhýba verejným talkshow, premiéram a iným verejným vystúpeniam. Keď pred udeľovaním Oscarov stála na červenom koberci, údajne cítila takú hrôzu, že takmer stratila vedomie.
 

8. Dan Aykroyd - herec, komik, hudobník

Je kanadský herec, ktorý sa preslávil filmom Krotitelia duchov. Jeho psychiater odhalil miernu formu Aspergerového syndrómu. Má tiky a zároveň sa u neho prejavujú príznaky obsedantno-kompulzívnej poruchy.
 

9. Susan Boyleová - speváčka

Keď sa objavila na scéne britskej televíznej show Britain's Got Talent, diváci ju takmer vysmiali. Potom otvorila ústa a ohromila divákov svojim neuveriteľným hlasom. So stanovením Aspergerovho syndrómu prišla aj "úľava", pretože pochopila svoju jedinečnosť.

 

10. Tony DeBlois - hudobník

Napriek tomu, že bol od narodenia nevidiaci, stal sa z neho vynikajúci jazzový hudobník. Tony DeBlois sa začal učiť hrať na klavír už keď mal dva roky. DeBlois čoskoro ukázal, že jeho talent klavírom ani zďaleka nekončí. Napriek tomu, že mu diagnostikovali autizmus, naučil sa hrať na viac ako 20 hudobných nástrojoch a až 8 000 piesní dokáže zahrať spamäti. Vydal niekoľko albumov a svetové turné bolo vypredané.
 

11. Dr. Vernon Smith - profesor ekonómie, nositeľ Nobelovej ceny

Americký profesor ekonómie, ktorý vníma autizmus ako svoju superschopnosť. Dr. Vernon Smith vo veľkej miere prispel k objavom v oblasti experimentálnej ekonómie. To aj viedlo k získaniu Nobelovej ceny za rozvoj ekonomickej vedy (v roku 2002). Profesor Smith údajne povedal, že veľká časť jeho úspechu je spôsobená jeho autizmom.

Viac o téme: Autizmus
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack, naslednapece14, mujautizmus; Text: kch, redakcia; Foto: YouTube

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy