Miliardár Bill Gates radí: Týchto 11 pravidiel musíte poznať, v škole vás ich nenaučia

Bill GatesBill Gates Zdroj: SITA

Predstava niektorých študentov o pracovnom živote je veľmi skreslená. Sú presvedčení, že hoci ich životopis zíva prázdnotou, zamestnávateľ ich privíta s otvorenou náručnou, ponúkne im ohromujúci nástupný plat, firemné auto, telefón a k tomu množstvo fantastických benefitov. Mladí ľudia ale akosi zabúdajú, že na to, aby niečo dostali, musia najprv dať. Tejto téme sa venoval aj Bill Gates, miliardár, filantrop a zakladateľ Microsoftu, ktorý ju zhrnul do 11 veľmi presných životných rád.

 

  1. Život nie je fér,  zvyknite si na to
    Ak vám život berie alebo nedáva to, čo ste vždy chceli, nevzdávajte to. Svoj hnev alebo frustráciu nasmerujte správnym smerom a získajte, čo sa dá. Nenechajte sa položiť na kolená.
  2. Svet sa nestará o to, ako sa cítite. Svet od vás očakáva, že niečo dosiahnete bez ohľadu na to, či je vám dobre alebo zle
    Nečakajte na ľútosť a pochopenie toho, že momentálne máte zlé obdobie. Bez ohľadu na podmienky, v akých sa nachádzate, očakáva sa od vás, že podáte najlepší výkon.
  3. Nebudete zarábať 60 000 eur ročne keď vyjdete zo školy. Nebudete konateľom spoločnosti s autom a služobným telefónom – musíte si to zaslúžiť
    Všetko chce čas, nič nejde lusknutím prsta. Bolo by skvelé hneď po škole získať parádny džob, najprv sa však musíte vypracovať a ukázať, čo vo vás je. To platí, samozrejme, pre tých, ktorí si chcú kariéru vybudovať sami, nie ako „povolanie syn/dcéra“.
  4. Ak si myslíte, že váš učiteľ je prísny a nepríjemný, počkajte, kým budete mať šéfa
    Vtedy ešte len zistíte, čo je to mať zo života peklo. Môžete natrafiť na hysterického, arogantného, nepríjemného šéfa, klamára, manipulátora... Bude chcieť od vás množstvo úloh, čo najlepšie výsledky, splnenie cieľov. Nepodarí sa vám to? Máte padáka. Vtedy vám ten nepríjemný a neprívetivý učiteľ začne chýbať.
  5. Pracovať vo fastfoode nezníži vašu úroveň. Pozerajte sa na túto prácu ako príležitosť
    Neexistuje žiaden recept na šťastie, je to len o tom, aký ste dobrý vo využívaní príležitostí. Úspech prichádza len k tým, ktorí sa neboja zašpiniť si ruky. A ktovie, kam vás práca vo fastfoode dostane?
  6. Ak niečo pokazíte, nie je to vina nikoho iného, iba vás. Poučte sa z tejto chyby a už ju neopakujte
    Už nie ste dieťa a ak ste dostatočne dospelý na niektoré veci, prijmite zodpovednosť aj za vlastné chyby.
  7. Ešte pred tým, ako začnete zachraňovať dažďové pralesy, skúste si najprv upratať u seba doma
    Mnoho mladých ľudí má veľké a odvážne plány, ako zlepšiť svet. Na to však netreba ísť až do dažďových pralesov, aj vo vašom blízkom okolí je kopec vecí, ktoré potrebujú pomoc a záchranu.
  8. V škole ste dostali toľko šancí, koľko ste potrebovali. V skutočnom živote ich nedostanete
    Buď uspejete na prvýkrát, alebo vôbec. Zmierte sa s tým a urobte všetko preto, aby ste šance, ktoré dostanete, využili čo najlepšie.
  9. Počas štúdia máte prestávky a prázdniny, v reálnom živote však na prázdniny nečakajte
    Buďte odhodlaný a odolný, v reálnom svete totiž prežijú len tí najvytrvalejší a najsilnejší.
  10. Televízia ani sociálne siete vám neukazujú, aký je život naozaj. V skutočnom živote ľudia nevysedávajú v kaviarni, ale idú do práce
    Niektorí dokonca vstávajú skoro ráno a namiesto toho, aby si kávu kúpili v kaviarni, si ju dajú až v práci.
  11. Správajte sa milo k bifľošom. Je veľká šanca, že pre nich budete v budúcnosti pracovať
    Možno sa im všetci ostatní smejú a ponižujú ich, vy by ste sa k spolužiakom pridať nemali. Bifľoši sú totiž často skryté talenty, ktoré majú skvelé nápady, realizujú ich a nakoniec zamestnávajú desiatky či stovky ľudí. A jedným z ich zamestnancov môžete byť aj vy. Chceli by ste pracovať pod človekom, ktorého ste v detstve šikanovali?
Viac o téme: Rady Bill gates Študenti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn; Text: jm; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy