Životopis, s ktorým nepochodíte: Toto sú najväčšie chyby, ktoré majú uchádzači v CV

Čo uchádzač, to skvostný životopis. Ak ale hovoríme o skvostoch, nie vždy to platí v pozitívnom zmysle. Niektoré životopisy sú ukážkové a obsahujú presne to, čo majú. Sú prehľadné, dizajnovo zaujímavé a ak sú ešte „odrazom“ pracovného inzerátu, uchádzač má s veľkou pravdepodobnosťou vyhraté. Potom však nájdete aj takých uchádzačov, ktorí sú schopní uviesť do životopisu toto. Čítajte.

 

 

  1. Osobné údaje máte právo nechať si pre seba
    To, či ste ženatý/vydatá/slobodný/á, je pre zamestnávateľa irelevantné. Teda, malo by byť. Sú to údaje, ktoré nemusíte uvádzať do svojho životopisu, no zároveň sa vás zamestnávateľ nemá práve na ne pýtať, ani ich zisťovať. Ak by ste natrafili na firmu, ktorá od vás tieto informácie požaduje, oblúkom sa jej vyhnite.
  2. Základná škola je nutnosť, nie výhoda
    Základná škola byť uvedená v životopise naozaj nemusí. Je to niečo, s čím personalista automaticky ráta, pokojne teda začnite strednou školou a ďalším vzdelaním.
  3. Pracovná skúsenosť: člen volebnej komisie
    Nuž, to je síce pekné, že sa vo voľnom čase venujete aj takýmto aktivitám, táto informácia však v životopise nemá čo hľadať. Akú má totiž pridanú hodnotu? A čo hovorí o vás ako o uchádzačovi? Nesnažte sa vyplniť prázdne miesto v kolónke Pracovné skúsenosti za každú cenu.
  4. Uvádzanie pohlavia
    Zbytočná a najmä prekvapivá informácia. Myslíte si, že by personalista na základe vášho mena nerozoznal, či ste muž alebo žena?
  5. Čítajte po sebe, inak sa strápnite
    Vypĺňate sprievodný mail? Super. Ak si však „požičiate“ vetu „Reagujem na váš inzerát, ktorý bol zverejnený na portáli xxxx“, overte si, že daný inzerát aj reálne bol zverejnený na danom pracovnom portáli. Inak sa prezradíte, že vlastne len posielate životopisy na rozličné pracovné pozície a ku všetkým len kopírujete jeden a ten istý text. Predať sa však môžete už v sprievodnom maile tým, že uvediete svoje motivácie, prečo reagujete na danú pozíciu. Buďte originálny a kreatívny, vyplatí sa to.
  6. Fotka z občianskeho v životopise
    Aj na takéto životopisy natrafíme v Kariére. Jeden uchádzač si do životopisu pridal fotografiu zo staršieho občianskeho preukazu, v ktorých sa ešte používali klasické fotky, bolo však na nej vidieť aj ochrannú nálepku. Samotná fotka by obstáť mohla, uchádzač si však mal dať záležať na tom, aby ju správne orezal a upravil. Vyrobiť si dobrú fotografiu už dnes nie je náročné. Stačí vám biela stena blízko zdroja denného svetla a novší smartfón. Stačí, ak poprosíte vášho blízkeho, fotku si orežete a podľa potreby upravíte.
  7. Priesvitný životopis
    Uchádzač poslal životopis, pri ktorom zvolil nevšednú, svetlosivú farbu. Možno sa jemu text čítal dobre, nám sa však zdalo, že je životopis „priesvitný“ a text sa stráca. Neexperimentujte s farbami vo vašom CV, je dobré odlíšiť sa, no originalitu voľte v dizajne, nie v primárnych náležitostiach. Písmo musí byť dobre čitateľné, aby personalista už pri prvom pohľade vedel rýchlo zistiť, či ste ten pravý pre danú pozíciu.
  8. Chýbajúca kontrola štyroch očí
    Vety, ktoré nedávajú zmysel, chýbajúce slovíčka, zvláštny slovosled. Možno si to v tej rýchlosti, ako píšete text, nevšimnete. Všimne si to však personalista, keď mu vaše dokumenty odošlete a verte, že plusové body vám to rozhodne nepridá. Preto si životopis, ale aj motivačný list dajte ešte pre istotu skontrolovať niekomu blízkemu.
  9. Nešijete
    Ušite svoj životopis na mieru. Čo tým myslíme? Ak sa hlásite na pozíciu, s ktorou ste doteraz nemali nič spoločné, nezostaňte len pri tom, že vymenujete svoje doterajšie pracovné skúsenosti. Ak personalistu „nenavediete“ na to, že medzi tým, čo ste robili a čo by ste chceli robiť, existuje istá spojitosť, vaše CV pôjde rovno do koša. Chceli by ste sa uplatniť na vyššej obchodníckej pozícii, no doteraz ste pôsobili ako operátor call-centra? Uviesť to vo svojom životopise je málo. Do popisu pracovnej náplne sa snažte opísať, ako ste komunikovali so zákazníkmi, aké prístupy ste uplatňovali, aké situácie ste zvládli. Veď presne o tomto je aj práca obchodníka. Ukážte personalistovi, že hoci ste nováčik, máte čo ponúknuť.
Viac o téme: Životopis CV Chyby v životopise
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy