Šéf technologickej firmy kladie na pohovore čudnú otázku: Odpovede na ňu ale prezradia všetko

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Šéf istej zahraničnej technologickej firmy v rozhovore prezradil, že na pohovoroch kladie uchádzačom veľmi zvláštnu otázku. Je zvláštna z toho dôvodu, že sa týka rodičov uchádzača. Hoci možno pôsobí na prvý pohľad naozaj čudne a možno až nezmyselne, je to v skutočnosti dobre premyslená otázka, ktorá o uchádzačovi prezradí veľmi veľa. Pozrite sa, aká je to otázka a skúste si na ňu odpovedať.

 

 

Je netradičné, ak sa personalista na pohovore pýta uchádzačov otázku, ktorá súvisí s jeho rodičmi. Šéf technologickej firmy CA Technologies, Bob Brennan, to tak však robí a tvrdí, že je to fantastický spôsob, ako sa dozvedieť o kandidátovi čo najviac.  Toto je otázka, ktorú dostane každý jeden uchádzač na pohovore do spomínanej firmy:

Ktoré vlastnosti máte na svojich rodičoch radi a ktoré, naopak, neznášate?

Pýtate sa, prečo kladie túto zvláštnu otázku? Je trochu chytákom, vie ale prezradiť veľmi veľa o uchádzačovej osobnosti. „Túto otázku kladiem preto, aby som videl, či sú ľudia ochotní úprimne hovoriť sami o sebe,“ tvrdí Brennan. „Ak sa vás teda opýtam, aké kvality oceňujete na vašich rodičoch a ktoré sa vám nepáčia, môže sa vás to dotknúť, môže vás to prekvapiť alebo zareagujete tak, že sa úprimne rozhovoríte. Ak vás táto otázka nahnevá, očividne tam je nejaký problém.“


Prečítajte si tiež: 12 viet, ktoré sú na pohovore absolútne TABU: Takto stratíte všetky šance


Dôvod, prečo sa šéf pýta práve túto otázku, je tiež ten, že sa snaží vopred zistiť, ako sa bude daný človek správať po niekoľkých týždňoch, mesiacoch, ale aj rokoch po tom, ako ho do firmy prijmú. „Človek často preberá tie kvality či vlastnosti svojich rodičov, ktoré sa mu páčia a ktoré si váži a naopak, tvrdo pracuje na tom, aby neopakoval a vyhol sa zlým vlastnostiam svojich rodičov,“ vysvetľuje Brennan. Preto táto – naoko nevinná, otázka, môže prezradiť veľ o samotnom uchádzačovi.

Táto otázka patrí medzi  kreatívne spôsoby, ako odstrániť strojenosť a uniformitu z pohovorov. Veľmi veľa uchádzačov totiž prichádza na pohovor s naučenými odpoveďami a správaním sa. Vedia, ako majú odpovedať na typické otázky, na čo si majú dať pozor a poznajú aj rôzne tipy, ako o sebe vytvoriť lepší obraz. Ten však po čase opadne. Aj preto sa firmy snažia hľadať spôsoby, ako uchádzača odhaliť už na pohovore.

Viac o téme: Na Pohovor Otázky Personalista Personalistov Pohovore Personalistu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy