IKIGAI: Toto slovo musíte poznať, inak v práci šťastný nebudete

Zdroj: Getty Images

Ľudia, ktorí majú svoje ikigai, sú podľa prieskumov šťastnejší a spokojnejší. Dokonca v priemere žijú dlhšie o 7 rokov. Čo to ikigai vlastne je? Čo Vám chýba?

Výraz IKIGAI pochádza z japončiny. Vyjadruje stav, keď vieme, prečo ráno vstávať z postele, čo je našim životným zmyslom a pracovným poslaním. V skratke - je to odpoveď na otázku, prečo žijeme na tomto svete a kam smerujeme. Vtedy máme svoje „Ikigai“.

Ikigai v praxi

Asi ste už zažili stav, keď Vám v práci išli veci od ruky, tešili ste sa z toho, čo robíte a ani ste nepostrehli ako Vám zrazu ubehol čas. Ako keby ste vtedy boli viac zladení s niektorými aktivitami či úlohami, ktoré ste vykonávali. „Súlad s prácou a vnímanie jej zmysluplnosti nás totiž robí spokojnými a určuje aj hladinu energie, ktorú pociťujeme počas danej činnosti. No a kedy sa to presne deje? Je to vtedy, keď Vás práca baví, ste v nej dobrí, má pre Vás zmysel a vnímate ju ako užitočnú. A navyše ste za ňu aj adekvátne ohodnotení,“ vysvetľuje kariérna poradkyňa a koučka Eva Uhríková zo spoločnosti Navigácia v povolaní.

Ako dosiahnuť ikigai

Vysnívaná práca nemusí znamenať, že žijete na Bali a pracujete z pláže (i keď je to pekná predstava), ale môže to znamenať aj to, že žijete svoj každodenný život a pracujete s vedomím svojho životno-pracovného zmyslu. K dosiahnutiu tohto stavu potrebujete 4 kľúčové body:

  • aby ste milovali to, čo robíte (aby Vás práca bavila)
  • aby ste robili to, v čom ste dobrí (využívali svoje danosti, talenty)
  • aby ste robili to, čo svet potrebuje
  • aby ste robili to za čo môžete byť  adekvátne zaplatení

IKIGAI: Toto slovo musíte Galéria fotiek (2)

Cesta k vysnívanej práci môže bolieť, ale nemusí

Vaša cesta ku ikigai nemusí byť jednoduchá. Budete musieť veľa premýšľať, objavovať v sebe skryté talenty a možno vyjsť z komfortnej zóny. Toto úsilie ale bude stáť za to. Eva Uhríková odporúča: „Najprv sa zamyslite nad tým, aké typy činností Vás skutočne bavia. Pozorujte sa aj pri úplne základných aktivitách ako je napríklad umývanie riadu, hra s deťmi, spoločenské hry alebo futbal. Pri každej z týchto činností nás totiž niečo môže tešiť. A tieto „radostné“ charakteristiky by sme mali hľadať aj v našej práci.“ Ak niekto v mladosti hral rád futbal, mohol ho napĺňať z viacerých dôvodov. Napríklad mal rád prítomnosť partie, miloval víťazstvo alebo rád tvoril stratégiu hru. Keď tieto aspekty zapojíte do svojej súčasnej práce, tak to môže výrazne ovplyvniť Váš postoj k daným aktivitám. Ak chcete naozaj zistiť či Vás Vaša aktuálna práca baví a napĺňa alebo naopak potrebujete zmenu, stačí si vyplniť tento TEST. Viac sa o svojom kariérnom nastavení dozviete aj na www.worknavigator.sk

Viac o téme: Práca Kariéra Spokojnosť Ikigai
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: PR článok

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy