Odborník na hľadanie práce bol on-line: Takto vám poradil

Zdroj: Getty Images

Chcete byť úspešný na pohovore? Alebo túžite po tom, aby ste začali zarábať viac peňazí? Či je vaším želaním spraviť kariéru, alebo si chcete nájsť novú, lepšiu prácu, dnes ste sa mohli spýtať, ako na to. Kariérny poradca s dlhoročnými skúsenosťami, Ľubomír Dranga, vám dnes odpovedal na všetky vaše otázky.

Ozrejmil to, čo vám nebolo jasné, usmernil vás, navigoval a pridal aj užitočné tipy a triky, ako si v živote kariérne polepšiť.

 

Kto vám dnes radil?

Ľubomír Dranga pracuje v oblasti ľudských zdrojov už 20 rokov. Má praktické skúsenosti s výberom talentov na Slovensku i v zahraničí. Počas svojej kariéry vyhľadával pre klientov kandidátov na vrcholové, ale aj na výkonné funkcie, riadil náborové procesy pre mnohé nadnárodné spoločnosti na Slovensku.

Ako člen medzinárodných HR združení mal možnosť porovnávať výberové procesy v kultúrne a politicky odlišných krajinách. Svoje skúsenosti sa snažil aplikovať aj na slovenskom pracovnom trhu a prinášať do oblasti ľudských zdrojov nové inovatívne postupy. Je autorom viacerých odborných článkov, ktoré sa zaoberajú rozvojom kariéry a rozvojom osobnosti. V súčasnosti pôsobí v občianskom združení Múdry pes, ktoré organizuje kariérne workshopy na stredných a vysokých školách, pôsobí v oblasti personálneho poradenstva a vyhľadávania talentov, rozvoja ľudských zdrojov a spoločenskej zodpovednosti firiem.

Odborník na hľadanie práce Galéria fotiek (3)

 

Online rozhovor

2018-05-16 09:04:16 - otázka od Edita Svehlova
Ako uspiet pri hladani zamestnania ked mam 55 rokov a mam zaujem pracovat na manazerskej pozicii ? Dakujem za odpoved
Nie je na škodu, keď je manažér skúsený. :-) Takže nevidím problém, aby ste nemohli byť úspešná pri hľadaní manažérskej pozície aj v tomto veku. Dôležité je uvedomiť si svoje prednosti, ktoré tento vek ponúka - odrastené deti, nezaťažené zháňaním hypotéky, skúsenosti. A tieto prednosti v svojom motivačnom liste, životopise a pri pohovore zdôrazniť.
2018-05-16 09:09:05 - otázka od Lenka
Dobry den, chcela by som zmenit zamestnanie a crta sa mi praca vo firme, ktora vykonava presne to, co moj sucasny zamestnavatel. Nerada by som si pokazila vztahy, myslite ze je problem prejst ku konkurencii? Dakujem!
Veľmi citlivá otázka, problém s prejdením ku konkurencii určite bude. Pri takomto prípade treba úprimne komunikovať s doterajším zamestnávateľom o dôvodoch, ktoré Vás vedú zmeniť zamestnanie. Takýto, ale zdôrazňujem, úprimný rozhovor, môže tieto vzťahy s bývalým zamestnávateľom zachrániť.
2018-05-16 09:13:32 - otázka od Rudolf
Rád by som požiadal o zvýšenie platu po niekoľkých mesiacoch od toho predchádzajúceho pokusu. Myslím si, že si zaslúžim. Ako by ste postupovali Vy?
Skoro každý zamestnanec si myslí, že si zaslúži vyšší plat, to je v poriadku.:-) Ak ale máte dojem, že ste v práci naozaj málo zaplatený, pripravte si argumenty - ako pracujete, čo ste pomohli zlepšiť a prečo si myslíte, že by ste mali mať vyšší plat a porozprávajte sa o možnostiach so svojím nadriadeným. Bez argumentov ale za ním nechoďte...
2018-05-16 09:16:53 - otázka od Matus
Uz dlhodobo nemam stastie na pohovoroch. Vzyera to najprv dobre, mam dobry pocit no nakoniec aj tak pride odpoved nie neberiem vas. V com robim chybu? S uctou matus
Toto je často frustrujúci problém, keď si myslíte, že je to v poriadku a nič. Odporúčal by som Vám, aby ste slušne požiadali o spätnú väzbu, aká bola príčina, že uprednostnili iného kandidáta. Nebude to ľahké, ale skúste to. Iná možnosť je, že by som chodil na tie pohovory s Vami aj ja, ale to je až tá druhá možnosť...:-)
2018-05-16 09:23:36 - otázka od andrea
Neviem si najst pracu, rozmyslam preto ze by som odisla do zahranicia. Ako si najst pracu v zahranici, na co si dat pozor? Nerada by som skoncila niekde bez penazi a ako otrok.
Ak si neviete nájsť prácu na Slovensku, tak niekde bude problém. Ak chcete spoznať svet a viacej zarobiť a preto chcete odcestovať, tak tomu rozumiem. Odporúčam ísť do zahraničia len tam, kde máte dôveryhodné referencie. Ak aj tak budet mať obavy, tak určite tam nevycestovať sama.
2018-05-16 09:27:54 - otázka od Jana Ovosová
Myslim si, ze naozaj tvrdo makam, robim aj nadcasy, pomaham kolegyniam, robim aj to, co nemusim. Chcela by som aby to sef ocenil, moje ziadosti vsak neustale odpinkava. Neviem uz ako zabojovat o lepsi plat, pride mi trapne, ze sa musim stale ozyvat a prosit ho.
No tak to je. Niekde dávajú vyšší plat automaticky, podľa tabuliek, niekde až keď zamakáte a šéf si to všimne a niekde ani to nestačí. Myslím, že dajte si dokopy tieto argumenty a navštívte šéfa a vysvetlite mu to na vážnom rozhovore. Trvajte na konkrétnom návrhu. Ak nepríde, tak sa poobzerajte po inom mieste, kde Vás viacej ocenia.
2018-05-16 09:35:44 - otázka od milan
V praci zazivame neskutocnu buzeraciu, nemozeme mat telefony na stole takze si nemozem vybavit sukromne veci. Je to normalne? Ved mam predsa rodinu, ako sa s nimi spojim ak by sa nieco stalo? Ma na toto zamestnavatel pravo?
To už je otázka trochu aj pre právnika. Chápem ale zamestnávateľa ak mu vadí, že pracovníci riešia počas pracovnej doby súkromné záležitosti a snaží sa to obmädziť. Ak napríklad začne niekto súkromne telefonovať vo veľkej kancelárii a ruší tak kolegov, nie je väčšinov šéf z toho nadšený. Pomohlo by sadnúť si spoločne a povedať si pravidlá, ktoré budú platiť pri vybavovaní súkromných vecí cez telefón.
2018-05-16 09:43:44 - otázka od Marcela
Dobry den, ak mozem, chcela by som od Vas poradit, ako postupovat ak chcem poziadat o zvysenie platu tak aby to bolo konecne uspesne a kedy to spravne nacasovat. Vratila som sa do prace po MD. Vykonavam stale tu istu pracu ako pred nastupom na MD. Ale za 3 roky sa tu v praci niektorym kolegom (na tej istej pozicii ako som ja) zvysili platy, niektorym nie. Chcela by som tiez poziadat o zvysenie, ale ako udat ten spravny dovod.....ked v podstate nevykonavam nic naviac ako pred nastupom na MD. Ale to iste plati aj pri mojich kolegoch, ze nevykonavaju pracu naviac a predsa sa im zvysil plat. Neviem, zvysenie platu je tu u nas skor o sympatiach ako o zasluhach....lenze ja nie som ten typ co s prepacenim sa niekomu pcha.......... (ospravedlnujem sa). Som vsak pracant a svoju pracu mam rada, ale stve ma, ze castokrat som doslednejsia v praci, ako ini kolegovia, ktori dostali zvysenie platu. Dakujem za radu. M.
No štve Vás, že kolegovia majú viacej ako Vy. To je ten náš najväčší pracovný problém, ktorý zažívame, keď začneme porovnávať kolegov a ich platy a ostaneme väčšinou z toho riadne nahnevaní :-). Cítime s nedocenení a cítime nespravodlivosť. Častokrát sa bavíme o tom doma a kamarátmi, ale nebavíme sa o tom s tými, ktorí to môžu vyriešiť - nadriadení. Doporučujem to načasovať po nejakom Vašom úspechu, ak sa Vám niečo podarí zlepšiť, alebo urobíte niečo navyše nad rámec Vaších povinností. A nemyslel som to pcha...:-)
2018-05-16 09:49:10 - otázka od Jozef
Ako nepracovať a zarobiť? :-) S pozdravom Jozef
No to je vážna otázka, lebo niekedy sa čudujeme, prečo takí čo už majú dosť peňazí ešte stále pracujú a nedajbože ešte idú do politiky - to už úplne nechápeme, že? :-) Treba hľadať prácu, ktorú budete robiť aj preto, že Vás strašne baví...a pri tej zábave vám prídu aj nejaké eurá na účet. :-)
2018-05-16 09:54:12 - otázka od Matej
Aka vysoka skola sa oplati najviac? Ktore odbory by ste mi odporucili studovat? Dakujem, Matej
Ťažko by som vám odporúčil ísť študovať strojnícku fakultu, ak máte problém s technickým myslením a so šrubovákom. :-) Ale vo všeobecnosti, zaujímavejšie pre tento trh sú technické školy. Niektoré humanitné školy sa možno vyštudujú ľahšie, ale zas to uplatnenie bude v praxi náročnejšie.
2018-05-16 09:56:17 - otázka od mayo
Pan Dranga, trpim v praci sikanou. Neviem vsak ako to dokazat alebo ako sa branit. Co by ste mi poradili?
Tak v tomto prípade sa obrátiť skôr na právnika - odborníka na pracovné právo a s ním sa poradiť. Ale pri tomto nízkom percente nezamestnanosti je ľahšie asi zmeniť zamestnávateľa...
2018-05-16 10:00:02 - otázka od tikko
Existuje jeden najlespi tip ako napisat co najlepsi zivotopis, ktory personalistu zaujme?
Áno existuje - životopis musí byť originálny, autentický, nie formálny. Ak myslím originálny, tak to neznamená napísaný na špeciálnom papieri a so špeciálnou grafickou úpravou, ale musí byť originálny v obsahu.
2018-05-16 10:00:36 - otázka od Jano
Schvaľujete, ze firmy musia povinne zverejňovať platy v inzerátoch? Nemyslíte si, že sa pokusia tento zakon obchadzať? Dakujem.
Áno, budú to obchádzať
2018-05-16 10:02:53 - otázka od michal
Polovica nasej triedy nezmaturovala na pisomnych, ja som medzi nimi. Co mam robit? Chcel som ist do zahranicia na vysoku ale takto mi cele plany padli.
Ak sa to stalo, tak to tak malo byť. Nič sa nedeje. Pôjdete inou cestou k svojmu životnému cieľu....dúfam ale, že ho máte? :-)
2018-05-16 10:05:26 - otázka od marcela
Pan Dranga, poskytujete aj osobné poradenstvo? Vedeli by sme si dohodnúť stretnutie, na ktorom by sme prebrali moje problémy s hľadaním práce? Vďaka za odpoveď.
Áno, na webovej stránke občianského združenia múdry pes najdete na mňa kontakt
2018-05-16 10:07:35 - otázka od Hana Medvedova
Koncim strednu skolu a chystam sa hladat pracu. Myslite si, ze si este mozem uzit prazdniny a ist na urad prace az v septembri? Alebo si mam hladat pracu uz po maturite? Dakujem za radu.
Môžete urobiť čo chcete, ale ja by som na vašom mieste ešte teraz navštívil nejaké firmy, do konca júna by som sa s jednou dohodol, celý júl si užil a 1. augusta začal pracovať
2018-05-16 10:14:09 - otázka od Dzango
Pán Dranga, poraďte, ako správne odpovedať na čudné a zavádzajúce otázky na pohovore, ktoré sa netýkajú pozície a náplne práce. Čo vtedy povedať, ako reagovať....
Ťažko na tom pohovore povedať, Vaša otázka je čudná a zavádzajúca. Je tu tenká hranica medzi tým, že začnete mudrovať a určovať čo sa Vás majú pýtať a medzi tým, že naozaj otázky sú cez čiaru a veľmi osobné. Ak máte dojem, že nerozumiete prečo sa Vás to pýtajú, povedzte im, že nemáte problém na to odpovedať, ale nerozumiete ako táto otázka resp. odpoveď bude súvisieť s Vašou prácou. Tu veľmi záleží, ako sa Vy toto opýtate. :-)
2018-05-16 10:18:47 - otázka od simona
Uz ma nebavi praca, ktoru robim. Vo firme sa citim dobre, ale asi by som chcela robit nieco ine. Myslite si, ze by s tym mal zamestnavatel problem, ak by som sa chcela preradit na inu poziciu? Da sa to vlastne? Bojim sa prist s tymto navrhom, lebo sef bude musiet za mna hladat nahradu a nechcem, aby to bral zle, lebo na mojom sucasnom oddeleni je nas malo a nema kto robit, lebo nikoho dalsieho nevieme njast.
V prvom rade by ste si mali ujasniť, čo chcete robiť. Ak to viete a v svojej súčasnej práci nie ste šťastná, doporučujem to na rovinu povedať svojmu šéfovi. Život je príliš krátky na to, aby sme sa dlho trápili niekde, kde nie sme šťastní a nás to nebaví.
2018-05-16 10:23:34 - otázka od katka
dobry den, zaujimal by ma vas nazor. je lepsie na pohovore zaklamat a povedat to, co chce potencialny zamestnavatel pocut? alebo by sa clovek nemal bat byt uprimny, hoci by to mohlo ohrozit jeho sancu ziskat zamestnanie? dakujem.
Na pohovore neklamte, prídu na to.
2018-05-16 10:28:41 - otázka od Peter
Som unavený, vyčerpaný, otrávený, v práci mi vadia kolegovia, ranné vstávanie je pre mňa ubíjajúce. Neviem si predstaviť, že mám takto fungovať ešte ďalších 20 rokov, pri tej predstave ma obchádza hrôza. Čo mám robiť aby sa to zmenilo? Takto dlho fungovať nedokážem. Peter
To je otázka pre psychológa, ale taká jednoduchá odpoved je, že si dajte pauzu. Vycestujte niekde do Ázie a prehodnoťte svoj život a svoje ciele. Možno je čas vážne sa zamyslieť, prečo sa to deje, či príčina je v práci, ktorú robíte, alebo v živote, ktorý žijete. Svoj život dokážete zmeniť, záleží len na Vás.
2018-05-16 10:33:10 - otázka od Mária
Pán Dranga, čo si myslíte o predlžovaní odchodu do dôchodku? Veď nie je možné, aby sme pracovali v tak vysokom veku. Veď dnes už 50 ročný človek má problém zamestnať sa, čo bude potom, keď bude mať na krku 60-ku? Ďakujem za Váš názor, čitateľka Mária
Táto hranica sa posúva, mladí sa ženia a vydávajú neskôr, majú neskôr deti, majú menej deti a sme oveľa výkonnejší ako naši rodičia, pre trh práce sú zaujímaví aj 50 roční...ale predlžovanie odchodu do dôchodku riešia v parlamente :-)
2018-05-16 10:39:49 - otázka od Zoltan
Po 15tich rokoch strávených v zahraničí som sa rozhodol pre návrat na Sk. Väčšinou času som pracoval na vedúcich pozíciách v Logistike. Na čo si mám dať pozor pri hľadaní zamestnania na Sk a pr podpise pracovnej zmluvy?
Nič nebezpečné Vás na Slovensku nečaká. Práca by nemala byť ďaleko od Vášho bydliska, lebo doprava nám začína hustnúť :-). Pracovná zmluva bude mať štandrardné veci, môže byť na dobu určitú alebo neurčitú a mzdu a prémie je dobre si pri podpise so zamestnávateľom ujasniť, aby nedošlo k nedorozumeniu.
2018-05-16 10:43:37 - otázka od Magdaléna
Dobrý deň.Prosím Vás o radu.Som absolventka strednej zdravotníckej školy a ďalej mám vyštudovanú VŠ ekonomickú.Vyše dvadsať rokov robím v administratíve a už sa cítim vyhorená.Stále ma láka moja pôvodná profesia.Žiaľ nikdy som v zravotníctve nepracovala,lebo mala som tú smolu ,že v čase keď som skončila ZŠ sestričky v našej nemocnici prepúšťali.Poraťe mi prosím čo by som mala robiť.Magdaléna
Choďte za tým čo Vás láka. Možno sestrička s VŠ ekonomickou bude pre niektoré zdravotnícke zariadenie zaujímavá...možno budete šťastná, keď budete zamestnaná v zdravotníckom zariadení ako ekonómka.
2018-05-16 10:54:52 - otázka od Elena
Dobrý deň, pán Dranga, v mojej práci plati, že v nej musím byť do 15:30 hod. Ja chodím do roboty skoro ráno, aby mi sedel čas a mohla odísť o pol 4. Minule som ale dostala napomenutie od šéfa, vraj chodím príliš skoro a nie je to fér voči ostatným kolegom. Je normálne, že mi toto vyčíta? Veď ja nebudem chodiť do práce ako moji kolegovia. Zdá sa mi to choré. Vďaka za Váš názor.
Tieto detaily pracovnej doby si rieši každý zamestnávateľ sám. Vždy je dobré ak sa to aj dokáže prispôsobiť potrebám zamestnancov. Predpokladám, že Váš skorý príchod narúša pracovnú atmosféru a aj keď formálne dodržujete pravidlá, každodenný skorý príchod nie je to, čo Váš šéf na oddelení potrebuje. Tam sa asi nedohodnete.
2018-05-16 11:01:34 - otázka od Lukáš
Dobrý deň, mám rovnaký problém ako to už bol spomenutý. Snažím sa zmeniť prácu už podstatne dlhý čas /2 roky/ - stále som však zamestnaný, nechcem zostať bez práce. Pochodil som viacero pohovorov - kazdy v priemere trojkolovy /nechapem pointu 3 a viac kolovych pohovorov, o co im vlastne ide/ Vždy som prešiel všetkými kolami, vždy bolo všetko fajn a odpoveď po poslednom kole : vybrali sme ineho kandidáta :-) Spätná väzba prečo ? Nedostanete.... Teda mne odpovedala asi tak jedna firma - aj to vyhýbavo - neberte to ako neúspech, len sme sa rozhodli pre iného :-) Čo urobiť aby som konečne uspel ? Neviem už čo by bolo ešte možné zmeniť a dosiahnuť úspech Podotýkam, že na nižšie kvalifikované pozície už ani nereagujem, lebo odtiaľ žiadna odozva :-/ /VŠ, 3 roky praxe/ Ďakujem
Ide im o to, aby si vybrali naozaj vhodného kandidáta. Chcú znížiť riziko zlého výberu. Častokrát som na kandidátovi aj videl, že chodí neúspešne po pohovoroch dlhší čas. Nevybral som ho, pretože ma takto nepresvedčil. Preto odporúčam dať si s tým prestávku a začať znovu chodiť po pohovoroch po pol roku. Ak ste sa dostali do tretích kôl tak to nie je také zlé, mali ste len smolu, že tam bol niekto lepší.
2018-05-16 11:04:49 - otázka od Miro
Dobry deň, pan Dranga, kedy je podla vas najvhodnejsi cas zmenit pracu? Ja som v tejto praci uz 12 rokov a nie je mi tu zle, ale rozmyslam, ci je spravne, ze tu stale zostavam. Nemal by som ist do inej firmy, aby som zazil, ake je to inde a nejak sa rozvijal? Vdaka za Vasu radu.
Najvhodnejší čas je vtedy, keď už Vás tá práca nebaví. Univerzálne doporučené číslo kedy meniť neexistuje. Každý sme nastavený ináč. Možno sa môžete rozvíjať v iných smeroch, v koníčkoch alebo popri tom si nájsť inú prácu. Zmeniť prácu, aby ste zistili, že tam Vám bolo dobre je drahá skúsenosť :-)
2018-05-16 11:07:13 - otázka od Palo Martini
Pan Dranga, co je vyhodnejsie? Pracovat na zivnost alebo si radsej zalozit s.r.o.? Dakujem.
To je otázka pre účtovníka, ale to je tak trošku obchádzanie zákona, pretože pracovať by ste mali na pracovnú zmluvu...ale myslím že s.r.o. je výhodnejšia, ale zákony sa menia :-)
2018-05-16 11:12:43 - otázka od Laco
Pan Dranga, čo si myslíte - mali by mať dôchodcovia možnosť pracovať, keď je na Slovensku toľko nezamestnaných? Ďakujem, Laco
Na Slovensku je nízka miera nezamestnanosti. Nezamestnaní sú ešte ľudia evidovaní na úradoch práce, ktorí sa oficiálne nemôžu zamestnať, pretože by im execútor siahol na plat...a aj tí pracujú.
2018-05-16 11:14:22 - otázka od anett
Dobrý deň, mám možnosť vykonávať absolventskú prax, lenže o 3 mesiace sa chystám odísť za prácou do Bratislavy. Môžem na úrade práce požiadať ako dlho chcem tú absolventskú prax vykonávať ? Chcela by som ju vykonávať tie 3 mesiace, čo je aj minimum. Ďakujem, Aneta
Toto Vám určite najlepšie povedia na úrade práce, pretože absolvenstká prax je trošku aj vec toho subjektu, kde ju budete vykonávať...
2018-05-16 11:17:51 - otázka od Hana
Dobrý deň, pracujem 10 rokov v jednej firme a za tých 10 rokov sa neviem dostať na inú pozíciu ako sekretársku, hoci mám vysokú školu. Začala som teda študovať inú školu, ale v mojich 45 rokoch mi personalisti hovoria, že mám minimálnu šancu uspieť v úplne inej a novej oblasti života. Ako mám personalistov presvedčiť, aby ma pozvali na pohovor a dostala som šancu?
Chcete a to je najpodstatnejšie. Týchto personalistov nepočúvajte. Urobte postupné kroky, pretože nemôžete zo sekretárky skočiť hneď na odbornú pozíciu, ale začať niekde ako asistent, ktorý sa pri skúsenom odborníkovi bude zaúčať, to by šlo...
2018-05-16 11:21:35 - otázka od Iva
Dobrý deň,chystám sa na prac.pohovor na pozíciu Floor manažérka,čo by som si mala obliecť?
Tak tam by som zvolil niečo razantnejšie, nejaký kostým a lodičky na vysokých podpätkoch a ladil by som to do čiernej...:-)
2018-05-16 11:23:39 - otázka od Andrej
Čo si myslíte o platoch na Slovensku? Sú podľa vás adekvátne?
Samozrejme že nie sú, ale zas niečo je tu aj lacnejšie ako v zahraničí, ale precestoval som strednú Áziu a môžem povedať, že máme sa tu dobre :-)
2018-05-16 11:26:28 - otázka od jozo
Posielam veľa životopisov ale mam pocit, ze firmy si vsetky ani necitaju. Ozve sa mi len minimum firiem a ak sa aj dostanem na pohovor, nevyjde to.
Netreba posielať veľa životopisov, dobre si pripravte motivačný list a zdôvodnite prečo tam chcete ísť pracovať. Ak nevyjde pohovor, niekde bola chyba alebo boli lepší, v tomto prípade sa musíte ich pýtať a hľadať príčinu neúspechu.
2018-05-16 11:29:59 - otázka od Jozef
Dobrý deň, chem sa spýtať jednu vec. Mam 45 rokov a pracujem vlastne celý život v jednej firme, nie je to zlá práca. Ale po toľkých rokoch už ju beriem tak ze keď som tam ani neviem, že som tam ;-). Cítim ze potrebujem zmenu, ale neviem vôbec akým smerom sa vydať. Nevedeli by ste mi poradiť s tým.? Dakujem
Popýtajte sa svojích blízkych a kamarátov, zamyslite sa s papierom a perom nad svojou kariérou. bude to trvať určitý čas, ale najdete cestu. Možno to nebude úplna zmena, ale aj malá zmena vo Vašej kariére, kde využijete čo viete Vás urobí spokojnejším...môže to byť aj v rámci firmy, skúste to riešiť najprv tam.
2018-05-16 11:33:12 - otázka od brano smykal
Onedlho budem koncit so skolou a budme si hladat pracu. Ked si vsak uvedomim, ze v zivotopise nic nemam, bojim sa, ze zostanem nezamestnany. Nechcem ist brigadovat do mcdonaldu, bojim sa, ze tam uz zostanem navzdy. Ako mam vyplnit svoj zivotopis? Vdaka za rady, Brano
Nezostarnete, starších som tam nevidel, tzn. neostávajú tam pracovníci navždy :-) Do životopisu dajte všetky brigády a záujmy. Musíte sa zamyslieť nad tým, aké úspechy ste dosiahli. Najprv sa Vám bude zdať, že nič, ale po hodine už ho budete mať plný. Niekde začnite hlavne, aj v tom mcdonalde sa dá...
2018-05-16 11:34:15 - otázka od stanobojovnik
Aky je vas nazor na to, ze invalidni dochodcovia mozu pracovat? Zarobia si a este aj poberaju dochodok, je to normalne? Ak su invalidni dochodcovia, nieco to asi znamena. Podla mna je to vyciciavanie systemu, nechaju sa od doktora oznacit za invalida a ziskaju tak dalsi prijem. Stano
Ak je niekto naozaj invalidný dôchodca, tak to že si zarobí, tak mu nezávidím.
2018-05-16 11:36:33 - otázka od Miriam
O koľko si môžem vypýtať vyšší plat? Aké zvýšenie je podľa vás adekvátne? O akú sumu sa zvykne zvyšovať mzda? Ďakujem za odpoveď.
To je veľmi individuálne, môže sa zvyšovať základná mzda, môžu to byť prémie...ale skúsme 10-15%...?
2018-05-16 11:39:51 - otázka od Dáša
Pán Dranga, možno mi vy poradíte. Problém je, že nevidím zmysel v tom, čo robím. Medzi moje úlohy patrí aj to, že si mám vytvárať dobré vzťahy s ľuďmi, ktorí sú len na biznis a peniaze a to mi je proti srsti. Sú iní ako ja a ťažko sa mi s nimi komunikuje. Viem, že by som mohla zmeniť prácu, ale na výplatu som absolútne odkázaná a výpadok - aj keď iba na mesiac, si nemôžem dovoliť. Myslím si tiež, že takáto kríza by mohla prísť aj v inej firme. Chcem to zmeniť,možno aj seba, ale neviem ako na to. Dáša
Práca ktorú robíte by rozhodne Vám zmysel dávať mala. Ak nevládnete ani mesačný vpadok v príjme tak to je náročné, pretože pri zmene treba byť pripravení aj na dlhší čas. Rozmýšlajte nad zmenou, robte si plán, ale ešte počkajte.
2018-05-16 11:44:03 - otázka od Štefan
Robím v stavebníctve a vidím ako sa v tomto štáte robí. Samé podvody nedodržiavanei bezpečnosti práce robota sa fláka šetria kde sa dá. Neviem, ako to mám riešiť. Túto robotu potrebujem, ale mám sa na to len pozerať a biť ťicho? Podplatiť sa dá všetko a každý takže keby som sa ozval môžem sa rozlučiť s robotou.
Rozumiem Vašej frustrácii, v stavebníctve asi nie je doba na kvalitnú prácu, je veľký nedostatok pracovníkov a robia sa kompromisy. Ale to je aj v iných odvetviach. Vysoká nezamestnanosť - zle je, nízka nezamestnanosť - tiež je zle :-)
2018-05-16 11:46:23 - otázka od julka
Pán Dranga, čo napísať do motivačného listu? Nechcem len kopírovať z internetu, čo doň napísať. Chcem, aby ich môj motivačný list zaujal a presvedčil, aby ma prijali. Ďakujem za Vaše rady.
Do motivačného listu napíšte pravdu. Prečo chcete v danej firme pracovať, prečo na danej pozícii a prečo Vy. Úprimne bez fráz. 5 viet
2018-05-16 11:50:01 - otázka od Dano
Hladam si stabilnu robotu, taku v ktorej ma nevyhodia po par mesiacoch. Uvazujem ze vstupim do armady. Odporucate mi to?
Tak armáda vyzerá naozaj ako perspektívne zamestnanie v súčasnej politickej situácii, :-) ale prečo by Vás mali v inej práci po pár mesiacoch vyhodiť?
2018-05-16 11:51:30 - otázka od Pavel Kohút
Pán Dranga, som vysokoškolsky vzdelaný človek, mám roky skúseností, no firmy ma považujú za prekvalifikovaného. Podľa mňa je problém môj vyšší vek. Čo by ste mi poradili? Mal by som zobrať aj "nižšie kvalifikovanú" prácu? Potrebujem z niečoho žiť. S úctou, Pavel
Aké sú možnosti? Jedine zobrať aj nižšie kvalifikovanú prácu alebo byť nezamestnaný.
2018-05-16 11:54:00 - otázka od Lucia
Dobrý deň, zaujíma ma, či mi môže zamestnávateľ nariadiť, s kým sa môžem rozprávať v práci a s kým nie. Ďakujem.
Toto by sa ťažko dávalo do pracovnej zmluvy :-). Dajte tam výpoveď :-)
2018-05-16 11:56:54 - otázka od Ivan
Zaujímalo by ma či mám nárok na zvýšenie mzdy aj počas práceneschopnosti? Dá sa to? Ďakujem, Ivan
Tak to je otázka pre odborníka na pracovné právo, ktorý preštuduje aj Vašu kolektívnu zmluvu...ale keď zamestnávateľ si Vás bude chciet udržať, tak nájde riešenie.
2018-05-16 11:58:52 - otázka od Slavo
Pán Dranga, prosím o radu. Zamestnávateľ ma chce dať na štúdium popri zamestnaní. Ja s tým ale nesúhlasím. Môže ma do toho prinútiť? Ďakujem.
Prinútiť nie, ale ak sa odmietnete vzdelávať a on to na tú pozíciu požaduje, tak nájd spôsob ako Vás vymeniť niekým, kto tú kvalifikáciu má alebo je ochotný sa vzdelávať.
Viac o téme: Kariérny poradca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Ľubomír Dranga; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy