Vysoké IQ k úspechu nestačí: Ak chcete niečo dokázať, musíte mať toto

Možno ste aj vy mali v škole spolužiaka, ktorý dosahoval nadpriemerné výsledky a učitelia mu predpovedali obrovské úspechy. Keď ho však stretnete dnes, dozviete sa, že sa mu v dosahovaní vysnívanej kariéry nedarí. Nerozumiete, ako je to možné: veď tohto človeka považovali všetci za niekoho, kto dokáže veľké veci. Vysvetlenie je pritom celkom jednoduché. Len IQ nestačí.

 

 

 

Pravdou totiž je, že hoci je človek nadpriemerne inteligentný, nie je to jediný indikátor jeho úspechu v budúcnosti. A tiež mu ani nič nezaručuje. Podľa psychologičky Angely Duckworthovej totiž kľúčom k úspechu nie je talent. Na to, aby sa vám podarilo dosiahnuť to, po čom túžite, potrebujete niečo oveľa dôležitejšie.

Toto je kľúč k úspechu

Odhodlanie, vytrvalosť a vášeň. Toto sú tri veci, ktoré vám zaručia úspech. Psychologička strávila niekoľko rokov študovaním ľudí, snažiac sa odhaliť, čo im pomohlo dosiahnuť úspech. To, čo zistila, ju naozaj prekvapilo. Úspech človeka sa totiž neodvíjal od jeho inteligenčného kvocientu, od titulu pred menom či vysokej školy s vysokým hodnotením. „Úspech závisel od kombinácie vášne a odhodlania, ktoré zaručili, že človek dosiahol to, po čom túžil,“ prezrádza Duckworthová.

Odhodlanie predstavuje vytrvalosť a tvrdú drinu, ktorú musí človek zo seba vydať, ak chce dosiahnuť úspech. Človek, ktorý to dotiahol ďaleko, pracuje veľa a tvrdo, pokračuje aj napriek komplikáciám, prekážkam a nevzdáva sa ani po prípadných neúspechoch. Úspešní ľudia pokračujú stále ďalej a postupne sa prepracúvajú k zlepšeniu svojej situácie.

V prípade vášne ide o nadšenie, nadchnutie sa pre svoj cieľ. Aj toto dokáže človeku pomôcť na ceste pri jeho dosahovaní. „Úspešní ľudia, ktorí sa zúčastnili mojich výskumov tvrdili, že sa nevzdali aj napriek obdobiam, kedy ich to nebavilo, boli frustrovaní, prípadne to bolo naozaj ťažké. Prezradili, že práve táto vášeň a nadšenie ich poháňali vpred,“ uvádza psychologička.

Jej výskum teda ukázal, že talent nie je tým, čo určí, či budete úspešný alebo nie. Samotný úspech je založený viac na snahe a úsilí než na IQ. Psychologička tiež uvádza rovnice, ktoré vyplynuli zo spomínaného výskumu.

  • talent x úsilie = zručnosť
  • zručnosť x úsilie = úspech

Talent totiž podľa nej hovorí len o tom, ako rýchlo dokážete zlepšiť svoje zručnosti, ak sa budete snažiť. Úspech je to, čo nastane, ak spojíte snahu a získané zručnosti. Jednoduché, však?

Nemusíte patriť medzi najchytrejších

Stačí, ak budete tvrdo pracovať na dosahovaní svojich cieľov a nenecháte sa ničím odradiť. Platí totiž, že náš potenciál je jedna vec. To, čo s ním urobíme a ako s ním naložíme, je však oveľa dôležitejšie.

Viac o téme: Iq Talent Úspech Vysoké K Dosiahnuť Ako Čo Úspechu IQ Uspieť Potrebujem
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Forbes; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy