6 vecí, ktoré sa vo vašom životopise nesmú objaviť: Vymažte ich ASAP

Uchádzači mnohokrát do svojich životopisov uvedú doslova všetko. Fakty a podstatné informácie niekedy striedajú so zbytočnosťami, inokedy ich zas namiesto toho dôležitého prepchávajú obohranými frázami či nedôležitými údajmi. A tak síce životopis vytvorený majú, no ten neslúži účelu – a to je získanie práce. Pozrite sa, čo by sa v žiadnom CV nemalo objaviť. Ak to nájdete v tom vašom, preč s tým ASAP (z anglického As soon as possible - čo najskôr).

 

 

  1. Informácie o platoch v predchádzajúcich zamestnaniach
    Táto informácia nemá vo vašom životopise čo hľadať. To, koľko ste zarábali, je len vaša vec a nikto by do toho nemal „strkať nos“, ani personalista.
  2. Linky na vaše súkromné sociálne siete
    V prípade, že na vašom Facebooku a Instagrame zverejňujete súkromné fotografie a videá, do životopisu na ne linky nepripájajte. Nepovedia totiž o vašom profesijnom živote nič, čo by personalista potreboval vedieť. Ak však sociálne siete využívate na prezentáciu svojej práce a výsledkov, určite na to upozornite aj vo svojom CV.
  3. Chyby a preklepy
    Preklepy, tvrdky, chyby z nepozornosti – týmto si úvodné body u personalistu nezískate. Zaslanie vášho CV je akoby zaslanie vašej vizitky. Poslali by ste ju nekompletnú, s chybami, s pokrčenými rožkami? Pred tým, ako svoj životopis odošlete, si ho niekoľkokrát dobre prekontrolujte a poproste aj niekoho blízkeho, aby si ho prečítal a upozornil vás napríklad na chyby, ktoré ste prehliadli „autorskou slepotou“.
  4. Klišé typické pre každý životopis
    Nepožívajte obohrané slovíčka a neopisujte sa ako každý druhý uchádzač. Ak ste si totiž pomohli frázami a slovnými spojeniami zo vzorových životopisov, je možné, že nielen vy, ale aj ďalší desiati uchádzači budú tímoví hráči, flexibilní, cieľavedomí, ktorí majú radi nové výzvy. Zapojte mozog a porozmýšľajte, ako sa najlepšie opísať a vystihnúť vaše vlastnosti a schopnosti. Príprava životopisu síce bude trvať dlhšie, ale aspoň personalistovi ukážete, že nepotrebujete kopírovať iných.
  5. Bláznivé typy písma a obrázky
    Možno si hovoríte, že ak použijete odlišné typy písma, sprehľadníte životopis. Nápad to vôbec nie je zlý, problém ale je, že mnoho uchádzačov to s písmami preženie. Vyberú si rozličné ozdobné písma, tieňované, ale aj tie „bláznivé“. Výsledkom je nevkusný a ešte viac neprehľadný životopis. Ak chcete, aby sa vaše CV personalistovi dobre čítalo, využívajte nadpisy, podnadpisy, odrážky, pracujte s hrúbkou písma a jeho veľkosťou. Dajte si však pozor a neprežeňte to: platí, že menej je viac. Na obrázky v životopise zabudnite, pôsobí to detinsky. Profesionálnejšie vyzerajú ikony – mali by však byť prispôsobené vzhľadu životopisu, bez výrazných rozličných farieb.
  6. Zručnosti, ktoré dnes ovláda každý
    Ak si hľadáte prácu v administratíve a ako svoje zručnosti uvediete prácu s počítačom a znalosť základných počítačových programov, nečakajte, že vás zavolajú na pohovor. Tieto zručnosti sú bežné u väčšiny uchádzačov. Pre prácu v administratíve je dôležité – okrem spomínaných základných zručností, vedieť písať všetkými desiatimi prstami, mať základy korešpondencie a pod. To, čo vás odlišuje od ostatných uchádzačov a zvyšuje vašu hodnotu, je práve to, čo zamestnávateľovi v rámci svojich schopností a zručností viete ponúknuť navyše.
Viac o téme: Curriculum V Vzor Životopis Chyby Ako Napísať Životopisy Zivotopis CV Životopise Vitae Životopisu Odrážky Zivotopisu Zivotopisy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Zdroj: thejobnetwork; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy