VZOR motivačného listu: Takto by mal vyzerať aj ten váš

Zdroj: thinkstockphotos.com

Motivačný list je častou podmienkou mnohých pracovných ponúk. Ak chce uchádzač reagovať, okrem životopisu od neho firma vyžaduje aj zaslanie motivačného listu. Chcete vedieť, čo by ste doň mali uviesť a na čo by ste nemali zabudnúť? Inšpirujte sa týmito užitočnými tipmi a radami.

 

 

 

 

  1. 1 motivačný list = 1 pracovná ponuka
    Mnoho uchádzačov sa snaží zjednodušiť si hľadanie práce. Preto si vytvoria univerzálny motivačný list, v ktorom len upravia dátum či názov firmy – niektorí však neurobia ani to. Dajte si pozor, aký motivačný list odosielate: pozrite si, či ste uviedli správny názor firmy a pozície. Ak pošlete dokument, v ktorom oslovujete úplne inú firmu, potenciálnemu zamestnávateľovi ukážete, aký „vážny“ je váš záujem o nimi ponúkanú prácu. Každý motivačný list by mal byť prispôsobený pozícii, na ktorú sa hlásite. Obetujte teda čas a upravte si váš aktuálny motivačný list tak, aby bol „odpoveďou“ na to, čo firma v inzeráte vyžaduje.
  2. 1 motivačný list = 1 A4
    Dobrý motivačný list by nemal byť dlhší než jedna A4, buďte preto stručný a jasný.
  3. Pozor na vrchnú časť motivačného listu
    V hornej časti papiera – v hlavičke, sa uvádza vaše meno a adresa. O niečo nižšie uveďte názov spoločnosti, do ktorej sa hlásite, pod to meno personalistu (ak je uvedený v inzeráte) a adresu spoločnosti. Ako posledné uveďte aktuálny dátum a miesto, z ktorého motivačný list odosielate.
    VZOR motivačného listu: Takto Galéria fotiek (9)
  4. Predstavte sa – ale originálne
    Uvedomte si, že potenciálny zamestnávateľ o vás nevie nič (okrem toho, čo ste uviedli v životopise). Motivačný list je však príležitosť ukázať, aký ste. Štýl, akým píšete, o čom píšete a ako to predáte, môže byť vstupenkou na pohovor. Uveďte, kto ste, kde pracujete momentálne, aké úspechy máte za sebou. Posnažte sa, aby z motivačného listu bolo cítiť vašu osobnosť a aby pri čítaní spôsobil, že vás personalista bude chcieť spoznať vás aj osobne. Ak vám aj chýbajú dostatočné skúsenosti, presvedčte personalistu, že vašou snahou, odhodlaním a zapálením vynahradíte chýbajúcu prax.

    VZOR motivačného listu: Takto Galéria fotiek (9)
  5. Napíšte, prečo sa hlásite na danú pracovnú ponuku
    Prečo chcete pracovať  v danej spoločnosti? Možno si poviete, že jednoducho potrebujete prácu a pravidelný plat. Toto však ako argument neobstojí. Nenapíšte len typickú klišé vetu, že ste pracovný inzerát našli na tom a tom pracovnom portáli. Okrem toho tiež uveďte, prečo vás táto ponuka zaujala. Ste odborníkom na pozícii, ktorá sa obsadzuje? Máte kopec skúseností a radi by ste na danej pozícií nadobudli ďalšie? Vždy ste chceli pracovať v uvedenej oblasti? Uvažujte ako personalista: aj vy by ste si vybrali spomedzi uchádzačov toho, kto by chcel pre vás pracovať zo záujmu, presvedčenia a odhodlanie ukázal už v motivačnom liste.

    VZOR motivačného listu: Takto Galéria fotiek (9)
  6. Spomeňte aj ďalšie svoje znalosti a schopnosti
    Na záver môžete spomenúť, o čo ďalšie sa ešte zaujímate a v čom inom vynikáte. Uveďte to samozrejme iba vtedy, ak by to mohlo byť vašou výhodou oproti ostatným kandidátom.

    VZOR motivačného listu: Takto Galéria fotiek (9)
  7. Nezabudnite doplniť záujem o pohovor a podpis
    V závere je dobré spomenúť, že sa v prípade záujmu s personalistom radi stretnete a porozprávate mu o sebe viac.
  8. Pozrite si vzor motivačného listu
    ​Pracovný portál Kariera.sk pre vás pripravil vzor motivačného listu. Inšpirovať sa ním môžete tu. ​
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 9
Viac o téme: Vzor List Ako Vyzerať Napísať Motivačný Dobrý Motivačného Listu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy