6 viet, ktorými to na pohovore úplne domrvíte: Toto nikdy nevyslovte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Sú uchádzači, ktorí možno naozaj sú šikovní a talentovaní, šancu získať novú prácu si však prekazia sami: napríklad svojou lenivosťou a nedostatočným záujmom, prehnaným, ale aj nízkym sebavedomím či dokonca klamstvami. Pozrite sa, ktoré štyri typy uchádzačov majú najmenšie šance získať zamestnanie a prečo je to tak. Zistite, či náhodou medzi niektorých nepatríte aj vy.

 

 

 

  1. „No, tak som konečne tu. Ale veď na dobré sa čaká, nie?"
    Ak meškáte na pohovor, nerobte si z toho žartíky. Skôr ukážte, že vás to mrzí: ukrátili ste totiž personalistu o jeho čas a ak vám to príde ako vtipná situuácia, naznačíte, že si jeho čas vôbec nevážite.
  2. „Čo je to vlastne za pozícia?“
    Touto otázkou prezradíte, že ste len bezhlavo reagovali na každú ponuku, ktorá sa objavila, a teda o danú prácu skutočný záujem nemáte. Ak neviete, v súvislosti s akou pozíciou vám personalista volá, prípadne ak sa len domnievate, na akom pohovore ste, rýchlo sa u personalistu odpíšete. Majte prehľad v ponukách, na ktoré ste zaslali svoj životopis a na pohovor príďte dokonale pripravený – nielen čo sa týka pozície, ale aj samotnej spoločnosti.
  3. „Áno, aj toto viem."
    Častou chybou je, ak sa uchádzač zahrá na "bájkara". Jeho životopis po zapojení fantázie vyzerá dokonale: opísané schopnosti sú ako z personalistovho sna, uvedené skúsenosti sú hodné okamžitej pozvánky na pohovor. Problém však nastane, ak sa bájkara rozhodnú na pohovore si aj rovno otestovať. Vtedy sa totiž rýchlo odhalí, že to, čo o sebe v CV uviedol a personalistovi porozprával, nie je tak celkom pravda. Neprikrášľujte informácie o sebe, priznajte, ak máte v niečom nedostatky. Nerobte zo seba odborníka, ak ním nie ste - zamestnávateľ to dokáže zistiť veľmi rýchlo.
  4. „Minule som počul strašne dobrý vtip, počúvajte..."
    Vtipy na pohovore nie sú vyslovene tabu, aby ste však mohli nejaký povedať, musí vás k tomu priviesť situácia. Ak sa pohovor vyvíja skvele, smejete sa a vám napadne slušný a vhodný vtip, prečo ho nepovedať? Rozhodne ho však nepoužívajte ako prostriedok na otvorenie stretnutia. Nepoznáte personalistu, neviete, aký štýl humoru preferuje. Obzvlášť pozor si dajte na neslušné a oplzlé vtipy, prípadne tie, ktoré by urážali konkrétnu skupinu ľudí.
  5. „Bude to trvať dlho? Mám totiž hneď po pohovore program."
     Na pohovor si vyčleňte dostatok času, nikdy neviete, koľko môže trvať. Ak aj máte program, preplánujte si ho. Inak personalistovi ukážete, ako veľmi vám na získaní práce "záleží".
  6. „Viete vy, kto ja som?“
    Prísť na pohovor s prehnaným sebavedomím je jeden z najistejších spôsobov, ako ho pokaziť. Možno toho máte naozaj veľa za sebou, ste špecialistom vo vašej oblasti, zamestnávateľ však do tímu hľadá „normálneho“ človeka, ktorý bude vychádzať so svojimi novými kolegami a nebude sa nad nich vyvyšovať. Ukázať, čo viete, sa totiž dá aj s pokorou: chváľte sa, zároveň však zostaňte príjemný a milý. Firmy nehľadajú len šikovného človeka, chcú tiež pohodového kolegu do tímu.   
  7. „Ako poviete, súhlasím so všetkým.“
    Áno, pravdepodobne danú prácu naozaj chcete, nestavajte sa však do výrazne submisívnej polohy. Ste rovnocenným partnerom – keďže niečo potenciálnemu zamestnávateľovi ponúkate, máte nárok na spravodlivú odmenu. Určite nebuďte ako jeden z uchádzačov, ktorý prišiel na pohovor a začal dokonca uberať z výšky požadovaného platu len preto, aby dané miesto dostal. Nepodceňujte sa, zostaňte zdravo sebavedomý - zamestnávateľ chce vidieť, že poznáte svoju hodnotu.
Viac o téme: Pracovný pohovor Príprava na pohovor Hľadám prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy