Personalisti varujú: Stačí malá lož a z pracovného pohovoru nič nebude

Zdroj: thinkstockphotos.com

V životopise a na pohovore sa každý uchádzač snaží ukázať v čo najlepšom svete. Je však tenká hranica medzi robením si marketingu a klamaním. Personalisti prezrádzajú, v čom by ste nikdy nemali klamať a kedy sa nepovedanie celej pravdy pripúšťa. Ako je na tom váš životopis? Neprikrášlili ste si ho náhodou? A ako sa prezentujete na pohovore? Vždy bez príkras? Personalisti radia, v čom by ste nikdy nemali klamať, pretože lož sa môže ľahko vypomstiť.


 

Pracovný trh je plný ľudí, ktorí, v snahe získať prácu, o sebe hovoria iba polovičnú pravdu. Vymýšľajú sa, vynechávajú niektoré informácie, zahmlievajú fakty o svojej pracovnej minulosti. Istá americká spoločnosť si zisťovala, nakoľko sú uchádzači vo svojich životopisoch úprimní. Ukázalo sa, že 48% uchádzačov si vymýšľa vo svojom životopise, prípadne neuvádza celú pravdu.

Väčšina personalistov by tvrdila, že by ste v životopise alebo na pohovore nikdy nemali klamať. Pravdou však je, že je tenká hranica medzi lžou a šikovným marketingom. Aký je v tom rozdiel? Pozrite si nasledujúce príklady.

Otestujte sa: Ako by ste sa v týchto situáciách zachovali?

  • V životopise chcete zakryť trojmesačné obdobie, počas ktorého ste boli bez práce. Môžete to urobiť tak, že pri vypisovaní vašich doterajších zamestnaní uvediete iba roky od-do (napr. 2004-2005, bez uvedenia mesiacov nástupu a odchodu z daných zamestnaní. Urobili by ste to?
  • Vo vašom predchádzajúcom zamestnaní ste nemali veľa príležitostí ukázať sa, pár úspechov sa vám však podarilo. Čo urobíte, ak na to chcete personalistu upozorniť? Zdôrazníte úspech, ktorý sa vám podaril a pomlčíte o nudnej pracovnej činnosti, alebo uvediete, že ste väčšinu času neboli spokojný s pracovnou náplňou?
  • Pred personalistom chcete zatajiť svoj skutočný vek. Môžete to urobiť tak, že neuvediete všetky vaše doterajšie pracovné pozície. Urobíte to?
     

O čom by ste nikdy nemali klamať? Tieto lži sa vám vypomstia

Vymýšľať si pozície, ktoré ste vo firme nikdy nezastávali, chváliť sa výsledkami,  ktoré ste nedosiahli vy sami – to nie je len nesprávne, ale dokonca aj hlúpe. Ak začnete prikrášľovať, čo všetko máte za sebou, pripíšete si zásluhy, o ktoré ste sa nepričinili, koledujete si o poriadne zlé meno. To, aká je pravda, sa totiž dá celkom ľahko zistiť. Stačí pár telefonátov vašim bývalým zamestnávateľom alebo kolegom a ukáže sa, ako je to naozaj. Ak by vám aj tieto klamstvá prešli cez pohovor a prácu by ste dostali, je pravdepodobné, že vás všetky vaše lži dobehnú neskôr.

Aj preto personalisti radia, aby ste si pri niektorých informáciách naozaj dávali pozor a hovorili pravdu. Ktoré to sú?
 

6 vecí, o ktorých nikdy neklamte:

  1. Získaný titul
  2. Absolvovanie vysokej školy či univerzity
  3. Pôsobenie vo firme, v ktorej ste nikdy nepracovali
  4. Pozícia, na ktorej ste nepracovali
  5. Skúsenosti, ktoré nemáte
  6. Úspechy, ktoré ste nedosiahli

Nie je lož ako lož, v tomto "klamať" pokojne môžete

Myslíte si, že byť úprimný pri hľadaní práce musíte byť v každej situácii? Nie je to tak. Personalisti sami pripúšťajú, že v niektorých prípadoch sú klamstvá povolené. Povolené sú tým, že vlastne nejde ani tak o klamstvá. Ako je to možné? Ak sa totiž rozhodnete vynechať niektoré zo svojich predchádzajúcich zamestnaní a neuviesť ich do životopisu, nejde o klamstvo. Nie je totiž nutné spomenúť každú z vašich profesií. Ak je ich veľa a spôsobuje to, že má váš životopis viac ako dve strany a stane sa neprehľadným, môžete vybrať len to najdôležitejšie z vašich pracovných skúsenosti. Odporúča sa tiež, aby ste do životopisu uviedli tie zamestnania, ktoré by personalistu mohli najviac zaujať v súvislosti s pozíciou, na ktorú sa hlásite, väčšinou sa uvádzajú posledné tri. Ostatné môžete len okrajovo spomenúť a ak budú personalistu zaujímať, spýta sa na ne na pohovore.

Viac o téme: Pracovný Pohovor Hľadanie Práce Klamstvo Životopis Klamať Hľadaní Hľadám Prácu Neklamať Neklamte
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy