Vysokú školu nepotrebovali: 5 ľudí, ktorí zarábajú milióny aj bez titulu

Mark Zuckerberg pozná správnu cestuMark Zuckerberg pozná správnu cestu Zdroj: SITA

Oplatí sa stráviť 5 rokov na škole štúdiom, alebo sa dá kariéra rozbehnúť aj inak? Tisíce študentov sa dnes hlásia na vysoké školy a univerzity. Na konci štúdia dostanú titul pred meno, no potom zrazu nevedia, čo by mali robiť. Buď sa v oblasti, ktorú vyštudovali, nevedia uplatniť, prípadne chcú pôsobiť v úplne inom odvetví. Nie je preto pre nich 5 rokov len strata času? Veď na to, aby bol človek úspešný, vysokú školu nepotrebuje. Ideálnym príkladom sú títo piati známi ľudia, ktorí dokazujú, že úspech sa dá dosiahnuť aj bez titulu.

Bill Gates

Gates odišiel z Harvardskej univerzity v roku 1975, aby spolu s s Paulom Allenom založili Microsfot. Oplatilo sa – dnes má táto spoločnosť hodnou 80 miliárd dolárov. Gates sa tak stal jedným z najúspešnejších študentov, ktorý prerušil vysokoškolské štúdium. I napriek tomu však neobišiel naprázdno - v roku 2007 dostal od univerzity čestný titul.

Vysokú školu nepotrebovali: 5 Galéria fotiek (6) Zdroj: flcikr.com

 

Jan Koum

Aplikáciu Whatsapp, vďaka ktorej môžeme zadarmo telefonovať či písať si s našimi blízkymi, máte možno vo vašom smartfóne aj vy. Viete ale, kto stojí za jej vznikom? Jej zakladateľom je Jan Koum. Študent matematiky a počítačovej vedy sa však rozhodol, že škola nie je preňho – dokonca sa vyjadril, že ju vlastne nenávidí. Namiesto trávenia času na prednáškach sa pustil do vlastného projektu Whatsapp. Ten pred časom prešiel pod Facebook, Koum za predaj tejto aplikácie získal takmer 7 miliárd dolárov.

Vysokú školu nepotrebovali: 5 Galéria fotiek (6) Zdroj: flickr

 

Steve Jobs

Jobs strávil len jeden semester na univerzite v Oregone, hneď potom odišiel. Chvíľu pracoval, potom sa však zbalil a vybral do Indie, kde experimentoval s halucinogénnymi drogami. O týchto skúsenostiach prehlasoval, že mu otvorili myseľ, začal myslieť inak a aj to pomohlo k úspechu jeho spoločnosti Apple. Tú založil v roku 1976 so svojím spolužiakom, ktorý rovnako ako on nechal školu.

Steve Jobs Galéria fotiek (6) Zdroj: SITA


 

Michael Dell

Dell síce nastúpil na vysokú školu v roku 1983, čas však trávil vo svojej internátnej izbe - v nej opravoval a predával počítače. Vo svojich 19 rokoch založil svoju prvú spoločnosť, z ktorej sa neskôr, v roku 1987 stala Dell Computer Corporation. Dell sa vo svojich 27 rokoch stal najmladším výkonným riaditeľom a so svojou firmou sa zaradil sa do rebríčka 500 najúspešnejších amerických spoločností. 

Vysokú školu nepotrebovali: 5 Galéria fotiek (6) Zdroj: flickr

 

Mark Zuckerberg

Zuckerberg odišiel zo školy, aby mohol pracovať na svojom startupe thefacebook.com. Dnes je spoločnosť bývalého študenta Harvardu ohodnotená na viac ako 200 miliárd dolárov. Odísť z univerzity a nedokončiť ju sa Zuckerbergovi naozaj vyplatilo, čo poviete?

Mark Zuckerberg Galéria fotiek (6) Zdroj: SITA

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 6
Viac o téme: Peniaze Úspech Ako byť úspešný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: mashable; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy