Odmietli mu zvýšiť plat, tak dal výpoveď a založil Playboy: Spoznajte príbeh milionára Hugha Hefnera († 91)

Zdroj: wikimedia

V stredu, 27. septembra, médiá informovali o smrti zakladateľa najznámejšieho erotického časopisu Playboy - Hugha Hefnera. Zomrel vo veku 91 rokov. Hefnera médiá najčastejšie zachytávali v luxuse a po boku mladých a krásnych žien. Málokto však vie, že vyrastal v prísne konzervatívnej rodine, že v začiatkoch nemal peniaze ani na vydanie prvého čísla, preto si naň musel požičať. Veril však svojmu nápadu a to mu prinieslo milióny. Spoznajte príbeh muža, ktorý vyzliekol najviac žien na svete.

 

Neľahké detstvo v puritánskej rodine

Hugh Hefner vyrastal v 20. rokoch minulého storočia v Chicagu na tichej ulici v rodine s prísnymi pravidlami: žiadne nadávky, žiaden alkohol, kartové hry či nedeľné počúvanie rádia. Prísna puritánska výchova rodičov sa na ňom pravdepodobne podpísala. Túžil po základných veciach: prejavoch náklonnosti, emócií, láske - tie však boli v rodine tabu.

Hoci bol Hefner ako dieťa veľmi bystrý, v škole nedosahoval dobré výsledky. Často sedel v lavici a celé hodiny si len kreslil. Učitelia niekedy pochybovali, či ich vôbec počuje - pôsobil totiž veľmi neprítomne. Aj preto sa ho jeho matka rozhodla vziať k detskému psychológovi. Séria testov, ktorými ho podrobili, ukázala prekvapivý výsledok. Malý Hugh bol génius, jeho IQ dosahovalo 152 bodov. Problémom však bol jeho emocionálny deficit, preto matke odporučili, aby mu prejavovala viac lásky, náklonnosti a pochopenia.

V 40. rokoch sa po prvýkrát stretol mladý Hefner s pin up fotografiami, ktoré začali vychádzať v časopise Esquire. Boli to maľované obrázky modeliek v provokatívnych pózach. Hefner na Esquire narazil pri návšteve svojho spolužiaka, ktorého otec bol predplatiteľom magazínu. Esquire bol v tom čase "najšťavnatejším" pánskym časopisom v Amerike. Hefnera fascinovali príbehy spisovateľov Fitzgeralda či Hemingwaya, ktoré v ňom boli uverejnené, fotografie áut, sofistikované karikatúry či články o očarujúcich mestách sveta a každý mesiac ponúkajúci skvelý farebný výkres krásnej ženy. Práve týmito obrázkami si Hefnerzačal zdobiť svoju izbu - a to dokonca s matkiným povolením, pretože práve vďaka tomu sa jeho školské výsledky zlepšili a zdalo sa, že je odhodlaný pokračovať vo svojich umeleckých cieľoch, od ktorých ho matka nechcela odradiť.

Hoci bol stále plachý, viac emočnej a umeleckej slobody spôsobilo, že začal kresliť pre školské noviny a o pár rokov neskôr sa dokonca osmelil až tak, že začal účinkovať v školských hrách, kandidoval dokonca za prezidenta školy.Počas nasledujúcich rokoch vstúpil do armády, neskôr nastúpil na univerzitu.

 

Prvé číslo bez peňazí

Písal sa rok 1952. Hugh Hefner mal vtedy 26 rokov a pracoval ako copywriter - kreatívny textár pre magazín Esquire. Jeho veľký sen - založiť si svoj vlastný časopis, by sa pravdepodobne nikdy nesplnil, ak by mu jeho vtedajší zamestnávateľ odsúhlasil zvýšenie platu o 5 dolárov. Hefnerovu žiadosť však magazín odmietol, preto podal výpoveď a vydal sa vlastnou cestou.

Na vydanie prvého čísla časopisu Playboy nemal Hefner dostatok peňazí, preto si ich musel požičať. Na to, aby prvé číslo uzrelo svetlo sveta, si dokonca vzal hypotéku a požičal od viacerých známych 8-tisíc dolárov. Tisíc dolárov mu požičala aj jeho puritánska matka, pretože mu verila.

Prvé číslo Playboa vyšlo v decembri 1953 a prinieslo nahé fotografie Marilyn Monroe. Predalo sa z neho vyše 50 000 kusov, čím položilo základy ikonickej značky Playboy. Tá o niekoľko rokov neskôr priniesla jeho vydavateľovi milióny.

Bolo to práve začiatkom roku 1970, kedy pánsky časopis Playboy zdolal rekord: z jedného vydania sa predalo neuveriteľných 7 miliónov výtlačkov. V roku 1999 bolo Hefnerov 70%-ný podiel v časopise Playboy ocenený na 399 miliónov dolárov.

Peniaze, ktoré mu Playbol zarobil, si Hefner naplno užíval. Po jeho boku žilo naraz niekoľko žien, vo svojom honosom sídle organizoval veľkolepé večierky.

Mnohí magazín označovali len ako erotický, ktorého hlavným obsahom je sex, nebolo to však celkom tak.Časopis si totiž zaslúžil rešpekt aj za články, ktoré rozoberali vážne sociálne problémy, ale aj rozhovory s významnými osobnosťami ako napríklad Muhammad Ali, Martin Luther King Jr. či John Lennon.

 

Verte svojim snom

Samotný Hefner v rozhovoroch často zdôrazňoval, aké dôležité je nenechať sa odradiť od nasledovania svojho sna. Na vlastnom príbehu poukazoval na to, ako sa mu v začiatkoch aj bez vlastných peňazí podarilo uspieť. Tvrdil, že to bolo tým, že veril v svoj nápad a neupustil od neho ani vtedy, aj keď ho niektorí odhovárali.

Odvážny nápad sa vyplatil. Hoci sa časopis v posledných rokoch dostal do problémov, čo spôsobilo zníženie nákladu, zisky prinášalo celosvetovo známe logo, a to najmä z predaja bižutérie a parfémov. Aj napriek zníženiu ziskov si Hefner stále žil nadpomery. Znalci ocenili jeho majetok na 110 miliónov dolárov. 

Či vám bol Hefner sympatický alebo nie, podľa New York Times zostane navždy významnou osobnosťou, ktorá výrazne ovplyvnila históriu americkej kultúry tým, že zmenil pohľad na nahotu a sex.

Viac o téme: Časopis Erotika Playboy Smrť Mŕtvy Zakladateľ Umrel Hugh Časopisu Hegner Erotického
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: washingtonpost, Zdroj: businessinsider, cnn; Text: es; Foto: wikimedia

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy